Hlavní navigace

Tým OpenOffice zvažuje ukončení projektu

5. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: OpenOffice.org
Obavy nadace Apache Software Foundation (ASF), že by projekt Apache OpenOffice, který hostuje, mohl selhat, vyvolaly debatu o ukončení projektu i rezignaci minimálně jedné členky jeho řídícího výboru.

Kancelářský balík byl svého času klíčovým prvkem snah o vybudování open source alternativy dominance Microsoftu v oblasti PC.

Jeho zbývající vývojáři si nyní s obtížemi zachovávají nadhled nad bezpečnostními problémy v kódu. Rada ASF požádala řídící výbor projektu, aby se k situaci vyjádřil a navrhl řešení.

V jedné fázi měl OpenOffice za zády Sun Microsystems, ale tato podpora nepřežila akvizici firmy Sun Oraclem. Jakmile bylo jasné, že Oracle má jen malý zájem na udržování kódu stejným způsobem jako Sun, mnoho vývojářů OpenOffice odešlo, kód upravilo a vytvořilo LibreOffice.

Oracle se později dohledu nad OpenOffice vzdal a předal jej ASF, ale v té době už bylo OpenOffice ve většině desktopových distribucí Linuxu nahrazeno LibreOffice.

V posledním roce nebo dvou bylo na ASF apelováno, aby projekt ukončila a předala značku nadaci The Document Foundation, která poskytuje podporu pro LibreOffice.

E-mail viceprezidenta pro OpenOffice Dennise E. Hamiltona vývojářům znovu rozpoutal starou debatu. Kvůli nedostatku vývojářů přispívajících projektu a jeho bezpečné údržbě viceprezident navrhl, že by bylo třeba zvážit, zda projekt neukončit a případně jakým způsobem to udělat.

Jeho návrh, o němž zdůraznil, že nejde o žádnou oficiální politiku, ale pouze něco, co je podle něj třeba prodiskutovat, vyvolal bouřlivou debatu. Mimo jiné se ozvala dlouholetá přispivatelka Kay Schenková, která oznámila svou rezignaci v projektu a jeho 28členném řídícím výboru.

CS24

Hamilton by měl v říjnu odstoupit z pozice předsedy řídícího výboru.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?