Hlavní navigace

Tipy pro vytváření sítí pro IT lídry: Průvodce budováním propojení

28. 3. 2023
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Úspěšné vytváření sítí, říkají CIO, znamená dávat více, než dostáváte. A nečekejte se začátkem, až budete bez práce. Vedoucí IT a kariérní koučové uvažují nad tím, co v tomto ohledu funguje nejlépe.

Networking není jen pro sváteční večírky. Je to něco, co byste měli dělat celý rok, a pokud k tomu přistoupíte správně, funguje to bez ohledu na to, kde se právě nacházíte na kariérním žebříčku.

Dvě základní pravidla networkingu jsou podle CIO a kariérních koučů naplánovat si čas na to, abyste jej dělali každý měsíc alespoň na hodinu, a přistupovat k tomu jako k něčemu, čím kromě sebe pomáháte i ostatním.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Joe Topinka, kariérní kouč s CIO Mentor v Charlotte, NC, říká, že původně nebyl velkým fanouškem networkingu. „Můj šéf mě k tomu povzbuzoval, když jsem pracoval ve vývoji softwaru, a já jsem tomu vlastně odolával,“ vzpomíná. „Zkoušel jsem to dělat v pátek, vstal jsem a začal si na to stěžovat své ženě. Ale pak jsem to začal dělat a vrátil jsem se nabitý energií a plný nápadů.“

V těchto dnech, stejně jako většina lidí dotazovaných pro tento článek, si Topinka dává do kalendáře networking, aby se ujistil, že si na něj udělá čas, a radí svým klientům z řad CIO, aby udělali totéž.

Co se dozvíte v článku
  1. Vězte, že nejste sami
  2. Využijte on-line příležitosti na maximum
  3. Skupiny vybírejte pečlivě
  4. Začněte lokálně a v malém – a udělejte to hned
  5. Kde získat pomoc
  6. Vracejte
  7. Nebuďte tím chlapem

Vězte, že nejste sami

Pokud hledáte práci, je samozřejmě důležité zůstat v kontaktu se svými kontakty, ale vytváření sítí jde mnohem dál. Edward Wagoner, CIO chicagské komerční realitní společnosti Jones Lang LaSalle, říká, že účast na akcích s dalšími CIO mu dodala tolik potřebné sebevědomí.

„Roky jsem se vyhýbal networkingovým akcím, protože jsem cítil, že sem nepatřím,“ říká. „Trpěl jsem ochromujícím nedostatkem sebeúcty.“ Ale poté, co se o tyto pocity podělil na konferencích s dalšími CIO, slyšel od řady dalších, že mají stejný problém. „Vešel jsem do místnosti a pomyslel jsem si: ‚Ach, můj bože, podívej se na všechny ty velmi dokonalé lidi.‘ Ale ukázalo se, že si mysleli totéž. Jsme si podobnější, než jsem si kdy dokázal přiznat.“

Kromě budování pocitu sounáležitosti pomáhá networking i jinými způsoby. Ředitelé IT si mezi sebou povídají o přístupech k velkým projektům – o technikách a technologiích, které pro ně fungovaly či nefungovaly – a také o tipech pro spolupráci s různými dodavateli i o tom, jak řešit personální otázky, tedy mimo jiné.

„‚My‘ je chytřejší než ‚já‘,“ říká Larry Bonfante, výkonný kouč společnosti CIO Bench Coach ve West Nyack, NY. „Čím více se dokážete obklopit chytrými lidmi, tím více se vyhnete tomu, abyste vstoupili do stejných králičích nor.“ Navíc říká, že vzhledem k tomu, jak rychle se toto odvětví vyvíjí, vám vytváření sítí „pomáhá vidět, co se děje v širším světě“.

Ve skutečnosti vám networking může pomoci udržet se na trhu ještě předtím, než začnete hledat práci, říká Jayne Mattsonová, kariérní koučka a autorka. Mluvit s ostatními vám může pomoci zjistit, jak se vaše úspěchy mohou přenést napříč odvětvími a jak můžete přidat hodnotu jiným společnostem. Je to také skvělý způsob, jak se dozvědět o dalších příležitostech, včetně společností, které mohou v některých technologických oblastech propouštět, ale v jiných nabírají zaměstnance, dodává.

