Hlavní navigace

Tucet největších problémů, před kterými stojí dnešní IT

5. 9. 2023
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ekonomická nejistota, potřeba neustále zvyšovat obchodní hodnotu a změny ve způsobu práce a využití výpočetní techniky průběžně ovlivňují agendu a priority CIO.

Seznam očekávání kladených na ředitele IT se stále prodlužuje. Mají využívat nové technologie, aby posouvali své podniky kupředu a zároveň zvyšovali efektivitu, vypořádali se s personálními problémy a čelili nedostatku technických dovedností.

Každý CIO má svůj specifický seznam priorit a výzev, které vycházejí z cílů podniku a souvisejí s jeho zaměřením. Dále popisovaných dvanáct okruhů je však většině z nich společných.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

1. Posílení kybernetické bezpečnosti

Většina ředitelů IT nejenže považuje kybernetickou bezpečnost za jeden z hlavních problémů současnosti, ale většina z nich ji označuje za svůj problém číslo jedna.

Vezměme si zjištění studie 2023 Insight Intelligent Technology Report, kterou vydala společnost IDC. V jejím průzkumu 56 % respondentů uvedlo, že kybernetická bezpečnost je pro jejich podniky a organizace jedním z hlavních problémů dneška.

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI Přečtěte si také:

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI

V jiné globální studii, kterou zpracovala společnost Lenovo, označilo 66 % ředitelů IT za největší výzvy kybernetickou bezpečnost/ransomware a 66 % soukromí/bezpečnost dat.

„Jak se technologie vyvíjejí, počítačoví útočníci přizpůsobují i své metody nové realitě. Bezpečnostní hrozby proto zůstávají problémem, který od vedení IT a IT týmů vyžaduje neustálou opatrnost a ostražitost,“ říká Jeremy Rafuse, viceprezident pro IT a digitální pracoviště v softwarové společnosti GoTo.

2. Provozní využití umělé inteligence

Využití možností umělé inteligence – zejména generativní umělé inteligence – je podle různých zdrojů rovněž jednou z dominant agendy CIO.

„Otázka číslo jedna v dnešní době zní, jak využít generativní umělou inteligenci,“ říká Thomas Phelps, viceprezident pro firemní strategii a CIO společnosti Laserfiche. „Hovoří o tom výkonné vedení podniku, představenstvo, debatuje se o tom na odborných konferencích i v médiích. Kamkoli se otočíte, uslyšíte o generativní umělé inteligenci.“

Případová studie 2023 – přehled soutěžících Přečtěte si také:

Případová studie 2023 – přehled soutěžících

Phelps a další IT manažeři říkají, že se zabývají tím, jak využívat umělou inteligenci ke zvýšení efektivity a výkonnosti, ale i na podporu inovativnosti a transformace. Zároveň však musejí postupovat bezpečným a etickým způsobem, což vyžaduje vývoj nových strategií, postupů a zásad řízení, které jsou v mnoha případech teprve v plenkách.

Byl pro vás článek přínosný?