Hlavní navigace

Vyšel magazín CIO Business World 6/2023

27. 11. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavními tématy posledního letošního vydání magazínu CIO BW jsou především bezpečnost a technologie jako služba.

Mluvení nic nestojí, ale pokud jde o IT bezpečnost, strategické rozhovory s kolegy, obchodními partnery a dalšími relevantními stranami mohou být k nezaplacení. Proto je dobré si o potenciálních i skutečných problémech povídat. Přinášíme seznam témat, která byste měli s kolegy pravidelně probírat.

Kybernetická bezpečnost byla vždy hrou na kočku a na myš, jenomže myši jsou stále větší a zdatnější a je stále těžší je ulovit. Jaké jsou nejčastější bezpečnostní hrozby a jak se budou vyvíjet? Pokládáme otázky a zároveň na ně v magazínu CIO BW hledáme odpověď.

Ukazuje se, že zkušeným hackerům trvá jen několik minut připravit sociálně inženýrský útok proti firmám (nebo jejich poskytovatelům externě spravovaných služeb), které se považují za bezpečné a dobře chráněné. I když je e-mailový phishing – podvodné zprávy připravené tak, aby příjemce oklamaly a přiměly jej sdílet citlivá data (nebo dokonce poslat peníze), případně nasadily do jeho systému škodlivý software – jedním z nejstarších triků, podle výzkumu společnosti Hoxhunt na e-mailové kybernetické útoky dodnes připadá 90 % všech narušení podnikových systémů a dat. Celosvětově si takové útoky vyžádají daň ve výši šest bilionů dolarů. Jaké tedy dnes existují druhy phishingových útoků? Jaké metody užívají odborníci na kybernetickou bezpečnost, aby minimalizovali jejich dopad? Jak podniky bojují proti těmto hrozbám v širším měřítku a brání neustálým pokusům o phishing? Popisujeme na našich stránkách.

Je poskytování technologií formou služeb něco, co by IT skutečně potřebovalo? Kacířské názory to nevidí tak úplně jasně. Podle nich by poskytování čehokoli formou služby by mělo být otázkou rozšíření architektury orientované na služby na celkové uspořádání podniku. Místo toho vidíme jen další model financování IT. To, co XaaS podle těchto názorů skutečně dělá, je zatloukání posledního hřebíku do rakve kdysi důležitého směru vývoje IT architektury a mění jej prakticky na algoritmus zpětného zúčtování IT. Podrobný popis těchto „kacířských“ myšlenek přinášíme na našich stránkách.

A nejen to.

soutez_casestudy

V CIO BW 6/23 najdete spoustu dalšího kvalitního čtení a také vítěze naší soutěže Případová studie roku.

Inspirativní čtení.

Magazín si můžete zakoupit zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku