Hlavní navigace

Zařízne Google v roce 2018 Chrome OS a Android? (1.)

3. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © koniukh - Fotolia.com
Možná už jste slyšeli, že Google chystá nový sjednocený operační systém, kterým chce nahradit Chrome OS (platformu pohánějící Chromebooky) a Android (operační systém pro mobilní zařízení).

Kombinace faktů a předpovědí vás má přesvědčit o premise, že se Google chystá Chrome OS a Android již brzy „zaříznout“. Oddělme tedy fakta a předpovědi a podívejme se na to.

Google ve skutečnosti pracuje na open-source operačním systému zvaném Fuschsia, jejíž kód umístil v srpnu roku 2016 na GitHub. Na rozdíl od ostatních operačních systémů Googlu není Fuchsia postavena na Linuxu, ale na jádru zvaném Zircon (dříve Magenta).

Zircon měl původně sloužit jako „real-time OS“, což znamená tzv. OS embedded systémů. Kód nicméně ukazuje i na to, že by Fuchsia mohla teoreticky běžet na jakémkoliv typu zařízení včetně zařízení internetu věcí, semaforů, bankomatů, chytrých hodinek, smartphonů, tabletů a desktopů – zařízení poháněných procesory ARM, MIPS a Intel x86.

V květnu se Fuchsia dočkala uživatelského rozhraní. První snímky vypadají na uživatelské rozhraní pro smartphony. Další novinka přišla v listopadu, kdy Fuchsia získala podporu programovacího jazyka Swift od Applu.

SDK pro stavbu aplikací a uživatelských rozhraní v rámci Fuchsie je Flutter, na němž již Google buduje aplikace pro Chrome OS a Android. Navíc se zdá, že grafický engine ve Flutteru je optimalizován pro Material Design Googlu.

Tohle tedy víme o Fuchsii. A co víme o Googlu?

Například to, že by rád, aby Chrome OS a Android lépe spolupracovaly. Před třemi a půl lety Google oznámil podporu pro androidové aplikace běžící na zařízeních s Chrome OS. Tato schopnost, nazvaná App Runtime for Chrome, je od té doby v tzv. „beta limbu“. V praxi to znamená, že neznámý počet lidí každodenně spouští neznámý počet androidových aplikací na Chromu.

V jednu chvíli Google spustil samostatnou, oficiálně neohlášenou iniciativu zvanou Andromeda, která evidentně slouží ke spouštění Chrome OS aplikací na Androidu, a dokáže taky spouštět Android na Chromeboocích. Zprávy však naznačují, že projekt Andromeda byl v létě 2017 ukončen.

Nové uživatelské rozhraní telefonů Googlu a tabletu Pixel C s názvem Pixel Launcher je navíc podle některých pozorovatelů dost podobné rodícímu se UI Fuchsie.

soutez_casestudy

Toto jsou fakta. A nyní se podívejme na fikci.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?