Hlavní navigace

Záhadné patche pro IE a Outlook 2013 vyvolávají spoustu otázek (3)

7. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Kirill Kedrinski - Fotolia.com
Právě když už se zdálo, že prosincové aktualizace budou výjimečně nudné, začalo to být zajímavé – nevysvětlený bezpečnostní patch pro Internet Explorer (to je ten prohlížeč, který nikdo nepoužívá) a záplata pro Outlook 2013 vyvolávají spíše otázky než odpovědi.

Předchozí díl

Pro záplatu Outlooku 2013 (ale zároveň ne-záplatu šesti dalších verzí) jsme nenalezli žádné vysvětlení. Je možné, že se dalších pět patchů připravuje. Je možné, že právě tenhle patch je určen i pro ostatní verze Office. Jistě však víme jen to, že nás někdo tahá za nos – bez jakéhokoliv vysvětlení a plánu vydání. Což ale rozhodně není poprvé.

Tohle všechno se odehrává na pozadí čerstvě obnoveného pokusu Microsoftu o distribuci Windows 10 verze 1809 všem uživatelům desítek. Recenze verze 1809 byly prozatím obecně dobré – ačkoliv nový soubor funkcí nadchne maximálně ty nejzapálenější fanoušky Windows (a poznámkového bloku) – ale sám Microsoft o verzi 1809 nikdy nemluvil jako o řešení určeném pro podniky.

Nové verze se v současné době dočkají ti, kteří ve Windows Update kliknou na „Vyhledat aktualizace,“ brzy ale bude distribuována i těm, kteří ji aktivně nevyhledávají.

Shrnuto a podtrženo, zatím jsme neviděli žádné zprávy o počítačích, které by ohrozila chyba v Internet Exploreru, ale také žádné detailní popisy tohoto problému (či jeho řešení), a žádné seriózní příčiny paniky, ale i tak blogosférou zní volání po rychlé záplatě. To by mohlo znamenat jednu ze dvou věcí:

Zaprvé, jde o tak závažný problém, že lidé, kteří o něm vědí, nechtějí, aby se jeho detaily dostaly na veřejnost; nebo jde o typickou zero-day zranitelnost, kterou nakonec budete muset zalepit, pokud tedy nejste cílem špionáže ze strany národních států, a lidé, kteří by měli co vysvětlovat, si přes Vánoce dávají volno.

soutez_casestudy

Jsme přesvědčeni o tom, že mnohem pravděpodobnější je ta druhá možnost. I když se vaše úroveň paranoie může lišit.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?