Hlavní navigace

5 zásadních trendů pro kariérní růst v IT

12. 2. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rostoucí propast v IT dovednostech, poptávka po hybridních rolích a dopad pandemie COVID-19 narušují tradiční dráhu IT kariéry. Následující mapa kariérních trendů vám pomůže vydělat peníze a vyhnout se slepým uličkám.

Ve světě vzniká výrazná propast v IT dovednostech a očekává se, že tato propast jen poroste. Podle Světového ekonomického fóra (WEF) by přemostění této globální propasti schopností mohlo ke globálnímu HDP do roku 2028 přidat 11,5 bilionu dolarů. Organizace hledají způsoby, jak tuto mezeru zacelit, ale když už nic, tak globální pandemie celý problém zhoršila, uvádí WEF.

Mezitím se někteří techničtí pracovníci snaží osvojit si nové dovednosti v oblastech, které jsou žádané, ale s omezeným časem, a čelí propouštění. Vedoucí techničtí pracovníci říkají, že uznávají potíže, kterým pracovníci při zvyšování kvalifikace čelí, přičemž zároveň pracují na dálku a také jsou potenciálně v krizovém režimu.

Čtěte dále a zjistěte, které oblasti související s kariérou IT jsou trendy v náročných dobách – v komunikačních dovednostech, vytváření sítí a nových rolích – a které naopak oslabují.

1. Role v oblasti cloudové bezpečnosti a SRE

Vzhledem k tomu, že velká část pracovní síly stále pracuje z domova, jsou společnosti více závislé na cloudových službách než kdykoli předtím. Není tedy divu, že roste poptávka po dovednostech cloudového zabezpečení. CIO společnosti McAfee Scott Howitt věří, že tato potřeba přetrvá pandemii.

„COVID ukázal, že společnosti, které jsou si jisté v cloudu, se dokázaly elegantně otočit k novému normálu,“ říká Howitt. „Ve skutečnosti vidíme, že se mnoho z nich v této oblasti tak ‚uvelebilo‘, že říkají zaměstnancům, že mohou pracovat z domova na neurčito.“ Vzhledem k tomu, že obezděná zahrada podnikové sítě pro mnoho organizací téměř zmizela, jsou mnohem cennější bezpečnostní profesionálové, kteří znají cloud a principy cloudové bezpečnosti. Také infrastrukturní inženýři, kteří rozumí principům spolehlivosti stránek [SRE], mají pro organizaci větší hodnotu. “

2. Komunikační dovednosti

Měkké dovednosti jsou často zmiňovanou potřebou v technologickém sektoru, který je často nesplněný, řekněme u HR manažerů a náborových pracovníků. Ale Michael Solomon, spoluzakladatel 10x Management, klade zvláštní důraz na konkrétní měkkou dovednost, která může také napomoci růstu vašeho osobního curricula.

„Často říkáme, že je možné požádat téměř o cokoli, pokud je to správně orámováno,“ říká Solomon a dodává, že to zahrnuje i požadavek na lepší kompenzaci v nabídce práce. Solomon, který říká, že mnoho IT profesionálů odmítá požadovat vyšší výplatu, protože se obávají, že by mohli riskovat, že bude jejich nabídka zrušena, zdůrazňuje, že je důležité předložit uctivým a rozumným vysvětlením a zdůvodněním klíč k tomu, aby vaše obavy byly na pracovišti vyslyšeny, a připomíná kolegu, který chtěl zdroje pro projekt, ale nebyl schopen je zabezpečit, aniž by o své potřebě efektivně informoval.

„Nepodařilo se mu projekt dostatečně vysvětlit, takže my ostatní jsme tuto myšlenku nemohli ani podpořit, ani odmítnout,“ říká Solomon. „Požádali jsme o další informace a on z toho získal pocit, že to byla forma odmítnutí. V tomto případě o žádné odmítnutí nešlo, šlo jen o snahu o lepší pochopení. Dotazování ho tak zmátlo, že tento návrh zrušil. To byla potenciální ztráta pro všechny zúčastněné, zejména pro organizaci, pokud to byl dobrý nápad,“ říká. „Vědět, jak efektivně komunikovat a přes jaký kanál – volání, Zoom, e-mail, Slack atd. – je kritická dovednost, kterou často přehlížíme.“

3. Obchodní dovednosti

Inovace na dnešním IT pracovišti, říkají naši odborníci, znamenají rozvoj podnikatelských dovedností pro ty, kteří chtějí pokračovat ve své kariéře.

„Začínáme vidět více rolí v podnikových kompetencích, například v marketingu nebo provozu, které odměňují IT zázemí nebo kompetence,“ říká Lev Lesokhin, výkonný viceprezident pro strategii a analýzu ve společnosti CAST, zabývající se softwarovou inteligencí. „Jak software stále proniká do všeho, co děláme, stává se pro lidi z provozních oblastí stále důležitější mít alespoň základní znalosti o tom, co pro podnik dělají technologie."

Dokonce ani „horké“ oblasti, jako je datová analýza, neexistují ve vakuu. „Téměř každá funkce v oboru má spoustu dat, kterými se pravidelně zabývá, a potřebuje analytickou funkci, aby zajistila to, že tato data mohou vyprávět příběh,“ říká Mona Abou-Sayed, viceprezidentka pro organizační rozvoj a talent telekomunikační společnost Miteli. „To vyžaduje minimální úroveň obchodního porozumění, aby bylo možné z dat vytáhnout relevantní příběhy.“

4. Sebevzdělávání

Vzhledem k tomu, že se společnosti drží zpátky, co se týče školení a konferencí, a přecházejí do virtuálního režimu, bere mnoho profesionálů v oblasti IT technické vzdělávání do svých rukou. Pandemie zaznamenala výrazný nárůst zápisů do online kurzů, a certifikáty, které lze získat při práci z domova, se ukázaly jako užitečná investice hodin, které by jinak mohly být věnovány dojíždění.

„Pokud jde o školení zaměstnanců, ujali se vlastního kariérního rozvoje od doby, kdy nás zasáhla pandemie, sami tito zaměstnanci,“ říká Dave Denaro, viceprezident společnosti Keystone Partners. „Pokud tedy některé společnosti nenabízejí školení, budou zaměstnanci nuceni je získat jinde. U nejprůbojnějších zaměstnanců by toto ‚jinde‘ mohlo znamenat u jiného zaměstnavatele.“

5. Hybridní pracovní role

Jesus Pena, viceprezident pro prodej a služby ve společnosti United Data Technologies, říká, že v oblasti IT vnímá přechod na hybridnější role.

„Už není doba na to, aby technické zdroje byly v silech,“ říká Pena. „Musejí být proškoleni a měli by více myslet na obchodní výsledky, konverzace o návratnosti investic a vertikální odbornosti.“ Ale to není vždycky snadné.

„Pro většinu lidí jde o nepříjemnou konverzaci,“ říká Pena, „protože zpravidla fungují v IT oddělení a tohle je vytáhne mimo jejich komfortní zónu.“

soutez_casestudy

Todd Loeppke, hlavní CTO architekt v Sungard Availability Services, říká, že změny na trhu a nástup DevOps připravily cestu většímu množstí různých hybridních rolí.

„Je zásadní, aby IT lidé věděli, kdy, kde a jak využít a zpeněžit nové technologie,“ říká Loeppke. „Vidíme to právě teď díky strojovému učení a blockchainu.“ Strojové učení vyžaduje velké soubory dat, ze kterých se může učit a testovat. Pro vedení implementace ML je zásadní vhled do podnikání. Podobně jako kariérní postup zaměstnanců IT má i obchodní stránka přidanou technickou kariérní cestu – cestu datového vědce.“

Zajímají vás informační technologie a chcete získat nadhled?

Odebírejte náš Newsletter, který posíláme zpravidla dvakrát do měsíce a který obsahuje výběr unikátních článků nejen našich autorů, ale také ze sítě mezinárodního vydavatelství IDG.

» Přihlaste se zdarma! [Odběr můžete kdykoli zrušit]

Byl pro vás článek přínosný?