Hlavní navigace

UPC Business zprovoznilo 1000. připojení přes rádio

28. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: UPC
Internet jsou informace. Ty jsou klíčové pro život, práci, ale zejména pro vzdělávání. Školy a jejich žáci potřebují spolehlivé připojení k internetu každý den, ne vždy ho ale bohužel mají. Například pražská Základní škola Mazurská se dlouho potýkala s připojením pomalým, které navíc i krátkodobě vypadávalo. Nově mají vysokorychlostní internet od společnost UPC Business, což jim dřívější komplikace vyřešilo.

„Máme asi přes stovku počítačů, jsou v kabinetech i ve třídách. Otevřeli jsme i novou moderní počítačovou učebnu. V každé třídě je navíc interaktivní tabule připojená na internet. Když se nás k síti přihlásilo víc, dosavadní připojení to neustálo,“ říká ředitelka školy Milada Bulírschová.

Tisícovka připojení přes rádio

Základní škola Mazurská stojí v pražské Troji a pomalý internet ji trápil dlouho. Budova je sice u sídliště, ale nevedou k ní žádné optické ani jiné kabely s vysokorychlostními parametry.

„Pro tyto situace máme velmi efektivní řešení. Zákazníky připojujeme přes rádio. Tuto školu jsme napojili na náš přípojný bod na budově Shiran Tower ve Vokovicích, což je asi pět kilometrů odsud. Rádiu říkáme chytrá optika vzduchem, protože má stejné parametry jako optický kabel,“ vysvětluje Marián Holý, ředitel UPC Business.

Projektový manažer UPC Business David Klaudis doplňuje, že na Základní škole Mazurská UPC Business zprovozňuje svůj již 1 000. aktivní rádiový spoj.

Instalaci pro UPC Business zajišťuje VanCo

Na této škole zajišťuje pro UPC Business technické práce společnost VanCo, která s operátorem spolupracuje už deset let a realizovala pro něj kolem sedmi set z tisícovky aktuálních radiových připojení.

„Nejdřív vždy provedeme průzkum proveditelnosti a příslušné výpočty. V tomto případě byl požadavek na licenční spoj, to znamená, že jsme vedli i jednání s ČTÚ, pak jsme vypracovali příslušnou dokumentaci a nakonec vše doladili s obchodníkem UPC Business,“ říká Ondřej Špátzal, projektový manažer pro UPC Business ze společnosti VanCo. Dodává, že samotná realizace a doladění antény na střeše Základní školy Mazurská trvalo jen desítky minut.

Tímto způsobem se dají zprovoznit místa až na vzdálenost 20 kilometrů. Jedinou podmínkou je, že musí být propojena přímo a nesmí mezi nimi být žádná fyzická překážka. Mikrovlnné spoje jsou navíc velmi odolné vůči klimatickým podmínkám. Zvládají bez komplikací fungovat v rozsahu teplot od –30 °C až do +55 °C.

Výrazně vyšší rychlost

Po instalaci už všichni ve škole mohli používat stabilní a dostatečně rychlý internet. „Původní připojení mělo rychlost jen asi 30 Mb/s, každý den si někdo stěžoval, že je internet hodně pomalý. Teď nám UPC Business dodává rychlost 200 Mb/s,“ raduje se zástupce ředitelky školy Lukáš Vachuta. Ten má kromě péče o děti na starost i řešení každodenních IT drobností spojených s provozem školy. S většími úkoly mu pomáhá externí expertka na IT. Nového poskytovatele připojení si ale našel sám. „Dlouho jsme nemohli najít vhodné a pro nás dostupné řešení. Pak jsem se ale dozvěděl, že na Základní škole Glowackého, také z Prahy 8, stejnou situaci vyřešili s UPC Business, proto jsme se na ně také obrátili,“ dodává Lukáš Vachuta.

soutez_casestudy

Divize UPC Business dodává služby i mnoha firmám, od největších přes střední až po malé společnosti, ale v poslední době se mezi její zákazníky řadí právě i poměrně hodně škol. „Jsou to pro nás zajímaví zákazníci. Všechny školy, od základních přes střední až po vysoké, digitalizují spoustu aktivit, stále více fungují ve virtuálním prostředí, používají digitální pomůcky napojené na internet, kvalitní připojení je pro ně tedy hodně důležité. Výhoda pro školy je, že na tuto službu mohou čerpat i dotace z evropských fondů. Aktuálně vysokorychlostní připojení zajišťujeme pro desítky škol. V mnoha z nich právě přes rádio,“ uzavírá Marián Holý, ředitel UPC Business.

Uvažujete o stabilním a rychlém internetu pro vaši firmu? Obraťte se na UPC Business, nejrychleji rostoucího B2B operátora na českém trhu, přes kontaktní formulář, zelenou linku 800 872 400 nebo e-mailovou adresu firma@upcbusiness.cz.

Byl pro vás článek přínosný?