Hlavní navigace

Windows 7 poběží i na netboocích

23. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Microsoft oficiálně potvrdil, že Windows 7 bude možné provozovat i na méně výkonných počítačích, zejména malých netboocích.

Jednou z velmi kritizovaných vlastností Windows Vista je hardwarová náročnost, kvůli které musel dokonce Microsoft oficiálně svolit k tomu, aby se netbooky mohly dodávat s Windows XP Home. To má za následek, že tento systém je na více než 90 % nových netbooků. Také mnozí další uživatelé často dají přednost XP před Vista, ať již se jim někde podaří sehnat přímo Windows XP nebo na XP downgradují Windows Vista Business či Ultimate edition. Což je možnost, kterou tyto distribuce systému standardně podporují.

Nicméně Microsoft se z chyb s Vista evidentně poučil, a snaží se Windows 7 co možná nejvíce přizpůsobit požadavkům zákazníků.

Jak informoval server Betanews, mluvčí společnosti Microsoft řekl: „Jakákoli SKU (=verze, pozn. redakce) Windows 7 bude chodit na netboocích, což znamená, že hardwarová omezení netbooku neovlivní funkcionalitu Windows 7 bez ohledu na SKU. Windows bude operační systém s menšími nároky a s vylepšeným uživatelským rozhraním, které umožní rychlejší start i vypínání systému, lepší řízení spotřeby pro delší životnost baterie, lepší multimediální vlastnosti a zvýšenou spolehlivost, stabilitu a bezpečnost.“

Kromě klasické marketingové omáčky o tom, jak bude nový systém úžasný a rychlý, kterou jsme měli možnost ochutnat před vydáním Windows Vista, XP, 2000, 98 atd., a kterou známe i od ostatních výrobců, tedy Microsoft skutečně tvrdí, že by Windows 7 v jakékoli verzi mělo jít provozovat i na méně výkonných počítačích. Doufejme, že tím nemyslí jen start samotného systému, kdy pak bude například spuštění webového prohlížeče trvat několik minut.

Tyto obavy nejsou liché, podle předchozích informací to zatím vypadlo, že pro netbooky bude určená jen speciální v únoru ohlášená „Starter Edition“, což je v zásadě eufemizmus pro okleštěnou verzi bez grafického rozhraní Aero (což lze přežít), hlavně ovšem s omezením počtu najednou běžících programů, což může být skutečně otravné. Zejména pokud se chvíli po vydání neobjeví neoficiální záplata odstraňující toto omezení.

Mluvčí Microsoftu se k tomuto problémy vyjádřil neurčitě s tím, že Start edice bude určená speciálně pro OEM počítače s velmi nízkým výkonem.

CS24

„Tyto investice do vývoje umožní, aby na malých noteboocích běžela jakákoli verze Windows 7, což pro zákazníky znamená naprostou svobodu při volbě systému, který vyhovuje jejich požadavkům. Na malých noteboocích lze provozovat jakoukoli verzi Windows 7. Pro OEM producenty vyrábějící levné málo výkonné notebooky bude v rozvinutých (!) zemích za sníženou cenu k dispozici Windows 7 Starter edice. Pro plnou funkcionalitu Windows by však zákaznicí i na malých noteboocích měli zvolit Windows 7 Home Premium, která umožní získat co nejvíce z digitálních médií a snadno se připojit k ostatním počítačům," říká mluvčí Microsoftu.

Doufejme tedy, že se ze strany Microsoftu nejedná jen o marketingové kličkování a že Windows 7 skutečně budou bez vážnějších potíží fungovat i na netboocích a méně výkonných počítačích obecně.

Byl pro vás článek přínosný?