Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičky ke konci podpory dále klesají (2)

19. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Podíl Windows 10 mezi osobními počítači dále roste, naopak podíl sedmiček na trhu se s blížícím se koncem podpory smršťuje. Navzdory nostalgickým povzdechům mnohých.

Předchozí díl

Tohle tempo bylo rychlejší než u systému Windows XP před jeho „odchodem do důchodu“. V průběhu stejného šestiměsíčního období před vypršením podpory v roce 2014 tenhle systém padal o 8 procentních bodů, tedy o 1,5 bodu pomaleji než sedmičky nyní. A v oněch třech měsících, odpovídajících propadu Windows 7 o téměř pět bodů, XP přišly jen o 2 body.

Microsoft naplánoval ukončení podpory Windows 7 na 14. ledna 2020, čili za zhruba deset týdnů. Právě o tomto datu nabídne redmondský gigant svým zákazníkům poslední bezpečnostní aktualizace systému, ačkoliv podniky si budou stále moci koupit extra záplaty i po tomto datu skrze program Extended Security Updates (ESU).

Ačkoliv uplynulé měsíce trochu změnily situaci na trhu OS, veterán Windows 7 svoji kůži lacino nedá. Ještě 31. ledna 2020 na něm bude běžet 26,2 % ze všech PC s Windows, a v lednu 2021 by pak měl jeho podíl činit stále celých 12 procent. Což znamená jeden z osmi strojů s Windows – jinými slovy okolo 180 milionů kusů.

Počet lidí, tvrdohlavě si stojících za svým spolehlivým systémem, však může být dokonce ještě vyšší. Pro srovnání – když ze seznamu podporovaných OS vypadl systém Windows XP, měl mezi PC s Windows podíl 29 %. O dva roky později – v dubnu 2016 – to stále bylo 11,9 %. Jestliže tedy Windows 7 půjdou ve šlépějích svých předchůdců, mohly by ještě v roce 2022 držet dvouciferný podíl.

soutez_casestudy

S postupným poklesem podílu sedmiček samozřejmě lze očekávat rekordní nárůst systému Windows 10, který má být podle výrobce posledním systémem Windows v dějinách. Na základě lineární projekce dosavadních dat (z uplynulých 12 měsíců) je možné předpokládat, že v březnu 2021 by desítky mohly držet podíl až 90,8 procenta. Opět se zde ale počítá s tím, že tvrdohlaví uživatelé se brzy vzdají.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?