Hlavní navigace

Tři triky pro lepší správu veřejných cloudových služeb

12. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Mopic - Fotolia.com
Někteří lidé je nazývají „cloudové hacky“, což je asi přesnější než „cloudové triky“, nicméně některé podniky mají ke slovu „hack“ či „hacker“ předsudky.

Ať už jim budete říkat jakkoliv, podívejte se na tři „zkratky“, kterými můžete dosáhnout lepší efektivity při správě svých cloudových služeb.

Cloudový trik číslo 1: Přizpůsobte si svou konzoli

Amazon Web Services i Microsoft mají konzole, které nabízejí administrátorský kontrolní přehled zdrojů v jejich příslušných cloudech. Díky těmto konzolím můžete vidět, co je k dispozici a co již používáte.

Většina IaaS konzolí veřejného cloudu vám umožňuje konfigurovat si svou konzoli prostřednictvím funkce táhni a pusť (drag and drop), tak aby se služby, které používáte častěji, nacházely blíže vrcholu. Tento přizpůsobený náhled dokáže významným způsobem zvýšit efektivitu.

Cloudový trik číslo 2: Naučte se používat příkazový řádek

Většina z nás používá grafická uživatelská rozhraní (GUI), která poskytovatelé veřejného IaaS cloudu nabízejí. Nicméně většina takových poskytovatelů kromě toho nabízí i rozhraní příkazového řádku (CLI).

Když používáte CLI, můžete jednodušeji spouštět skripty, abyste mohli dělat operace jako zajištění skupiny zdrojů nebo deaktivaci těchto zdrojů. Většinou platí pravidlo, že lidé, kteří začnou s CLI, se ke GUI vracejí jen výjimečně.

Kvůli používání CLI si sice musíte zapamatovat jisté příkazy, nicméně jakmile tak učiníte, zjistíte, že jste opět produktivnější. Protože se již nemusíte proklikávat jednotlivými stránkami grafického rozhraní, abyste se dostali tam, kam potřebujete. Zde je však třeba varovat, že v příkazovém řádku je poněkud vyšší riziko, že někde uděláte chybu.

Cloudový trik číslo 3: Automatizujte informace o platbách

Většina poskytovatelů IaaS cloudu umožňuje nastavení rozpočtů pro vaše náklady na cloud. Můžete si tak například nastavit maximální částky, které jste ochotni platit, a před jejich dosažením si nechat automaticky posílat upozornění. Je nicméně lepší kontrolovat si aktuální stav účtu denně. Pro tyto účely si nastavte denní e-mail, který vám ukáže náklady za daný den až na úroveň zdrojů a aktivit v rámci těchto zdrojů.

příloha_ovladnete_sva_data

Díky tomu můžete získat lepší přehled o nákladech. Kromě toho můžete proaktivně spravovat využívání svých zdrojů.

Zdroj: InfoWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?