Hlavní navigace

Změňte taktiku ve využívání cloudu

15. 8. 2022
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Uživatelé cloudu mění taktiku, aby využili nové koncepty a přístupy. Podívejme se na to, co můžeme očekávat v letošním roce.

Inovace v oblasti cloudu neznají hranic. S rozvojem a dozráváním cloudových technologií podniky hledají nové způsoby, jak využít to, co je dnes pilířem podnikového IT.

Cloud computing bude ještě po mnoho let utvářet technologické prostředí, říká Bernie Hoecker, který se věnuje problematice podnikové cloudové transformace ve výzkumné a poradenské společnosti ISG, a poznamenává, že využití cloudu v podnikovém prostředí rychle narůstá.

Podle výzkumu ISG výdaje na cloudové služby během pandemie vzrostly o 49 % na více než 450 miliard dolarů a očekává se, že v roce 2022 stoupnou o dalších 20 %. „Přestože je cloud computing stále v plenkách, cloudové technologie a obchodní modely dnes tvoří základ většiny digitálních služeb,“ říká Hoecker.

Abychom vám pomohli držet krok s rychlým tempem vývoje cloudového trhu, sestavili jsme přehled osmi významných trendů, které budou v letošním roce formovat podnikové cloudové strategie.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Migrace do cloudu se děje v rámci celého podniku
  2. 2. Cíle přechodu do cloudu se posouvají od efektivity k blízkosti
  3. 3. Cloud se začíná specializovat podle odvětví
  4. 6. Vzroste poptávka po přenositelnosti a konektivitě
  5. 7. Umělá inteligence se propojuje s daty a cloudem
  6. 8. Zintenzivňování modernizace aplikací

1. Migrace do cloudu se děje v rámci celého podniku

Migrace do cloudu se bude i nadále vyvíjet od přístupu na principu „vezmi a přesuň“ k pečlivě promyšlené, metodické a strategické modernizaci, předpovídá Ken Englund, technologický lídr ve společnosti EY Americas, která poskytuje profesionální podnikové služby. „Celopodniková migrace do cloudu je klíčem k přechodu od izolovaných nástrojů a platforem k holističtější obchodní strategii,“ poznamenává. „Stále více podniků spatřuje přínos v rozsahu a agilitě.“

Aby bylo možné migraci do cloudu plně optimalizovat, musejí obchodní a technické skupiny pracovat jako jeden tým, navrhuje Englund. „Pokud se k migraci do cloudu přistupuje jako k IT projektu, zaměřuje se mnohdy velkou měrou na náklady, což může bránit inovacím a příležitostem přinášet nové funkce zákazníkům,“ vysvětluje.

Lžete sami sobě? Pojďte se ujistit, že nikoliv Přečtěte si také:

Lžete sami sobě? Pojďte se ujistit, že nikoliv

2. Cíle přechodu do cloudu se posouvají od efektivity k blízkosti

Podniky po celém světě přecházejí plně na cloud a spoléhají se na to, že tím dosáhnou vyšší efektivity a ziskovosti, říká Jenny Koehler, manažerka pro cloudové a digitální technologie ve společnosti PricewaterhouseCoopers. „V roce 2022 převezme cloudová transformace novou roli při propojování a sbližování mezi zákazníky, zaměstnanci a vedením podniků,“ předpovídá. „Podniky budou v cloudu hledat nejen řešení složitých problémů, ale také možnosti budování důvěry a nové příležitosti pro zainteresované strany.“

Skutečnými vítězi podle ní budou organizace, které využijí cloud ke sblížení všech stran – budou podporovat vysokou míru zapojení vrcholového vedení, sestavovat plány implementace a mít promyšlenou strategii.

