Hlavní navigace

Vědci provedli významný krok ke zlevnění ukládání dat

1. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Vědci z britské univerzity v Manchesteru zjistili, že ukládání dat s využitím třídy molekul známých jako jednomolekulové magnety je proveditelnější, než se původně soudilo.

Jak zdůrazňuje Science Daily, odhaluje výzkum vedený doktorem Davidem Millsem a doktorem Nicholasem Chiltonem z oddělení chemie na této univerzitě fakt, že paměťový efekt zvaný magnetická hystereze je v jednotlivých molekulách možný při teplotě -213 stupňů Celsia.

Tato teplota se blíží teplotě tekutého dusíku (-196 stupňů Celsia) a je mnohem teplejší než teplota tekutého hélia (-269 stupňů). Co to ale všechno znamená?

Jak vysvětluje citovaný článek, jsou molekulární technologie neuvěřitelně husté, což znamená, že dokážou ukládat velké množství informací na malém množství prostoru. Například zařízení, které má plochu pouhého jednoho čtverečního palce, dokáže udržet více než 200 terabitů dat (to je 25 tisíc gigabajtů).

Doktor Chilton uvádí, že využití jednotlivých molekul pro ukládání dat může teoreticky poskytnout stokrát vyšší hustotu dat než současné technologie.

Vyšší provozní teploty jsou zde klíčové, protože například tekutý dusík je cenově mnohem dostupnější než tekuté helium. Díky tomuto teplotnímu rozdílu by bylo z ekonomického hlediska mnohem použitelnější provozovat datová centra, která není potřeba až tolik chladit.

soutez_casestudy

Ačkoliv jde o významný průlom, je potřeba ještě spousta dalšího výzkumu. Doktor Chilton říká, že jejich aktuálním cílem je pochopit, proč má tato nová molekula tak výjimečné magnetické vlastnosti, což by jim umožnilo zaměřit se na nové molekuly s vlastnostmi ještě lepšími.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?