Hlavní navigace

Z programátora šéfem? A proč ne!

24. 6. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dříve se tradovalo, že kariéra programátora má své datum expirace, že přechod na management byl jedinou cestou vpřed a že přechod znamenal konec kódování. Tato zažitá pravda se nyní mění.

Mnoho lídrů v softwarovém průmyslu pochází z řad pracujících vývojářů. Často chtějí expandovat do managementu, protože jejich mistrovství v technologii jim dodává sebevědomí, ale nechtějí opustit praxi, která jim upřímně přináší naplnění.

Přivítejte coding leadera.

Tento nový druh lídra je odpovědný za strategii i za to, že má zkušenosti s technologiemi a vstupuje do světa obchodu a technologií se stejnými vlohami.

Tím, že tito lídři udržují krok s praxí kódování, udržují přehled si o fungování projektů i o vývoji v oboru a mohou vnímat, kde mohou změny organizaci nejlépe prospět.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

A tento trend může pomoci vyřešit jeden z nejzávažnějších problémů v softwarovém průmyslu: pocit mezi vývojáři, že jsou „osedláni“ špatnými manažery.

Mýtus: Programátoři nemohou být dobrými vůdci

Každodenní práce kodéra je často podrobná, řádek po řádku, a může přinášet tendenci přemýšlet o stromech více než o lese.

Stálé nebezpečí pro inženýra spočívá v tom, že se stane posedlým stavěním věcí, ztratí ze zřetele obchodní hodnotu toho, co dělají. Myslím si to jako chybu Mostu na řece Kwai, kde dočasný technický úkol postavy (stavba mostu) nakonec zastíní mnohem vyšší účel (překonání imperiální okupace).

Ale jak vývojáři ve své roli rostou, jejich vize zahrnuje více systémů a procesů, které jsou ve hře, s pochopením jednotlivých prvků. Když se kvalifikovaný vývojář stane skutečně zkušeným, zvláště když se jeho znalosti o konkrétním vyvíjeném systému rozšíří, je schopeb ponořit se do oblastí s vysokou hodnotou, pomáhat při provádění změn a udržovat nadhled na vysoké úrovni. Když k tomu přidáme smysl pro obchodní stránku věci, vznikne silná kombinace talentů.

Změna myšlení, která se zde od kodérů vyžaduje, je umožnit skutečné vyvážení priorit. Zatímco pracující vývojáři mohou mít tendenci vnímat cokoli jiného než skutečné kódování jako pouhé přerušení, úspěšní lídři kódování mohou mít na paměti důležitost jak obchodních, tak technických potřeb – něco podobného, jako je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem, kde oba mají stejný nárok na pozornost.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Lídr kódování ví, jak zachovat širokou perspektivu, která zahrnuje jak stromy, tak les, jak se mezi nimi přesouvat, a zejména jak umožnit oběma aspektům, aby se navzájem informovaly, aby mezi nimi proudil vhled.

To samozřejmě zahrnuje práci spočívající ve vedení lidí v byznysu.

Mýtus: Kodéři to neumějí s lidmi

Je to taková otřepaná představa. Je to také trochu pravda.

Stroje jsou logické a lze je donutit dělat přesně to, co chcete, tím, že jim to řeknete tím správným způsobem. Lidé nejsou. Na vedení lidí je něco jiného. Jak se programátor vyvíjí od dělání věcí přes vedení jiných lidí, kteří dělají věci, k vedení lidí vedoucích lidí, kteří dělají věci, tento rozdíl se zvětšuje.

Někteří lidé prostě mají talent na lidi, jak z nich vyvolat jejich potřeby, obavy a touhy; jak vnímat, kde vznikají osobnostní konflikty; jak zjistit, kde mohou růst; a jak efektivně zapojit tyto síly a pomoci jim a podniku uspět.

