Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičky se v čase pandemie drží pevně (3)

16. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Khakimullin - Fotolia.com
Pandemie koronaviru způsobila nevídané problémy ekonomice, od uzavřených firem po pracovníky přesouvané do domácích kanceláří. Situace měla podle všeho ještě jeden vedlejší účinek, a sice dopad na migraci z Windows 7 na Windows 10. Ta se totiž prakticky zastavila.

Předchozí díl

Pokud je tato spekulace založena na nějakém reálném základě, pak by Net Applications měly hlásit neotřesitelnost Windows 7 ve chvíli, kdy jsou tyto staré stroje nuceny do služby kvůli koronavirové krizi. Microsoft by pak naopak mohl být zákazníky (včetně těch velice důležitých, komerčních, podnikových zákazníků) dotlačen k tomu, aby obnovil bezpečnostní aktualizace pro Windows 7, řekněme po dobu trvání pandemie.

Microsoft tyto aktualizace už nyní vyvíjí, a to pro svůj korporátní program Extended Security Updates (ESU), který za poplatek poskytuje organizacím záplaty na zranitelnosti označené jako „kritické“ nebo „důležité“, a to jak v průběhu února, tak v březnu. Redmondský gigant by tyto záplaty mohl dodávat na všechna PC s Windows 7 – opět, tak dlouho, jak dlouho bude trvat povinná práce z domu – a platícím zákazníkům by mohl nabídnout kompenzaci v podobě následného prodloužení programu o daný počet měsíců.

Z dalších čísel Net Applications vyplývá, že Windows 8/8.1 poskočily o desetinu procentního bodu a březen tak zakončily na úrovni 4,2 % ze všech osobních počítačů a 4,8 % z počítačů běžících na Windows. Za stejnou dobu si macOS odepsal polovinu procentního bodu a skončil tak na 8,9 % ze všech osobních počítačů. Bylo to tak vůbec poprvé od července 2019, kdy tento operační systém od Applu spadl pod 9 %, a nejnižší úroveň za posledního dva a půl roku.

soutez_casestudy

Net Applications počítá podíl operačních systémů detekcí řetězců uživatelského agenta prohlížečů používaných k přístupu na webové stránky klientů Net Applications. Pro měření aktivity operačních systémů využívá společnost počítání tzv. sezení návštěvníků (visitor sessions).

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?