Hlavní navigace

Základy vytváření akciového portfolia pro začátečníky

24. 11. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: TJmedia / Shutterstock.com
Přemýšlíte nad sestavením akciového portfolia, ale nejste si zcela jistí, do čeho vlastně investovat? Při vytváření akciového portfolia byste neměli zapomínat na několik věcí. Jakých?

Investovat může téměř kdokoliv

Svět investování je v době chytrých telefonů a internetu dostupný téměř každému. Pustit se do obchodování můžete buď sami, pouze s pomocí investiční mobilní aplikace, nebo s asistencí burzovního makléře. Pokud se chystáte do světa akcií, ETF, kryptoměn a dalších pustit úplně poprvé, vyberte si někoho, díky komu bude seznamování s tímto světem snazší, například společnost XTB, jež má mnohaleté zkušenosti a je pod dohledem světových kontrolních úřadů FCA, KNF, CySEC a FSC.

Tvorba akciového portfolia

Jakmile se rozhodnete investovat do cenných papírů, čeká vás tvorba akciového portfolia. Co jeho sestavení obnáší a jaké by mělo být? Portfolio si můžete sestavit sami, ale rozhodně si před jeho sestrojením důkladně projděte veškeré dostupné materiály.

Měli byste vědět:

  • co jsou to akcie,
  • jak se od sebe liší hodnotové a růstové akcie,
  • jaký je rozdíl mezi akciemi a ETF,
  • kde najít spolehlivé zdroje informací,
  • co je to diverzifikace a k čemu slouží.

Seznamte se důkladně s pojmem akcie

Akcie, podíly, stocks či cenné papíry jsou synonyma. Jste-li držitelem akcií, stává se z vás majitel části dané společnosti. Akciové společnosti vydávají akcie, díky čemuž získávají finance na svůj provoz. Akcionáři tak mají hlasovací právo a také nárok na dividendy. Ceny akcií mohou jak stoupat, tak i klesat. To je způsobeno změnami, ke kterým dochází při poptávce a nabídce, ale také změnou výše úrokových sazeb a řadou dalších faktorů.

Nebojte se požádat o pomoc zkušeného burzovního makléře

Jakmile se stanete protřelým investorem, bude pro vás snazší odhadovat, které akcie budou klesat a které stoupat. Vyžaduje to ale ohromný přehled o finančním trhu a znalost historického vývoje dané společnosti. V počátcích investování je tak moudré využít služeb burzovního makléře.

Diverzifikace portfolia a k čemu slouží

Díky diverzifikaci portfolia snižujete jeho riziko. Nevyhovuje-li vám slovo diverzifikace, lze jej nahradit slovem rozložení. Při sestavování je nutné rozložit své investice do několika kategorií a typů. Rozhodně nesázejte pouze na jeden typ či kategorii akcií. Při nečekaném propadu byste mohli přijít o nemalou část svých peněz. S diverzifikovaným portfoliem sice nebudete dosahovat horentních výnosů, ale nebudete riskovat ztrátu všeho. Klíčem k úspěchu je zkrátka rozumné rozložení. Přílišné riskování by se vám totiž nemuselo vyplatit.

Kolik financí do portfolia investovat?

Otázkou také je, kolik byste do akciového portfolia měli investovat. Zlatou střední cestou je využití pouze části svých naspořených peněz, které leží na účtu ladem a ztrácí svou hodnotu. Jejich zhodnocení je pro vás totiž mnohem výhodnější.

soutez_casestudy

Myslete na možná rizika

S tvorbou a využíváním portfolia úzce souvisí také rizikovost. To je jinými slovy pravděpodobnost toho, že vaše investované peníze budou růst na své hodnotě. Rizik, které vaše peníze ohrožují, je celá řada. Například kreditní, inflační či měnové riziko. Dobře si proto promyslete, jak velkou částku jste ochotni do svého portfolia vložit. Nepočítejte s tím, že akcie jsou sázkou na toho správného koně a zázračně se díky tomu stanete miliardáři. Úspěšnost portfolia záleží na spoustě faktorů a není zaručena.

Tento článek rozhodně neslouží jako investiční poradenství, ale spíše jako úvod do světa akcií. Chcete-li své finance investovat, důkladně se na sestavení portfolia připravte a vše si pečlivě nastudujte, ať víte, do čeho jdete.

Byl pro vás článek přínosný?