Hlavní navigace

Uvažujte strategicky! Přinášíme přehled věcí, které lídři obvykle přehlížejí

7. 12. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bez pevných základů nemůžete inovovat. Proto je životně důležité uvažovat o IT infrastruktuře strategicky – a získat k tomu také své kolegy z nejužšího vedení a členy představenstva.

Vysoce výkonní CIO vědí, že digitální mistrovství závisí na pevných základech solidní infrastruktury, informační bezpečnosti, správy podnikových dat a řádné správy IT. Ale přes všechen důraz na špičkové technologie pro obchodní transformaci přichází IT infrastruktura příliš často zkrátka.

Infrastruktura, to, co se děje za IT obrazovkou, a související podpůrné činnosti zůstávají dnes v 89 % podniků špatně pochopené, nedoceněné a špatně spravované, jak vyplývá z nedávného průzkumu The Digital Value Institute. Tohle se musí změnit.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Konverzace o infrastruktuře – pokud k nim dojde – jsou až příliš často mylně označovány jako „technologické problémy“ a mají tendenci probíhat v rámci podniku příliš nízko. Ve skutečnosti jsou rozhovory o infrastruktuře jednáními o budoucnosti a mělo by se k nim přistupovat strategicky.

Tom Murphy, senior viceprezident IT a univerzitní CIO na Pensylvánské univerzitě, souhlasí s vysvětlením: „Není žádná ostuda provozovat věci. Operace jsou opravdu, opravdu těžké a opravdu, opravdu nedoceněné a opravdu, opravdu špatně pochopené, až dokud nepřestanou fungovat.“

Výkonní náboráři pracující v Global 2000 vám řeknou, že „žhavý požadavek“ organizací, které dnes hledají špičkové IT lídry, je na „transformační lídry“. Obvykle se jedná o kandidáty se zkušenostmi s prací v digitálně nativních organizacích – společnostech založených v posledních 10 letech, které používají digitální médium jako svůj primární mechanismus tvorby hodnoty.

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

Co už vám tito náboráři na záznam neřeknou, je fakt, že transformační lídři, kteří se dostali do běžných podniků, mají více než 90% míru selhání. Obecná shoda je, že sic „transformační vůdci“ selhávají, protože nevěnují dostatečnou pozornost infrastruktuře.

Pravidlo č. 1 digitální transformace (a obchodního úspěchu v nejistém světě): Nezapomínejte na základy.

Veškerý úspěch probíhá přes I&O – a musí se do toho zapojit i netechničtí manažeři

Není tomu tak dávno, kdy jestliže jste žili na Floridě, neexistovaly žádné přímé lety, a to bez ohledu na to, kam jste chtěli jet. Nezáleželo na tom, kde jste začínali nebo kam jste mířili – West Palm Beach, Orlando nebo Řím – museli jste letět přes Atlantu. Floriďané mívali frázi: „Bez ohledu na to, jestli jdeš do nebe nebo do pekla, musíš přestupovat v Atlantě.“ Pro moderní digitální podniky je dnes onou „Atlantou“ infrastruktura a provoz. Veškerý digitální úspěch je postaven na strategicky řízeném programu I&O.

Jak poznáte, že už s tím máte seknout Přečtěte si také:

Jak poznáte, že už s tím máte seknout

Panuje všeobecná shoda, že v krátkodobém horizontu musí I&O profesionálové nastolit pořádek v chaosu s dlouhodobým cílem strukturovat katalog služeb s předem prověřenými architekturami, které ustanovují mantinely výběru technologií, jež vedou a zajišťují agilitu podnikání.

Ale někdy po kolapsu dotcom se pro IT profesionály stalo běžnou praxí snažit se skrýt složitost IT před všeobecnou podnikovou komunitou. Toto kyvadlo „nemusíte rozumět tomu, jak IT funguje“ se přehouplo příliš daleko a v současné době přistává na netechnických manažerech, kteří zcela opouštějí jakýkoli typ kognitivní odpovědnosti za pochopení toho, co se děje za obrazovkou.

Ano, slyšel jsem: „Nemusíte rozumět motoru, pokud chcete řídit auto.“ Ale pokud jste řidič závodního vozu Formule 1 – tedy alfa performer v určité kategorii – rozumíte stroji, který řídíte. Totéž platí pro stíhací piloty. Chápou schopnosti a omezení svých letadel.

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód? Přečtěte si také:

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód?

Důležité otázky pak zní takto: Co musí vedoucí pracovníci vědět o I&O a jak se to dozvědí?

Jak zvýšit rychlost netechnických manažerů na I&O

Gary King, bývalý CIO ve společnostech T-Mobile, Chico's a BarnesandNoble.com, působil v několika představenstvech. V obou svých funkcích King uznal, že členové představenstva a netechničtí obchodní manažeři nikdy plně nepochopí složitost spojenou s nesčetnými inženýrskými rozhodnutími, která jsou denně vyžadována pro udržení moderního podniku v chodu. Přesto navrhuje, aby tito lídři nenáležející do IT sféry věnovali pozornost dvěma kritickým metrikám:

  • Střední doba mezi poruchami (MTBF) pro klíčové komponenty infrastruktury
  • Střední doba opravy (MTTR) pro tyto klíčové komponenty

Gary také navrhuje „stolní cvičení“ navržená k demonstraci vzájemných závislostí kritické infrastruktury a odpovědnosti za sérii scénářů „Když se stane X“.

Larry Scott, oblastní manažer pro „digitální domorodce“, ISV a hry ve společnosti Amazon Web Services, vysvětluje, že existují organizace, které jsou „úžasně sofistikované“ ve svém strategickém řízení I&O. Například Dr. Vince Kellen, CIO na Kalifornské univerzitě v San Diegu, díky optimalizaci cloudových výdajů a aplikaci chytrého inženýrství snížil náklady na datové sklady o více než 40 %.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Do budoucna Scott navrhuje, aby byly investice do I&O svázány s obchodními výsledky uvedenými ve výroční zprávě a aby byly [podniky] citlivé na frekvenci zpráv o I&O. Společnosti, které mají náskok před křivkou a mají vynikající infrastrukturu, mají zprávy o I&O na denní bázi. Většina to dělá na měsíční bázi.

soutez_casestudy

Přinejmenším musí mít organizace na své IT infrastruktuře oči nejvyššího vedení, pravidelně komunikovat s I&O profesionály, realizovat každodenní setkání s infrastrukturou a zároveň zachovávat makrosrozumitelnost strategických dopadů infrastruktury.

Koneckonců, bez alespoň základního pochopení technických základů společnosti nemohou její lídři očekávat, že budou vědět, jak je nejlépe využít.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?