Hlavní navigace

Windows 8 dostaly těžký rozkaz: zachránit PC

18. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Prodeje počítačů stagnovaly a starší počítače nejsou nahrazovány novými. Spotřebitelé se totiž v oblastech práce i zábavy stále více orientují na tablety a smartphony. Mohou Windows 8 zvrátit tento nepříznivý stav?

Je „post-PC éra“, o které stále slyšíme, reálná, nebo je to jen marketingový slogan prodejců mobilních zařízení?

Dle našeho názoru je PC pracovně nenahraditelné. Záleží samozřejmě na práci, jako děláte, ale pro většinu zaměstnání stále potřebujeme připojenou fyzickou klávesnici, displej větší než 10 palců, kvalitní a vybavený webový prohlížeč a plnohodnotný klientský operační systém.

Nicméně i když potřebujeme PC pro práci, jako primární osobní zařízení už svůj lesk ztrácí, a to i přesto, že na trh přichází (prozatím velice pomalu) supertenké a lehké ultrabooky.

microsoft, windows, pcNa tři roky starý notebook autora tohoto článku padá už nějakou dobu prach. Je to proto, že úkoly, pro něž byl tento notebook používán (prohlížení webu, e-mail, placení účtů, sledování videa, poslouchání hudby), jsou nyní dostupné na tabletu a mnohdy dokonce i na smartphonu. Tato zařízení disponují bezprostředností a přímým přístupem, které notebookům chybí. Jen klepněte na displej a začněte prohlížet web na zařízení lehkém jako peříčko; s mnohem větší výdrží baterie, než je tomu u laptopu!

Notebooky se ve stínu mobilních zařízení musí stále cítit jako domácí spotřebiče. Jsou užitečné a možná dokonce nezbytné, nicméně mít ten poslední a nejlepší už není tak důležité, neboť inovativní vývoj aplikací se přesunul právě na mobilní zařízení. Je jasné, že dny, v nichž byly osobní počítače jedinými zařízeními, která byla schopna získávat informace a pomáhat při práci, jsou sečteny. Důležitější otázkou je: Budou počítače z trhu vytlačeny zcela?

Že to začíná být podstatný problém, se ukazuje ve chvíli, kdy technický ředitel předního výrobce chipů, značky Intel, prosí výrobce počítačů, aby začali něco dělat a zachránili tak počítače.

Vážným problémem, kterému čelí Microsoft a jeho partneři vyrábějící počítače není to, že nepoužíváme PC, ale spíš to, že jsme zpomalili tempo náhrady starých strojů za nové – kvůli tomu, že do našich životů vstoupila mobilní zařízení. Společnost Microsoft sází zcela vše na to, že Windows 8 obnoví zájem o notebooky a ultrabooky, nicméně nejspíše to bude nerealistická mise. A to zejména proto, že zájmy vývojářů (a trhu obecně) se otáčí k mobilním zařízením.

Microsoft chce získat zákazníky tím, že Windows 8 budou umožňovat ovládání počítače dotykové obrazovky. Ovšem je mezi uživateli potlačovaná potřeba ovládat počítač dotykem? Nevíme o tom, přestože se jedná o šikovný doplněk. Co však notebooky potřebují zcela jistě, je odlehčení, vyšší výdrž baterky a schopnost načtení systému v řádu sekund. Na obranu Microsoftu, Intelu a výrobců počítačů je nutno podotknout, že je jejich společnou velkou snahou dodat zákazníkovi všechny tyto prvky v nově představených ultraboocích a hybridech ultrabooků a tabletů s Windows 8. A tablet Surface ukázaný nedávno Microsoftem, který využívá plastového krytu obrazovky sloužícího zároveň jako klávesnice, by mohl spojit dva světy. V případě, že si spotřebitelé zvyknou na uživatelské rozhraní Windows 8.microsoft surface

Ať tak či tak, byly zprávy o prodejích PC v posledních letech chmurné (PC je zde definován jako počítač nebo tablet založený na architektuře x86). Podle výzkumné společnosti Gartner prodeje PC stagnují již od roku 2007 a procento počítačů nahrazovaných novými stroji pokleslo o 50 procent. Naopak v posledních třech letech prudce vzrostly prodeje tabletů a smartphonů, vybavených nejčastěji operačním systémem Android nebo iOS.

Technologický analytik Sameer Singh poukazuje na kauzální propojení mezi počtem prodaných mobilních zařízení a počtem neprodaných počítačů. Jeho závěrem je, že „spotřebitelé odkládají nahrazování svých starých počítačů a místo toho nakupují mobilní zařízení. Protože pronikání počítačů bylo dříve obrovsky vysoké, povede tento trend, pokud bude pokračovat, k dramatickému propadu prodejů počítačů.“

soutez_casestudy

Takže kdo zachrání počítače? Windows 8? Operační systém s novým uživatelským rozhraním, které nakonec funguje lépe na dotykových tabletech než na počítačích s myší a klávesnicí? Na to bychom si nevsadili.

Jak poukazuje Singh, může Windows 8 způsobit trhu počítačů více škody než užitku, a to kvůli tomu, že si uživatelé nezvyknou na nové uživatelské prostředí, a také kvůli drahému hardware.

Byl pro vás článek přínosný?