Hlavní navigace

Windows 7 se chovají, jako by měly žít navždy

9. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Zářijová čísla podílů operačních systémů ukazují, že Windows 7 se své pozice mezi uživateli jen tak nevzdají.

Podle statistik společnosti Net Applications činil podíl uživatelů u Windows 7 (mezi všemi uživatelů PC) v září 48,4 %, což znamená meziměsíční pokles o 1,2 procentního bodu. Ještě důležitější je, že sedmičky běžely na 52,1 % všech strojů s Windows s meziměsíčním poklesem o 1,3 procentního bodu. (Čísla se samozřejmě liší proto, že ne všechna PC běží na Windows.) To byl největší pokles podílu Windows 7 mezi všemi systémy Windows.

Microsoft stanovil vypršení podpory Windows 7 na leden 2020 a toto datum se rychle blíží. A čím pomalejší bude pokles uživatelské základny systému, tím vyšší je pravděpodobnost, že podniky budou na poslední chvíli v panice utrácet peníze navíc za jeho nahrazení Windows 10 a zopakují se tak chaotické doby konce Windows XP.

I přes zářijový mírný propad zaznamenávají Windows 7 pomalejší pád než XP před šesti lety. Ve stejném období – tedy 27 měsíců před vypršením podpory – si tento systém držel podíl 51,3 procenta, což je o 0,8 procentního bodu méně, než mají sedmičky nyní.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud jde o Windows 10, ty si v září přidaly ke své uživatelské základně 1,1 procentního bodu, což je trojnásobek nárůstu v předchozím měsíci. Nyní tak jejich podíl činí 29,1 % na všech počítačích a 32,1 % na počítačích a noteboocích s Windows.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?