Hlavní navigace

Výrobci smartphonů se svými cenami sami vyšachují z trhu (1)

25. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © TAlex - Fotolia.com
Výrobci high-endových smartphonů zaznamenávají klesající prodeje, neboť uživatelé, kteří je považují za příliš drahé, si jejich telefony nechávají stále déle, vyplývá ze zprávy o globálních prodejích smartphonů.

Zatímco poptávka po nejlevnějších smartphonech a střední třídě je i nadále vysoká, globální prodeje high-endových smartphonů typu iPhonu XS nebo XS Mag v průběhu uplynulého roku plynule klesaly, tvrdí ve výsledcích své nové studie analytická firma Gartner.

Nižší úroveň inovací v nejvyšší třídě smartphonů společně s prudkými nárůsty cen podle Gartneru tlačí spotřebitele k tomu, aby starší smartphony nahrazovali až po delší době.

Společnost zjistila, že v roce 2018 rostly globální prodeje smartphonů v porovnání s předchozím rokem o pouhého 1,2 procenta na 1,6 miliardy kusů.

Nejhorší propady ze všech regionů zaznamenaly Severní Amerika, vyspělá část Asie a Pacifiku a Čína s Tchaj-wanem a Hongkongem (6,8 %, 3,4 % a 3 %). Tyto vyspělé trhy spoléhají na prodeje vlajkových smartphonů více než kterékoliv jiné a propady jejich prodejů je tedy ovlivňují nejvíce.

V posledním čtvrtletí roku 2018 zaznamenal největší propad mezi první pětkou výrobců smartphonů Apple, a to minus 11,8 procenta. Prodal celkově 64,5 milionu kusů zařízení. Šlo o nejhorší mezičtvrtletní pokles značky v prodejích chytrých telefonů od prvního kvartálu roku 2016.

Přesto se mu podařilo udržet si druhé místo mezi výrobci smartphonů s 15,8% podílem na trhu. Ve stejném čtvrtletí vedl Samsung se 17,3 %, třetí pak skončil Huawei se 14,8 %. Huawei však byl první, co se týče růstu. Jeho prodeje vystřelily o 37,6 % na více než 60 milionů kusů. Růst pomohl čínské firmě k tomu, že se na Apple výrazně dotáhla.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě svých primárních trhů v Číně a v Evropě se firma výrazně prosazovala také v regionech Asie a Pacifiku, Latinské Ameriky a Blízkého Východu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?