Hlavní navigace

V Dokumentech Google už lze diktovat i formátování dokumentu

1. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Systém rozpoznávání hlasu v dokumentech Google dokáže nejen přepsat, co mu diktujete, ale také dokument podle vašich pokynů zformátuje.

Google loni zavedl funkci diktování textu pro desktopovou verzi kancelářských aplikací Google Docs. Nyní se tento systém rozšiřuje o formátování pomocí hlasových pokynů.

Uživatel může nově označovat a formátovat text, aniž by se dotkl klávesnice, což nepochybně ocení všichni, kdo přepis hlasu k tvorbě dokumentů již používají.

Google tvrdí, že díky práci na hlasovém ovládání jiných aplikací se mu podařilo rozpoznávání slov při diktování dokumentů zdokonalit. Stejná technologie nyní slouží např. k zarovnání odstavců nebo úplnému odstranění formátování.

V současné době je funkce hlasového formátování k dispozici pouze pro Dokumenty Google v prohlížeči Google Chrome na stolním počítači. Do budoucna by ale mohla výrazně zvýšit reálnou použitelnost kancelářských aplikací na mobilních zařízeních. Jedním z hlavních problémů při psaní delších textů na telefonech nebo tabletech je malá a nepohodlná klávesnice.

Uživatelé dnes mohou diktovat text prostřednictvím systémové klávesnice na zařízeních s operačním systémem iOS a Android, ale bez možnosti formátování pomocí hlasových příkazů.

CS24

Nová funkce je významným přínosem i pro nemocné či tělesně postižené uživatele - bez fyzického kontaktu s počítačem mohou pohodlně psát texty  i s formátováním.

Google na trhu kancelářských aplikací soupeří s několika konkurenty, především společností Microsoft, a spolehlivá funkce diktování v Dokumentech by mohla pomoci Googlu přilákat nové uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?