Hlavní navigace

Windows Phone v byznysu

14. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
S globálním tržním podílem hluboko pod hranicí pěti procent a s Nokií coby hlavním „dvorním“ výrobcem s notně nalomeným zdravím a několika nepříliš rozšířenými modely ze stájí HTC, Samsungu a několika dalších výrobců může platforma Windows Phone vypadat jako totální outsider.

Bylo by ale chybou ji odepisovat – síla finské značky na koncovém trhu, potenciální synergie s Windows 8 i dobrá znalost byznys prostředí na straně Microsoftu jsou stále silnými aktivy.

Lumia jako šance pro Nokii

Lumia, což ve finštině (nepřesně přeloženo) znamená „sněhy“, je poměrně čerstvou řadou mobilních telefonů od Nokie, založenou na bázi Windows Phone. První model s Windows Phone 7, Lumia 800, se objevil v listopadu 2011, následován o půl roku později modely Lumia 610, 710 a 900. Nyní Nokia představila (jako přímou konkurenci nového ATIV S od Samsungu) modely Lumia 820 a 920, na nichž poběží zcela nový operační systém Windows Phone 8.

Windows Phone v byznysu

Pro začátek ignorujme události posledních dní a podívejme se, jak lze aktuální modely Windows Phone využít pro byznys. V současné době sice Windows phone svými možnostmi ukovanými na míru pro byznys neoslní (Microsoft se do jisté míry zaměřil na koncové uživatele ve snaze získat tržní podíl), nicméně analytici svorně tvrdí, že Windows Phone čeká světlejší budoucnost – mimo jiné i proto, že nejsnazším cílem pro růst tržního podílu by mohl být BlackBerry. Velký význam má též rostoucí počet aplikací, které se objevují ve Windows Marketplace. V červnu letošního roku dosáhl počet aplikací čísla 100 tisíc. Problémem však zůstává, že většina primárně používaných aplikací v mobilních telefonech se na platformu od Microsoftu téměř nikdy nedostane jako první.

Microsoft rozhodně čeká dlouhá cesta, než dožene hlavní rivaly, Google a Apple, kteří sice nezačali dříve (nezapomínejte, že mezi prvními smartphony byly právě přístroje s Windows Mobile?– bezmála před deseti lety), ale na rozdíl od giganta z Redmondu nezaspali a dokázali v pravý čas zaplavit trh operačními systémy a přístroji, které oslovily masu uživatelů. Velkou výhodou Windows Phone je design aplikací, který je čistý, pěkný a dobře se v něm orientuje, stejně jako čistě navržený a velmi rychlý operační systém. Horší už je to s designem (snad s výjimkou skvělé Lumie 800) a šíří nabídky přístrojů, zejména v nižších cenových segmentech.

Manažeři, kteří přecházejí na Windows Phone například z BlackBerry, si zpočátku nemohou zvyknout na absenci fyzické klávesnice. To však není dlouhodobý problém, po týdnu již na hardwarová tlačítka obvykle úspěšně zapomínají. A například taková „osmistovka“ Lumia, telefon střední třídy, je pro byznys připravena výborně. Kromě toho, že se přehledně ovládá, také dobře vypadá, a pokud si ji zrovna nevyberete v nějaké křiklavé barvě, vypadá rovněž reprezentativně.

Zatímco Android dlouhou dobu obrušoval hrany svého rozhraní a ovládání (máme pocit, že v některých drobnostech je stále ještě obrušuje), Windows Phone se Microsoftu podařilo navrhnout naprosto čistě a přehledně?– je jiný než iOS, ale zorientujete se v něm stejně rychle a pracovat s ním lze dokonce ještě svižněji. Jediné, co bychom vytkli, je strohost a občas i dost neefektivní práce s prostorem na displeji.

CS24

Systém disponuje režimem pro úsporu baterie, což se výborně hodí zejména v případě, že hodně cestujete. Onen režim totiž omezí provoz všech pro chod telefonu nepotřebných aplikací na pozadí, což významně prodlužuje čas mezi jednotlivými nabitími. Pryč jsou doby, kdy přístroj vydržel bez zásuvky týden, u moderních smartphonů s vícejádrovými procesory se počítá každá hodina. Systém je navíc relativně nenáročný, a tak příliš nezatěžuje hardware přístroje.

Spouštění více aplikací telefony na platformě Windows Phone příliš nebrzdí, reagují rychle a hlavně je možnost přepínání aplikací přehledná?– stisknete tlačítko šipky vlevo dole a zobrazí se vám přehled běžících programů, z nichž si jeden vyberete. Výborná je mobilní verze Microsoft Office, která je na systému předinstalována.

Byl pro vás článek přínosný?