3. Cloud se začíná specializovat podle odvětví

S rozšiřováním cloudových služeb budou jejich poskytovatelé a nativně cloudové třetí strany stále častěji zajišťovat obchodní procesy specifické pro jednotlivá odvětví, předpovídá Mike Bechtel, hlavní futurista poradenské společnosti Deloitte Consulting. „Doporučování maloobchodního zboží, rezervace hotelů, vypořádání pojistných událostí – to jsou funkce specifické pro daná odvětví a vše směřuje k tomu, aby je prostřednictvím API zajišťovali nativně cloudoví poskytovatelé,“ vysvětluje.

Myšlenka takových „oborových cloudů“ je jednoduchá, poznamenává Bechtel, ale dopady na podniky rozhodně prosté nejsou. „Jde o konkurenci na trhu a nedostatek schopných technických pracovníků,“ říká. „Dokonce i nejprogresivnější podniky vynakládají nesmírné množství času a prostředků na údržbu, správu a provoz starších průmyslových systémů, které ve výsledku nemají valný efekt."

Desatero tipů, jak začít s rozhodovací inteligencí Přečtěte si také:

Desatero tipů, jak začít s rozhodovací inteligencí

Oborový cloud není jednorázovou záležitostí. „V podstatě nastavuje model, jakým bude přemýšlet o budoucnosti a možných stavebních kamenech,“ říká Bechtel. „Softwarové inženýrství je způsob, jak tohoto modelu dosáhnout kámen po kameni, ale za neustálého přizpůsobování se novým technickým možnostem.“

4. Správa cloudu je stále náročnější

Se sílícím přechodem na cloud vzrůstá složitost provozu, správy a zabezpečení cloudových prostředků. „V mnoha podnicích situaci dále komplikuje potřeba škálovat v rámci původních privátních cloudových prostředích a také využívání nejméně jednoho poskytovatele veřejného cloudu – a mnohdy spíše vícera poskytovatelů,“ říká Eric Drobisewski, seniorní architekt společnosti Liberty Mutual Insurance.

Moderní, platformně orientovaný přístup ke škálování hybridních a multicloudových ekosystémů může IT týmům pomoci optimalizovat množství času stráveného údržbou a zabezpečováním cloudových prostředků a uvolnit jim ruce, aby se mohly věnovat obchodní diferenciaci pomocí nových digitálních schopností, poznamenává Drobisewski. „Podniky si nemohou dovolit ztratit akceschopnost, kterou díky cloudu získaly, a aby si ji udržely, musejí optimalizovat svůj přístup k provozu hybridního multicloudového ekosystému.“

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

5. Nativní cloud se dostává do centra pozornosti

Nativně cloudový přístup se stal běžným u podniků, které chtějí zvýšit svou akceschopnost, posílit vnímavost vůči vnějším změnám a zkrátit dobu potřebnou k uvádění nových produktů a služeb na trh, říká Manish Mathuria, technický ředitel společnosti Infostretch, která poskytuje digitální inženýrské služby.

Nativně cloudové aplikace jsou založené na principech cloudové architektury, což urychluje a usnadňuje jejich vývoj, nasazení, aktualizace a údržbu. Podle výzkumné společnosti IDC bude do roku 2023 vyvinuto a nasazeno více než 500 milionů nativně cloudových aplikací.

„To není překvapující vzhledem k postpandemickému prostředí, ve kterém se mnoho podniků nyní nachází,“ říká Mathuria. Kromě podpory migrace do cloudu z hlediska produktivity a každodenního provozu podle něj nativně coudový trend motivuje mnoho podniků, které s tímto přístupem zatím pouze koketují, aby jej přijaly za svůj.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Nativně cloudový přístup není pouhá otázka technologií, je to filozofie, říká Mathuria. „Nativně cloudové aplikace bývají označovány za ‚občany cloudu‘, což znamená nejen to, že tam sídlí, ale že tam vznikly od základů s využitím všech výhod, které cloudová architektura nabízí.“

6. Vzroste poptávka po přenositelnosti a konektivitě

V roce 2022 se bude klást větší důraz na přenositelnost a konektivitu jakož i na omezení nákladů na tyto elastické služby a vyvážení cloudových a lokálních pracovních zátěží. „Kvůli čemu je tento trend tak důležitý, je zvýšený důraz na vývoj mobilních aplikací, a to jak nativně cloudových, tak cloudem podporovaných,“ říká Neil Warren, výkonný ředitel a vedoucí severoamerického centra cloudové excelence společnosti Capgemini, která poskytuje poradenské a IT služby.