Někteří CIO, včetně Kena Piddingtona, CIO v US Silica, využívají networkingové akce k „udržení náborových pracovníků v aktivitě“ tím, že se spojují s národními nebo místními IT specialisty. I když práci nehledá, může znát další CIO, kteří ji hledají a mohou jim pomoci získat kontakt. Navíc říká: „Chci porozumět různým [HR] firmám a tomu, kde se specializují, a pak najdu způsob, jak se uvést.“

Využijte on-line příležitosti na maximum

Většina odborníků se shoduje, že z osobního výjezdu získáte mnohem více. Ale pokud je rozpočet nebo čas napjatý, mohou fungovat i on-line konference, říká Mattson. Pokud se rozhodnete pro webinář, ujistěte se, že máte zapnutou kameru, a komentujte, jakmile to bude možné.

„Když se účastníte, lidé se na vás dívají jako na osobu, ke které jít, a tak chcete být viděni,“ říká Mattson. „Pokud jste zticha a nedíváte se do kamery, maří to účel.“ A ujistěte se, že využijete všech možností on-line networkingu, které organizátoři konference poskytují.

Pandemie byla pro online konference přínosem. Megan Dutyová, viceprezidentka pro technologie a dodávky projektů ve společnosti Puritan Life, říká, že její čas, který má k dispozici pro networking, se zvýšil, protože více pracovala doma. „Nedojížděla jsem tolik a cítila jsem, že tyto konference jsou důležité,“ říká.

Skupiny vybírejte pečlivě

Obecně se Dutyová účastní schůzek, které jsou relevantní pro pojišťovnictví, vedení, ženy v technologiích nebo setkání pořádaných poradenskými skupinami, které chce lépe poznat. Mnoho z těchto fór je zpět v osobní formě, říká, a během roku 2022 tak hodně cestovala. Ale využila svůj virtuální čas k tomu, aby zjistila, jaké konference jsou nejvíce relevantní, ještě než se jích zúčastnila osobně.

Další technikou, jak navrhuje, je napojit se na lidi, které potkáte. Ptá se známých z řad odborníků, ke kterým skupinám patří a zda pro ně bylo užitečné navštěvovat jejich setkání nebo výroční konference.

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci! Přečtěte si také:

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci!

Wagoner z JLL říká, že vybírá konference, které mu pomohou naučit se věci, které ještě nezná, nebo které „mě vyzývají, abych myslel jinak“. Nepotřebuje například slyšet, že kybernetická bezpečnost je důležitá; už to ví.

Dalším plusem je mít inspirativní řečníky, jako jsou Sabina Ewingová, globální CIO v Abbott Laboratories, nebo Danielle Brownová, CIO společnosti Whirlpool, „lidé, kterým bych zaplatil, abych mohl být s nimi v místnosti, abych je slyšel,“ říká Wagoner. 

Vysvětluje, jak na něj udělalo dojem, jak Whirlpool, vyspělá výrobní firma, vyřadila jistou technologickou společnost ze seznamu „Management Top 250“ deníku The Wall Street Journal a chtěl se dozvědět více o tom, jak to udělala.

Wagoner nedávno hostil skupinu CIO v korporátní centrále JLL v Chicagu a hovořil o úsilí své společnosti být uhlíkově neutrální jako součást závazku jeho firmy pomáhat vzdělávat lidi o tom, co dělá. Dalším řečníkem na této akci byla Dr. Nancy Tuchmanová, zakládající děkanka udržitelnosti na Loyola University Chicago, „jedné z nejudržitelnějších“ sekundárních institucí na světě, říká Wagoner. „Diváci kladli otázky a zapojovali se ještě předtím, než jsme je o to požádali.“

Ron Mathis, provozní ředitel pro informační technologie v Illinois Tool Works, říká, že si musí vybrat, ke kterým skupinám patří, protože „existuje mnoho různých organizací zaměřených na moji demografickou skupinu; Nemohu se zúčastnit všech.“ Většinu svého času a energie na vytváření sítí tráví v chicagské pobočce Společnosti informačního managementu (SIM), národní skupině pro IT lídry s mnoha místními pobočkami. Je také aktivní na LinkedIn.

