Hlavní navigace

Virtualizace a cloud: Popelky veřejného sektoru

2. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kulatý stůl zaměřený na IT trendy ve veřejném sektoru zemí EU uspořádala počátkem listopadu v Londýně společnost HP. Výsledky studie IDC představené ředitelkou pro výzkum veřejného sektoru EMEA Jen Duffyovou nejsou důvodem k oslavám.

Veřejný sektor, tedy státní správa a místní samosprávy, se prakticky ve všech zemích EU potýká s obdobnými problémy: najít rovnováhu mezi tím, co je třeba a co si mohou veřejné rozpočty dovolit, zda urychlovat či naopak zpomalovat investice do modernizace administrativy a na jaké oblasti se zaměřit a konečně zda používat sdílené služby a outsourcing nebo hledat nové, inovativnější cesty k dosažení vyšší efektivity a úspor.

Jsou to svým způsobem podobné problémy, jakým čelí komerční sektor, nicméně motivace a možnosti státní správy jsou často výrazně odlišné – ať co se týče ochrany dat a legislativních požadavků nebo budování nových služeb v oblasti e-governmentu. Míra adopce virtualizace serverů a cloudových služeb již sice dosahuje napříč EU značné úrovně (44, respektive 30 procent), nicméně skutečnost, že bezmála čtyřicet procent respondentů nemá žádné konkrétní plány pro nasazení virtualizace v oblasti serverů a úložišť či cloudových služeb, je nemilým překvapením (zejména v případě virtualizace). Překvapivá je i velká náklonnost směrem k virtualizaci serverů – více než polovina dotázaných již projekty tohoto typu realizuje nebo je plánuje. Zdá se, že veřejný sektor v zemích EU tak je rozdělen na tábor agilních modernizátorů a zavilých konzervativců.

Příležitosti: Školství a zdravotnictví

HP společně s analytiky z IDC vidí největší příležitosti pro zvýšení efektivity, realizaci inovativních projektů a dosažení úspor ve školství a zdravotnictví – to ilustruje projekt realizovaný HP na Nottingham Trent University ve Velké Británii. Rozsáhlá vzdělávací instituce, jejíž kampusy navštěvuje na 25 000 studentů a 2 500 zaměstnanců (z nichž 150 má na starosti IT infrastrukturu), využila řešení HP Software Professional Services pro přepracování IT procesů. Výsledky jsou snížení provozních nákladů (v první fázi z 80 na 70 procent IT rozpočtu, cílově pak na 50 procent), vytvoření katalogu služeb pro interní uživatele, redukce aktivních IT projektů pro zjednodušení řízení a lepší prioritizaci a zároveň zdvojnásobení rozpočtu pro inovace. „Transformační workshop dokázal jasně určit, kde se nacházíme a jaké jsou naše cíle. Po třech měsících tvrdé práce nás HP dostalo dál než předchozí rok a půl spolupráce s externími IT konzultanty,“ dodává k dosavadním výsledkům Ian Griffiths, ředitel pro strategická partnerství na Nottingham Trent University.

Mezi tradiční příležitosti zvýšení efektivity ve zdravotnictví patří elektronické vedení (a sdílení) zdravotní dokumentace pacientů či lékových předpisů. To je oblast, kterou se již delší dobu pokoušejí řešit i tuzemské zdravotní pojišťovny a na níž je zaměřena i zdravotní knížka IZIP.

Byl pro vás článek přínosný?