;
Hlavní navigace

Vivaldi je dalším prohlížečem omezujícím sledování uživatelů (2)

5. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alex - Fotolia.com
Webové prohlížeče kdysi soupeřily v oblasti rychlosti a celkového výkonu, nicméně novým srovnávacím kritériem je stále více soukromí uživatelů. Méně známý browser s názvem Vivaldi se nyní přidává k těm, kteří svým klientům poskytují více kontroly nad on-line sledováním.

Předchozí díl

Blokování nahrazuje rychlost

Tam, kde prohlížeče kdysi soupeřily v celkové rychlosti a později ve výkonu, nyní bojují v tom, který z nich prokáže větší zájem o soukromí uživatele.

Stejně jako Mozilla využila i společnost Vivaldi pro základ svojí obrany před sledováním trackery partnera. Zatímco Firefox v tomto ohledu spoléhá na firmu Disconnect, Vivaldi se obrátil na DuckDuckGo, známějšího svým alternativním vyhledávačem. Právě technologie Tracker Radar od této společnosti, založená na vlastním open-source datasetu, byla využita pro vygenerování Vivaldiho blocklistu.

Do verze 3.0 byl zároveň integrován také tradičnější ad blocker.

Oba nástroje lze spravovat z menu Nastavení > Soukromí a vybrat si lze jednu ze tří úrovní: žádné blokování, blokovat pouze trackery nebo blokovat trackery i reklamy. Editovat lze i whitelist výjimek, kam zadáte jednotlivé webové stránky.

Stejné nastavení lze spravovat po jednotlivých stránkách, aniž byste museli jít do menu Nastavení, a to kliknutím na ikonku ve stylu štítu v adresním řádku. Umístění webu na whitelist je tímto způsobem dokonce ještě jednodušší než v menu Soukromí. Stejná ikona zároveň zobrazuje aktuální počet zablokovaných trackerů nebo trackerů a reklam.

U prvního pokusu nicméně není překvapením, že proti-sledovací a proti-reklamní prvky Vivaldiho nejsou úplně dotaženy do konce; konkurenti, zejména Firefox a do určité míry i Edge, nabízejí mnohem více flexibility, pokud jde o to, co prohlížeč zakáže zobrazovat a co naopak nezakáže.

ICTS24

K dalším novým funkcím, které von Tetzchner zdůrazňuje, patří video typu „obraz v obraze“ (PIP, nicméně v rámci Vivaldi nese tato funkce název „pop-out video“) a hodiny integrované do stavového řádku (mimochodem, Vivaldi je výjimkou potvrzující pravidlo v tom, že vůbec nějaký stavový řádek obsahuje).

Zdroj: Computerworld.com