Jeho rada: „Vyberte si jednu a nehledejte okamžitou návratnost investic do svého času. Postupem času jsem našel významnou hodnotu v budování sítě dalších lidí, které žádám o profesionální radu.“

Začněte lokálně a v malém – a udělejte to hned

Nečekejte, až budete potřebovat síť; nikdy nevíte, kdy se to stane. Místo toho ji postavte dříve, než ji budete potřebovat, což znamená hned. „Dobrá síť nevznikne náhodou,“ říká Piddington ze společnosti US Silica. „Musí být účelná.“

Pokud s vytvářením sítí teprve začínáte, pravděpodobně bude nejlepší začít s místními MeetUp n skupinami ebo s nejbližší pobočkou SIM – jinými slovy, něčím malým, co zahrnuje lidi, se kterými můžete být poté v kontaktu. Vyberte si skupinu, kde vám bude se svými souputníky co nejpříjemněji a kde můžete něco vrátit. Mějte na paměti, že ostatní účastníci opravdu chtějí slyšet o vašich relevantních profesních zkušenostech, pozitivních i negativních.

Sedm způsobů, jak zničit svoji reputaci lídra IT Přečtěte si také:

Sedm způsobů, jak zničit svoji reputaci lídra IT

Než pojedete, připravte si otázky, pak z programu vyberte několik jmen jako lidi, se kterými chcete mluvit, a udělejte to. Požádejte o schůzku na kávu v místě konference nebo poblíž (a kávu pak zaplaťte), promluvte si půl hodiny a poté se zeptejte, zda je v pořádku zůstat v kontaktu po skončení konference. Na tomto stavějte; většina lidí si pamatuje, jaké to je být ve své roli novým, a jsou štědří, co se týče jejich času.

Bonfante z CIO Bench Coach říká: „Nejde o to být nejzajímavější osobou v místnosti; jde o to mít největší zájem. Ptejte se na lidi kolem sebe – co dělají, s čím mají problémy.“

Můžete také začít tím, že využijete své stávající profesionální kontakty v sociálních sítích; Mattson je velkým fanouškem používání LinkedInu jako síťového média. Jen se ujistěte, že je váš profil aktuální.

Kde získat pomoc

Skuteční introverti nebo absolutní začátečníci se mohou naučit základy čtením, ještě než se vydají ven. Piddington ze společnosti US Silica doporučuje Some Assembly Required: How to Make, Grow, and Keep Your Business Relationships od Thoma Singera.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Mattsonová napsala knihu You, You, Me, You, ve které vysvětluje, jak rozvíjet a pěstovat profesionální vztahy. Říká, že knihu napsala z frustrace, protože lidé často věří, že vědí, jak to dělat správně, i když ve skutečnosti to nevědí.

Vracejte

Jakmile najdete svůj kmen a budete se cítit dobře, dobrovolně se staňte mentorem, buďte v panelu nebo veďte diskusi. To také pomáhá budovat vaši značku, říká Topinka z CIO Mentor.

Bonfante z CIO Bench Coach vzpomíná, když odešel ze společnosti Pfizer a snažil se zůstat v kontaktu s někým, kdo byl ve společnosti stále zaměstnaný. Rok jeho hovory zůstávaly bez odezvy, „a dostal jsem doporučení“ a přestal volat. O dva roky později mu ten člověk zavolal, aby ho požádal o laskavost. Bonfante to pro něj udělal, ale když trávil čas tím, že tomu chlapovi pomáhal, „Přemýšlel jsem: ‚Počkejte, když jsem se vám snažil zavolat, byl jste v ochraně svědků a teď ode mě něco chcete?‘,“ říká Bonfante.

Nebuďte tím chlapem

Nebuďte tím chlapem. Každý ví něco cenného, ale může chvíli trvat, než se pustíte do opravdového sdílení, radí Wagoner z JLL. 

„Na sebereflexi jsem byl připraven až o něco později ve své kariéře,“ říká. Chvíli trvalo, než jsem si rozvinul „schopnost dívat se na sebe kriticky, správným způsobem a sdílet s ostatními, abych se skutečně otevřel a pomohl lidem“. 

CS24

V dnešní době pro něj networking znamená být autentický jako lidská bytost i jako CIO, a toto zjištění bylo výsledkem „množství kávy a spousty úzkosti“.

Vyžaduje to určitý čas a úsilí, ale vytváření sítí je důležitější než kdy jindy, zejména pro mladé lidi nebo pro ty, kteří jsou na vedoucí pozici v IT nově. „Dostanete z toho, co do toho vložíte,“ říká Wagoner. „Vymyslete způsob, jak se zapojit.“

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?