Hlavní navigace

Tradičně silným odvětvím z hlediska poptávky jsou strojírenská výroba a obchodní společnosti...

8. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: JKR
...říká k oživení poptávky po ERP systémech Jiří Rákosník, obchodní ředitel ve společnosti J.K.R.

CIO Business World: Rok 2015 byl ve znamení hospodářského oživení, a to nejen v oblasti IT. Projevilo se to i v reálných poptávkách po ERP systémech?

Jiří Rákosník: Tradičně silným odvětvím z hlediska poptávky jsou strojírenská výroba a obchodní společnosti. Zde je oživení zájmu o investice do zlepšení chodu organizace s podporou ERP systémů patrné více než jinde. Nelze generalizovat, že by nastalo oživení zájmu o ERP řešení napříč všemi obory. Neřídí se to žádnou módou ani ničím jiným než potřebami a možnosti konkrétní firmy.

Zaznamenali jste v poslední době nějaké nové, nebo neobvyklé požadavky na funkcionalitu ERP? Jakým způsobem jste je řešili?

Za novou vlnu požadavků, byť ne neobvyklou, lze považovat zájem o mobilní řešení. Tedy o propojení ERP aplikace s počítačovými tablety a chytrými mobilními telefony. Jeden z našich zákazníků měl například minulosti obchodní zástupce, kteří jednou rukou drželi notebook a druhou naťukávali na klávesnici objednávky. Dnes jsou vybaveni dotykovými tablety se čtvrtinovou hmotností a objednávky zadávají přímo do systému přes intuitivní dotykové ovládání.

Jak se v praxi řeší otázka návratnosti investic v případě zavedení nebo inovace ERP systému? Žádají od vás potenciální zákazníci ekonomickou analýzu o návratnosti investice do nového nebo inovovaného ERP systému? Jaká je běžná hodnota ROI u ERP softwaru a jaká je maximální doba návratnosti, kterou jsou firmy ochotné akceptovat?

Jak to bývá, hodnota ROI je s každým zákazníkem specifická. Máme zákazníky, kterým se investice do BYZNYS ERP vrátily v měsících. Jak ale oceníte ROI u firmy, kterou nedostatečný servis a garance dodavatele starého systému ohrožuje na základních procesech? S BYZNYSem jsme tyto otázky vyřešili.

Požadují zákazníci systémy ERP s podporou mobility? Vyžadují specializované aplikace, nebo vystačí s webovým přístupem?

Z mnoha důvodů jsou lepší mobilní aplikace, což je i cesta, kterou jsme se vydali v J.K.R. Máme mobilní aplikace pro všechny hlavní platformy, a to jak pro tablety, tak pro mobily. Přijetí ze strany uživatelů je velmi příznivé a předpokládáme, že příští rok to bude jedno z velkých témat, ne takových, o kterých se pouze mluví a píše, ale takových, které se v praxi skutečně prosazuje a firmám pomáhá.

Mění se podle vás poměr klasických "on-premise" ERP systémů a informačních systémů poskytovaných přes cloud? Jakým tempem?

V našem segmentu středních a velkých organizací se zatím v zásadě nemění. Zatímco pro malé organizace už dnes může cloud být atraktivní a přinášet jim výhody, u velkých tomu tak zatím není a na místě je obezřetnost z hlediska bezpečnosti, ceny, právních aspektů a podobně.

Jak funguje ERP v dnešním globalizovaném světě? Umíte vyhovět podmínkám účetních standardů a legislativy v jiných zemích? Máte svůj vlastní ERP produkt, který prodáváte i na zahraničních trzích a na kterých?

Ano, samozřejmě. BYZNYS ERP využívá například společnost Ravak, která exportuje do 70 zemí po celém světě. J.K.R. působí především v ČR a SR.

CS24

Máte zkušenosti (pozitivní nebo negativní) s open-source ERP systémy?

Použití open-source ERP systému je v praxi nereálné. Kdo se bude starat o jeho servis a údržbu? A kdo se bude starat o soulad s českou legislativou? Provoz open-source není zadarmo, zeptejte se kohokoliv, kdo provozuje servery na linuxu, výhoda je, že si vše můžete uzpůsobit svým potřebám, avšak uzpůsobovat si ERP systém vlastními silami? A aplikovat si do něj legislativu, která chaoticky a na poslední chvíli vychází z naší poslanecké sněmovny? To si dovolím tvrdit na základě našich zkušeností, že si jedna uživatelská firma není schopna vlastními silami ani zajistit ani zaplatit.

Byl pro vás článek přínosný?