Pro nás ostatní jsou to naučené, někdy pracně naučené dovednosti. Kodéři nejsou výjimkou. Uznáním důležitosti lidské interakce se lídr kódování zavazuje získat vhled a dovednosti, stejně jako to dělal tehdy, když pro něj psaní for-loop nebo funkční komponenty bylo zastrašující a cizí. Vnitřní fungování korporace je stejně ohromující jako internet.

Krása tkví v tom, že kodér má obrovskou výhodu ve vedení ostatních kodérů a technického personálu.

Lídři kódování jsou „jedněmi z nás“

Každý programátor pozná tento scénář: Vpotácí se projektový manažer a začne vytvářet absurdní projekce založené na svém Ganttově diagramu. Ještě rozpačitější situace nastane, když začne zneužívat módních slov. Efektivním způsobem komunikovat obchodní potřeby kodérům je zvláštní umění. Být účinným mostem mezi těmito dvěma je ještě cennější.

Neexistuje náhrada za skutečnou zkušenost se snahou napasovat stroj tak, aby fungoval. To se promítá nejen do hlubší empatie pro prováděnou technologickou práci ale i do zvláštního typu radosti, který jim tato profese poskytuje, a daně, kterou si tato profese od lidí vybírá.

Udržet naživu vědomí, jaké to je být v zákopech, má velkou hodnotu. Schopnost vžít se do kůže pracujícího kodéra je jistě velkým kouskem skládačky při zlepšování vnímané a skutečné výkonnosti technologického managementu.

Při zkoumání a přemýšlení o této otázce kódování vs. řízení jsem právě náhodou přivezl auto mechanikovi. Autoservis byl velký provoz, ale sledoval jsem, jak jeho majitel vyšel k autu a vlezl pod něj, aby pomohl diagnostikovat problém. Pro inženýry s ochotou a schopností vůdce skočit do víru věcí existuje určitý respekt.

Tento druh respektu a náklonnosti se přenáší do světa softwaru, kde je vůdce považován za „jedního z nás“.

Měl by lídr pokračovat v kódování?

Mark Porter, CTO MongoDB, psal o svých vlastních zkušenostech z pozice kodéra i manažera: „Existuje mnoho typů CTO. CTO v malé společnosti, který vede vývoj prvního produktu společnosti, by měl bezpochyby kódovat. CTO, který se zaměřuje na odchozí aktivity pro velkou firmu, by kódovat neměl.“

To je realistické uznání toho, že samozřejmě existují role, které vyžadují, aby se osoba, která je plní, vzdala praktického kódování, ale na světě je také místo pro lidi, kteří kódování milují, chtějí se do něho nadále zapojovat a zároveň vyrůst do vedení.

V dnešní době není těžké najít i prominentní lídry s hlubokými praktickými technickými znalostmi. Werner Vogels z AWS a Brendan Eich z Brave například vykazují veškeré známky toho, že znají a starají se o druhy specifik, kterými se zabývají praktičtí vývojáři.

V oblasti technologických nástrojů je tento druh odborných znalostí ještě cennější. Lídr kódování je nejen schopen lépe komunikovat s vlastními vývojáři, ale také se zákazníky.

Lídr kódování ukazuje, že programátor je jako klasický hudebník, spíše než fotbalista nebo stíhací pilot. Klasický hudebník může vyrůst v dirigenta, který si udržuje svou instrumentální zdatnost k tomu, aby zlepšil svou práci.

příloha_ovladnete_sva_data

Když zvažujeme závažnou otázku kariérních cest, představa, že si člověk musí vybrat „buď-anebo“ cestu vpřed praktikujícího kodéra nebo IT lídra, se stává méně pevnou. Možná na to může být nahlíženo jako na spektrum, namísto disjunkce. Na jednom konci je čistý obchodní vůdce, na druhém čistý inženýr. Většina CIO, CTO nebo jiných technologických lídrů spojí některé z obou aspektů, přičemž lídr kódování spadá spíše do středu spektra.

Tedy k otázce, jestli mám být manažer nebo kodér? Odpověď možná zní: obojí.

Byl pro vás článek přínosný?