Hlavní navigace

Znáte ceny podvodných aktivit?

28. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © maxkabakov - Fotolia.com
Analytická zpráva společnosti Trend Micro odhaluje ceny podvodných aktivit, zboží a služeb, které jsou na prodej v ruském kyberzločineckém podsvětí

V rámci zkoumání více než dvou desítek základních nástrojů a technologií, které kyberzločinci vytvářejí a používají ke zdokonalení svého „podnikání“, analytici společnosti Trend Micro  vyhodnotili „top ten“ škodlivých aktivit a služeb:

CS24

1.    Programovací služby a prodej softwaru
2.    Hackovací služby
3.    Prodej a hostování dedikovaných serverů
4.    Služby spamu, call a SMS floodingu
5.    Prodej downloadů
6.    Služby útoků DoS (Denial of service, odmítnutí služby)
7.    Prodej provozu
8.    Služby šifrování souborů
9.    Prodej trojských koní
10.    Prodej a programování exploitů

V průběhu práce na analytické zprávě se sbírají ceny z undergroundových fór, aby bylo možno vytvořit ucelený obraz o ruské kyberzločinecké ekonomice. Investice nutná k tomu, aby se člověk stal kyberzločincem, je v podstatě minimální. Zde je několik příkladů, co si člověk může na kyberzločineckém bazaru sehnat za zhruba 50 $.

•    Stub crypter s různými doplňky přijde na 30 – 80 $. Šifrování souborů se používá primárně k tomu, aby se infikované soubory nebo malware skryly před legitimním bezpečnostním softwarem.
•    VPN služby na 3 měsíce se nabízejí za 50 - 55 $. VPN služby zachovávají anonymitu a současně umožňují hackerům přístup na webové stránky.
•    1denní útok DoS (odmítnutí služeb) přijde na 30 - 70 $. Cílem těchto útoků je paralyzovat webové stránky nebo počítače.
•    Instalace aplikace ZeuS na vašem hostu: 35 $. Instalace aplikace ZeuS na mém hostu: 40 $. ZeuS je jedním z nechvalně proslulých botnet toolkitů, který generuje botnety, jež vzdáleně odcizují z počítače oběti osobní informace.
•    Zdrojový kód trojského koně na prodej: 50 $. Malware typu trojský kůň se maskuje jako legitimní počítačový program nebo aplikace, jeho účelem je krádež uživatelských dat.

Byl pro vás článek přínosný?