Hlavní navigace

Virtualizace: Jak dostat Android do firem a nezbláznit se z bezpečnostních rizik

14. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © kaptn - Fotolia.com
Stanou se firemní smartphony pouhou virtualizační aplikací v soukromých telefonech uživatelů přes kterou budou přistupovat k firemním datům?

Jak snadno a rychle získáte pozornost vašich korporátních geeků? Rozhlédněte se po vašem open space a dostatečně nahlas řekněte „virtualizace“ a „smartphone“. A vida! Nad přepážkami oddělujícími jednotlivá pracovní místa se začínají objevovat zvědavé hlavy.

Na konci minulého roku ohlášená spolupráce virtualizačního giganta, společnosti VMware se společností LG měla podobný efekt. Od VMware není podobný tah příliš překvapivý, o tom, jak „sexy“ záležitostí by mohlo být provozovat na smartphonu několik operačních systémů mluví už nějaký ten pátek. Spolupráce s LG by však celé myšlence mohla dát konečně reálné obrysy.

O spojení virtualizace se světem mobilních zařízení, kterému VMware říká „Mobile Virtualization Platform“, společnost hovoří už zhruba dva roky. V listopadu 2008 ohlásil VMware své plány dostat přínosy virtualizace na mobilní telefony s využitím technologií, které společnost získala od Trango Virtual Processors. Od té doby však bylo z produktového pohledu ticho po pěšině.

Teď chtějí obě společnosti věci rozhýbat tím, že se zaměří na firemní zákazníky – tedy na prostředí, které VMwaru rozhodně není cizí. Podobě jako u svých nástrojů na virtualizaci desktopů VMware říká, že virtualizace mobilních platforem zlepší bezpečnost a zvýší kontrolu nad firemními daty, zároveň ale také umožní pružnější přístup a větší svobodu volby pokud jde používání mobilních zařízení vlastněných uživateli.

Firemní IT oddělení stále s většími obtížemi přesvědčují uživatele, ale se vzdali svých soukromých zařízení a používali zařízení firemní. Ta jsou sice z pohledu firmy bezpečná, uživatelů ale vadí často velmi rozsáhlá restriktivní omezení. A samozřejmě, nikdo není příliš nadšený z toho, že s sebou musí neustále „vláčet“ dvě zařízení, jedno soukromé a druhé firemní.

VMware a LG na to proto chtějí jít jinak. Firemní zařízení zmizí a stane se pouhou virtualizační aplikací v soukromém telefonu uživatele přes kterou bude přistupovat k firemním datům. Pracovní telefon by stal „pouhou“ aplikací na platformě Android, která by ale měla vlastní telefonní číslo i pracovní prostředí. Aplikace by byla spravována a kontrolována IT oddělením, nad zbytkem svého telefonu by však měl uživatel stále plnou kontrolu.

Z pohledu IT oddělení toto navíc řeší další velký problém: problém hardwarové kompatibility. Podobě jako při virtualizaci desktopů a serverů je virtualizovaný systém oddělen od „železa“, i u mobilní platformy by IT oddělení spravovalo pouze jeden „obecný“ virtualizovaný operační systém bez ohledu na to, na jakých různorodých mobilních zařízeních by fungoval.

Zpočátku by dle informací od VMware virtualizační software fungoval pouze na platformě Android, výrobce ale rozhodně nevylučuje portaci na jiné platformy – rozhodne zájem trhu. Android se zdá být na úvod jasnou volbou – je šířen jako open source a mezi uživateli je velmi populární.

Pokud jde o formy distribuce nové virtualizační aplikace, společnost uvádí, že se bude muset ještě rozhodnout, zda půjdou cestou předinstalace na nová zařízení nebo zda bude možné software stáhnou z Android Marketu.

CS24

Otazník je zatím nad cenovou politikou i nad termínem uvedení, virtualizační aplikace se však má objevit v LG androidích smartphonech ještě letos.

A něco k závěrečnému zamyšlení: androidí mobilní platformou už dnes nedisponují pouze chytré telefony, Android proniká i na tablety. Virtualizovaný přístup k firemním datům by jistě dával velký smysl i zde. Uvidíme, s čím VMware a LG nakonec přijdou.

Byl pro vás článek přínosný?