Hlavní navigace

Těžba bitcoinů vede k neočekávané zlaté horečce GPU

6. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © ulchik74 - Fotolia.com
Těžaři bitcoinů a dalších kryptoměn způsobili nouzi o grafické karty střední a vyšší třídy, které se prodávají za dvojnásobek doporučované maloobchodní ceny. Důvod: těžaři si s těmito kartami budují serverové farmy.

Bitcoiny a některé další digitální měny lze získat za řešení komplexních matematických algoritmů, což je všeobecně známo jako „těžba kryptoměn“.

Jenže takovou těžbu lze efektivně provádět pouze s využitím „herních grafických karet“, k jejichž hromadnému vykupování se v poslední době uchýlili technicky zdatní jednotlivci, ale i celé skupiny. Ti si budují těžařské mašiny, jež jim (za vynaložení poměrně velkého množství elektrické energie) dokážou vygenerovat vysoce ceněné kryptoměny.

Pokud jde o onu energii, pak vězte, že těžba kryptoměn jí spotřebovává stále více a sítě určené k účelu těžby bitcoinu „sežerou“ více elektřiny než například celé Bulharsko.

Těžaři kryptoměn si navíc svoje stroje stavějí v regionech s relativně nízkými náklady na elektrickou energii (v rámci Evropy třeba na Islandu). Některé země jako Čína – a dokonce některá města ve Spojených státech – tuto praktiku omezují.

Počet a velikost datových center, které teď zpracovávají bitcoinové transakce, stále roste, byť podle Paula Brodyho z Ernst & Young je to aktuálně způsobeno setrvačností a dlouhými cykly nutnými pro kontraktování, výstavbu a implementaci těžebních systémů.

„Objemy transakcí v uplynulých měsících výrazně poklesly – zhruba na úroveň, v níž byly před dvěma lety. Zůstane-li to tak, pak se dočkáme zpomalování budování [systémů] a nejspíše i odstavování starších systémů, což kapacitu opět sníží,“ napsal Brody v e-mailu pro Computerworld.

Jedním z problémů však je fakt, že nejpopulárnější digitální měna – bitcoin – má omezené množství mincí a s tím, jak se toto množství smršťuje, zvyšuje se výpočetní výkon nutný pro jejich těžbu.

Shane Rau, viceprezident pro výzkum výpočetních polovodičů v IDC tvrdí, že díky poměru svého výkonu a spotřebovaných wattů patří k nejpopulárnějším GPU Nvidia GeForce GTX1070, AMD RX480 a AMD RX580.

CS24

Ceny některých GPU se více než zdvojnásobily. Například Nvidia GeForce GTX1070, která se kdysi prodávala za 380 dolarů, teď stojí více než 700 dolarů (podle aktuálního kurzu zhruba 7 900, respektive 14 500 Kč).

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?