Warren také předpovídá, že aplikace budou postupně stále více nezávislé na konkrétní platformě, což podnikům umožní soustředit se na otázky produktivity a bezpečnosti. „Dalším směrem vývoje může být širší využití virtuálních desktopů poskytovaných z hyperškálových cloudových prostředí na dočasné bázi,“ dodává. „Tyto pokroky mohou dále snížit komplikovanost podnikové infrastruktury, omezit zátěž IT a posílit bezpečnost dat.“

7. Umělá inteligence se propojuje s daty a cloudem

Technologie umělé inteligence (AI) sama o sobě nemůže nijak přispět k řešení důležitých problémů. K tomu jsou zapotřebí také data a škálovatelný výpočetní výkon. To je důvod, proč přední podniky stále častěji řeší data, AI a cloud (DAC) jako jednotný celek, říká Anand Rao, vedoucí konzultant pro AI ve společnosti PricewaterhouseCoopers.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„V roce 2022 výrazně vzroste počet podniků, které při zavádění nebo rozvoji AI budou jednotně řídit životní cyklus všech tří vzájemně propojených složek,“ uvádí. „Když data, umělá inteligence a cloud spolu fungují hladce ve všech rovinách, výsledkem je pružný a výkonný systém, který poskytuje vyšší užitek z dat a dokáže rychleji vyřešit více problémů.“

8. Zintenzivňování modernizace aplikací

Podniky v posledních několika letech přenesly do cloudu nespočetné množství aplikací. V mnoha případech však byly narychlo migrovány, aniž došlo k jakýmkoli úpravám architektury nebo kódu, nezbytným k jejich optimálnímu provozu v cloudovém prostředí.

„Namísto toho bylo mnoho aplikací jednoduše přeneseno v současné podobě, takže postrádají klíčové aspekty cloudových aplikací, jako jsou rychlá škálovatelnost, samoobslužnost, sdružování prostředků nebo náklady založené na skutečné spotřebě,“ varuje John Rostern, viceprezident a globální ředitel cloudových a infrastrukturních bezpečnostních služeb v poradenské společnosti NCC Group.

příloha_ovladnete_sva_data

Aby podniky naplnily slibované výhody cloud computingu, měly by zahájit komplexní a promyšlený proces posuzování architektury a nasazení aplikací v cloudu oproti akceptovanému referenčnímu modelu, jako jsou AWS nebo Azure Well Architected Framework (WAF). „Tento proces bude sloužit jako základ pro přeměnu těchto aplikací do nativně cloudové podoby,“ vysvětluje Rostern.

Honba za kybernetickou bezpečností odvádí pozornost od přípravy obnovy dat po havárii Přečtěte si také:

Honba za kybernetickou bezpečností odvádí pozornost od přípravy obnovy dat po havárii

Jak však varuje, proces úpravy architektury a implementace aplikací a služeb s cílem využít přirozené charakteristiky cloud computingu je obvykle víceletý proces, takže problémy vyřeší až v dlouhodobějším horizontu. Mezitím jsou k dispozici krátkodobá opatření ke zmírnění dopadu současné neefektivity. Podniky by měly zkoumat problém z hlediska svých hlavních procesů, aby zjistily, jak dobře aplikace a služby dokážou podporovat obchodní činnost. „To sníží tření v systému, a tím také dopad na náklady v krátkodobém až střednědobém horizontu, dokud nedojde k potřebné změně architektury a způsobu nasazení.“

Článek vyšel v CIO BW 03/22, který si můžete koupit společně s dalšími zajímavými články zde

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?