Hlavní navigace

Windows 7 versus Windows Vista

19. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Prostřednictvím běžných systémových nástrojů jsme srovnali paměťovou a zdrojovou náročnost operačních systémů Windows 7 a Windows Vista na totožném hardwaru.

Řada lidí si stěžuje na pomalost Windows Vista, zejména když srovnají tento systém s Windows XP na stejném hardwaru. Při dostatečně výkonném systému však i Visty fungují plynule. Takovou hardwarovou sestavou je například čtyřjádrový procesor Phenom 9950 na 2,6 GHz s 8 GB operační paměti, SATA-2 disky a výkonnou grafickou kartou GeForce řady 2. Vista samozřejmě 64bitové, aby dokázaly využít zmíněných 8 GB RAM.

První snímek ukazuje základní informace o systému, všimněte si Windows Experience Index ve výši 5,7. Další snímek ukazuje, z čeho se přesně index skládá.

Windows Vista
Windows Vista

Správce aplikací ukazuje využití paměti po spuštění systému a v klidovém stavu - „jen“ 1,34 GB. Po několika dnech používání a bez restartu se tato hodnota vyšplhala na 2 GB, což lze ovšem přičíst tradiční tendenci Windows neuvolňovat paměť, pokud to není bezpodmínečně nutné.

Windows Vista

Nyní se podívejme na výkonové výsledky Windows 7 beta ve stejném počítači.
Základní obrazovka ukazuje prakticky to samé jako ve Vista včetně stejného výkonového indexu 5,7.

Windows 7

Když se ovšem podíváme na jeho složky, uvidíme už něco jiného.

Windows 7

Vyšší čísla jsou výsledkem toho, že Microsoft zvýšil maximální hodnoty jednotlivých výkonových složek z 5,9 na 7,9, aby to lépe vyjadřovalo rostoucí výkon hardwaru a rozdíly mezi jednotlivými komponenty.

Co paměť? Krátce po startu využívají 64bitové Windows 7 1,24 GB RAM z celkových osmi. To je o nějakých 100 MB méně než Visty. Není to sice moc, ale je to v souladu s tím, co sliboval Microsoft a co potvrzují dosavadní zkušenosti, totiž že „sedmičky“ jsou o něco skromnější než Visty.

Windows 7

Obrazovka také ukazuje nižší celkový počet aplikačních vláken a to 555 proti 812 u také čerstvě spuštěných Vist, méně spotřebovaných handlerů (14 tisíc proti 17 tisícům) a méně běžících procesů - 38 proti 56.

soutez_casestudy

Samozřejmě systémy nelze podle těchto hodnot srovnávat na 100 procent a Windows 7 jsou stále v beta fázi, to znamená, že se ještě můžeme dočkat nepříjemného překvapení. Nicméně je to pozitivní vývoj, protože od dob Windows 95 se výše popsaná čísla stále jen zvyšovala.

Subjektivně hodnotíme oba operační systému na uvedeném hardwaru jako stejně svižné, nicméně mnozí uživatelé pokládají Windows 7 za rychlejší a méně hardwarově náročné. Každopádně uvidíme, co přinese konečná verze.

Byl pro vás článek přínosný?