Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičky se v čase pandemie drží pevně (2)

15. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Pandemie koronaviru způsobila nevídané problémy ekonomice, od uzavřených firem po pracovníky přesouvané do domácích kanceláří. Situace měla podle všeho ještě jeden vedlejší účinek, a sice dopad na migraci z Windows 7 na Windows 10. Ta se totiž prakticky zastavila.

Předchozí díl

Není to možné říct s jistotou, samozřejmě ale pandemie a její nesčetné důsledky v podobě odklonů od normálu, od uzavření celých podniků po zaměstnance snažící se udržet svoje firmy nad vodou alespoň z domu, je tím hlavním důvodem, proč migrace z Windows 7 na Windows 10 ustaly. Při současné nestabilitě – neřkuli chaosu – je snadné přijmout myšlenku, že mnoho lidí prostě došlo k názoru, že v současné době je čas řešit pouze ty nejdůležitější úlohy.

A že si upgrade z Windows 7 na Windows 10 – byť již první z těchto OS nedostává svoje bezpečnostní aktualizace – svoje místo na tomto seznamu úloh nezasluhuje.

Sedmičky jsou i nadále silné

A tak se stalo, že přestože se Windows 10 ani za mák nepohnuly, Windows 7 v průběhu března svůj podíl dokonce posílily.

Net Applications tak Windows 7 dávají podíl 26,2 % ze všech desktopových operačních systémů, což v porovnání s únorem znamená nárůst o procentní bod. Pokud bereme jen počítače s Windows, pak byl podíl tohoto OS z roku 2009 odhadován na 29,4 %, což představuje růst o osm desetin procentního bodu meziměsíčně. Jde o největší nárůsty pro sedmičky od září 2019.

CS24

Tato čísla neznamenají, že by se přibližně 12 milionů počítačů nějakým kouzlem vrátilo zpátky na Windows 7 a v rámci nějakého tajného tlačítka „vrátit upgrade“ se transformovaly z Windows 10. Namísto toho data Net Applications, měřící aktivitu uživatelů, možná naznačují prostě to, že mnoho lidí oprášilo svoje starší, do značné míry nepoužívané osobní počítače, když jim jejich zaměstnavatelé řekli, aby šli domů a pracovali odtud – nebo se o to alespoň pokusili.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?