Hlavní navigace

Twitter propustí 8 % zaměstnanců, zredukuje tým vývojářů a zastaví výstavbu nového sídla

14. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © hackerkuper - Fotolia.com
Twitter oznámil snížení počtu zaměstnanců. Zlé znamení, nebo chytrý tah? Vedení věří, že firma bude se štíhlejším vývojovým týmem fungovat lépe a doufá, že snížení nákladů pomůže mikroblogovací sociální síti se konečně dostat z červených čísel. Analytici však pochybují, zda je takto radikální krok opodstatněný a smysluplný.

Twitter propustí každého dvanáctého zaměstnance a zeštíhlí nabídku svých produktů, jak v úterý oznámil nový generální ředitel Jack Dorsey. Firma se podle jeho slov do budoucna zaměří na služby s největším efektem. Dorsey rozhodnutí označil za tvrdé, ale nezbytné kvůli budoucí prosperitě firmy.

Jack Dorsey byl ve funkci potvrzen teprve minulý týden, ale pozici generálního ředitele prozatímně zastával již od 1. Července, takže měl dostatek času ovlivnit strategii firmy.

O nové funkci Moments se vyjádřil jako o budoucím způsobu, jakým se budou lidé dozvídat o dění ve světě – ačkoli prvotní reakce na novinku velkému optimismu nepřispívají.

Funkce Vine a Periscope čistku přežijí, na rozdíl od 336 zaměstnanců a plánů na rozšiřování sídla firmy v San Franciscu.

Dorsey věří, že vývoj bude probíhat svižněji s menším a akceschopnějším týmem. Zbytek firmy bude rovněž patřičně zracionalizován.

Zvěsti o redukci počtu zaměstnanců se šířily od minulého týdne. Reakce na ně byly smíšené – od pozitivních, vítajících propouštění jako krok k vyrovnání příjmů a výdajů, po kritiku Dorseyho za necitlivý tah ihned po nástupu do funkce.

soutez_casestudy

Twitter očekává, že výnosy ve třetím čtvrtletí dosáhnout nebo přesáhnou nejoptimističtější predikci  560 milionů USD a zisk před úroky, zdaněním a odpisy odhadovaných 115 milionů USD. V roce 2014  Twitter vykázal výnosy 1,4 miliardy USD, avšak ztrátu 539 milionů a posledním čtvrtletí, za které jsou údaje k dispozici, byl 137 milionů v mínusu.

Analytici se zatím v hodnocení nejnovějších zpráv rozcházejí – zatímco někteří považují úsporná opatření za chytrý tah, jiní se domnívají, že může signalizovat potíže pro uživatele i investory. Podle Dana Oldse, analytika ze společnosti The Gabriel Consulting Group, takto nejedná vůdce, který chce získat důvěru investorů a partnerů nebo podpořit morálku zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?