Hlavní navigace

Windows v číslech: zbývající uživatelé sedmiček s přechodem nespěchají (1)

25. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Konec podpory Windows 7 už máme za sebou, a podle všeho to vypadá, že zbývající uživatelé stárnoucího operačního systému s upgradem na Windows 10 nijak nespěchají.

Podle údajů zveřejněných v neděli americkou analytickou společností Net Applications, přišel systém Windows 7 v únoru o pouhé čtyři desetiny procentního bodu a končil tak tento měsíc na úrovni 25,2 %. Windows 7 pak ve stejném období představoval 28,6 % osobních počítačů se systémy Windows obecně.

(Podíl počítačů se systémem Windows je větší než podíl všech osobních počítačů, protože systém Windows neběží na všech systémech. V únoru tvořil celkový podíl Windows na globálních PC 88,2 %, což představuje nárůst jen o jednu desetinu bodu . Zbytek PC, kromě nepatrného zlomku, běží na MacOS, Linuxu nebo Chrome OS – v sestupném pořadí.)

Únorový pokles podílu Windows 7 činil méně než desetinu poklesu stejného systému v lednu, kdy prokrastinující uživatelé spěchali s přechodem z OS z roku 2009 těsně před – nebo brzy po – datem jeho ukončením podpory, to znamená 14. ledna 2020.

Uživatelé systému Windows 7, kteří nepřecházeli na novější operační systém, možná došli k závěru, že po uplynutí lhůty bez viditelné újmy se mohou uvolnit a pokračovat v provozu operačního systému. Nebo možná poslední minuta v lednu vyčerpala zdroje IT a administrátoři si jednoduše dali pauzu, aby se přeskupili, než začnou řešit další stroje.

soutez_casestudy

Další možnost: Rozšířené aktualizace zabezpečení (ESP), které společnost Microsoft prodala - a stále se prodává – utlumily alespoň část okamžitého nadšení pro zbavování se Windows 7.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?