Hlavní navigace

VMworld Europe 2009: VMware představuje vSphere, novou generaci OS pro datová centra.

24. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Má Vmware ambice být „Microsoftem" i „Applem" datových center?

[Cannes, 24.2.2009] Ve svém úvodním projevu na konferenci Vmworld v Cannes odhalil Paul Mauritz novou strategii společnosti - a především novinku vSphere, "VDC" operační systém pro datová centra i řadu novinek a iniciativ v oblasti cloud computingu.

vSphere: datové centrum potřebuje svůj OS

„Zákazníci si budou v nadcházejících letech muset zvolit operační systém pro své datové centrum, ať už to bude od Vmware nebo od jiného dodavatele." Slova Paula Mauritze, CEO VMware, který před necelým rokem nahradil ve funkci  spoluzakladatelku společnosti Diane Greenovou, jasně definují ambice Vmware stát se ve světě datových centrem stejně silným hráčem, jakým je například Microsoft v oblasti stolních operačních systémů.

Architektura vSphere pokrývá dvě základní oblasti, každou se třemi podskupinami:

Agregace

                vCompute (hardwarově asistovaná virtualizace, rozšířená podpora „živé" migrace)

                vStorage (správa, replikace a virtuální zařízení v rámci úložišť)

                vNetwork (správa sítě)

Služby a pravidla / politiky

                Dostupnost (ochrana dat, clustering)

                Bezpečnost (Firewall, Antivir, Ochrana před proniknutím, vyhověný zák. normám)

                Škálovatelnost (dynamické přiřazování zdrojů)

 

Zdá se, že ze světa technologických firem zmizelo po „i" (zlé jazyky zdůrazňují, že je poněkdud zvláštní, že si v Apple vybrali zrovna malé, měkké a krátké) další počáteční malé písmeno. Vmware s malé v ale hodí i v případě vPro - právě tato korporátní platforma Intelu bude totiž prvním prostředím, pro které Vmware uvede nové produkt v oblasti virtualizace koncových stanic, VMware View.

View: Virtuální vista pro vPro

View je odpovědí na časté stížnosti na zásadní omezení dosavadního „VDI" rešení pro virtuální deskopy, které VMware nabízelo. To bylo vhodné pouze pro nasazení v lokálních sítích a nehodilo se pro náročné úlohy či mobilní pracovníky. VMware view představuje řešení „deskop jako služba" které může běžet jak na tenkých klientech (v LAN), tak na plnohodnotných stolních či mobilních PC v online či offline režimu. Pro jeho úvodní instalaci na plnohodnotná PC je třeba stáhnout objemný obraz operačního systému a aplikací (řádově několik GB), posléze jsou již synchronizovány pouze inkrementální změny či aktualizace.

CS24

vCloud: mrak je tu a sílí

Přestože si Vmware zvolilo jako hlavní novinku vSphere a vydatně se věnovalo otázce virtualizovaných desktopů, skutečným témate m které vše spojuje je Cloud Computing. Společnost dále rozšiřuje a doplňuje svou iniciativu vCloud ohlášenou již před rokem - jak a zda tím dokáže přesvědčit mnohé ředitele IT, kteří jsou k povyku který je vířen kolem „cloudu" stále více skeptičtí vám prozradíme v následujícím článku.

Byl pro vás článek přínosný?