Hlavní navigace

Windows 7: Pět nejdiskutovanějších funkcí

17. 3. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Od méně otravných bezpečnostních varování až po vylepšený taskbar, přinášíme přehled pěti nejdiskutovanějších novinek ve Windows 7.

Vydání Windows 7 je plánováno nejdřív na konec letošního roku, přesto už tento operační systém vyvolává živé diskuze a poutá mnoho pozornosti. Názorové spektrum sahá od nadšeného očekávání až po pesimistické zatracovaní. Každopádně čekání na Windows 7 je hojně provázeno diskuzemi už od doby, kdy se ukázalo, že Windows Vista jsou propadák a nemají šanci se v širší míře prosadit proti svému předchůdci Windows XP.

Zde je pět hlavních novinek Windows 7, které pro nás chystají vývojáři z Microsoftu:

Přepracované UAC

UAC, čili User Account Control, je bezpečnostní funkce Windows Vista, jejíž vývoj byl možná motivován chvályhodnou snahou o zvýšení ochrany operačního systému, nicméně ve výsledku se zařadila k tomu nejvíce nesnášenému ve Vista. Pokud patříte mezi ty šťastné, co se s UAC nesetkali, tak tato funkce požaduje před spuštěním programů i při mnoha dalších operacích (změna času, data...) potvrzení uživatele, který je tak ve výsledku spamován vyskakovacími okny - skoro jako v případě nějakého malwaru. Není divu, že se UAC stalo terčem mnoha parodií, včetně reklam konkurenčního Apple.

Ve Windows 7 dává konečně Microsoft uživateli nad UAC větší kontrolu, ten si bude moci nastavit, jak moc ho má systém upozorňovat. Pravděpodobně bude mít toto „vyladění" UAC čtyři stupně od nejvyššího „vždy mne upozorni a čekej na mou odpověď", přes „vždy mne upozorni", „upozorni mne, když chce program měnit data v počítači" až po „žádná upozornění".

Tím Microsoft opouští systém ve Vista, který umožňoval UAC mít buď plně zapnuté, nebo zcela vypnuté - kdo mohl a měl na to práva, ten si UAC většinou vypnul.

 

Nový taskbar

Taskbar, či „hlavní panel" chcete-li, také prošel významnou změnu, po které vypadá více jako podobná lišta z konkurenčního operačního systému Apple Mac OS X.

Nový hlavní panel Windows 7 nově zobrazuje náhled k běžícím programům. Když na něj najedete myší, objeví se okno programu v plné velikosti a zároveň se okna ostatních programů zprůhlední.

Panel rychlého spouštění jak ho známe ze současných Windows bude sloučen do jednoho taskbaru a programy bude možné spouštět přes velké ikony zastupující jednotlivé aplikace. Aplikace navíc bude možné si libovolně na liště uspořádat, takže už nebudete odkázáni na pořadí dle času spuštění, jak je tomu u Windows XP (respektive občas téměř náhodné pořadí).

Čas ukáže, nakolik si nový hlavní panel uživatelé oblíbí, nicméně doufejme, že bude přizpůsobitelný, aby si ho mohli upravit i ti, kteří by dávali přednost současnému uspořádání.

 

Homegroup

HomeGroup (domácí skupina) je jednou z nejvíce diskutovaných nových funkcionalit Windows 7, která je výsledem přepracovaného Networking and Sharing Center. Je určena pro snadnou spolupráci počítačů v malé domácí síti, proto se tato funkce neobjeví při připojení k pracovní či veřejné síti.

Uživatel si určité počítače nastaví jako „domácí", čímž vytvoří „Homegroup" a získá možnost snadno nastavit domácí síť a rychle sdílet obrázky, hudbu, video, dokumenty i další soubory a v neposlední řadě také tiskárnu. Co sdílet a za jakých podmínek, to lze také nastavit včetně hesla chránícího přístup k jednotlivým objektům.

 

Virtuální Knihovny

Microsoft se rozhodl nahradit koncept systémové složky Dokumenty, ve které jste dosud mohli třídit soubory dle typu do jednotlivých podadresářů. Nově budou ve Windows 7 jednotlivé virtuální „Knihovny" („Libraries") pro různé druhy obsahu jako komunikace, kontakty, dokumenty, stahování, hudba, obrázky a video.

Tyto knihovny už nefungují jako adresáře, ale jako soubory zástupců. Stačí například přetáhnout jednotlivé adresáře s fotkami do patřičné knihovny, a máte dobrou kontrolu nad všemi fotografiemi v počítači. To přitom aniž by docházelo k fyzickému kopírování. Tento systém třídění nemá významnější výhody na jednom počítači, přínosy se ukáží až po zapojení k síti. Například když chcete vidět všechna videa v domácí síti, stačí si otevřít síťovou knihovnu pro videa.

Sdílení knihoven je samozřejmě možní přes domácí síť skrze HomeGroup.

 

Dotykové ovládání

Dotykové ovládání, respektive ovládání počítačů přes dotykovou obrazovku, patřilo vždy k fascinujícím fenoménům, nicméně se mu nepodařilo se prosadit do sektoru stolních počítačů a ve větší míře ani u notebooků. Důvodem je jednak cena dotykových obrazovek a také ergonomické příčiy. Masivní rozmach naopak zaznamenaly dotykové obrazovky v chytrých telefonech a malých mediálních přehrávačích.

Každopádně ve Windows 7 chce Microsoft tento koncept opět oživit a to zejména podporou vícedotykového ovládání (multi-touch), což znamená, že obrazovka i operační systém jsou schopné zaznamenat a využít více dotyků najednou.

CS24

Dotykové ovládání ve Windows 7 například znamená, že když ťuknete na tlačítko Start, tak se zvětší. Obecně je přechod do režimu dotykového ovládání signalizován tím, že zmizí kurzor myši a místo něj se zobrazí kapka vody (či volitelně něco jiného).

Je to rozhodně hezký počin, i když využití tyto nové funkce naleznou spíše u dotykových notebooků a netbooků než u desktopů.

Byl pro vás článek přínosný?