Hlavní navigace

Tepelná čerpadla mají mnoho výhod

3. 9. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Milan Sommer / Shutterstock.com

Tepelná čerpadla jsou systémy, které přenášejí teplo u jednoho místa na druhé a to prostřednictvím kompresoru a oběhu struktury kapalného nebo plynového chladiva. Tímto způsobem je teplo získáváno z venku a poté aplikováno v interiéru. Tepelná čerpadla jsou energeticky mnohem méně nákladná než typické způsoby přeměny elektřiny na teplo. V horkých dnech lze cyklus obrátit a tepelné čerpadlo může fungovat jako klimatizace, což je jejich velkou výhodou.

Tepelná čerpadla jsou nejúčinnější alternativou ke všem způsobům vytápění i chlazení interiéru.
Dodávají větší množství vytápění a chlazení, než je množství elektrické energie, která je použita k jeho provozu. Ve skutečnosti může účinnost dosáhnout až 300 %.
S možností dotace na tepelná čerpadla zájem o ně raketově stoupl po celé Evropě.

Výhody tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla mohou být velmi efektivní volbou pro váš domov v mnoha ohledech. Důvodů, proč si pořídit tepelné čerpadlo do domácnosti nebo kanceláře, je hned několik.

1. Nižší provozní náklady

Provoz tepelných čerpadel je levnější než u systémů založených na spalování. Čím jsou systémy energeticky účinnější, tím větší jsou dlouhodobé úspory energie. Navzdory skutečnosti, že ceny tepelných čerpadel se mohou vyšplhat vysoko, tato šetrná investice do životního prostředí vám může pomoci ušetřit několik tisíc ročně.

2. Méně údržby

Tepelná čerpadla vyžadují méně údržby než spalovací topné systémy. Pravidelně, jednou za rok, je třeba zkontrolovat některé určité detaily systému odborníkem, u menších systémů stačí jednou ročně.

3. Lepší bezpečnost

Tepelná čerpadla jsou bezpečnější než topné systémy založené na spalování. Jsou bezpečné v provozu a protože jejich zdrojem je elektřina, tudíž nepotřebují spalovat palivo k výrobě tepla. Jsou více bezpečnější než ostatní topné systémy.


4. Snižují emise uhlíku

Systém tepelného čerpadla snižuje vaše emise uhlíku a má efektivní poměr přeměny energie na teplo. Některá tepelná čerpadla na bázi vody dosahují přiměřeně vysoké účinnosti, téměř 600 %.


5. Fungují jako klimatizace

V letních měsících jsou tepelná čerpadla schopna fungovat obráceně – do místností přinést chladný vzduch a nahradit tak klimatizaci. Tepelná čerpadla vzduch - vzduch lze pohodlně během léta přepnout do režimu chlazení.


6. Dlouhá životnost

Životnost tepelných čerpadel je relativně dlouhá, až 50 let, průměrná životnost je však někde mezi 14 až 15 lety. Navzdory těmto číslům jsou mimořádně spolehlivým a stálým zdrojem tepla.


7. Možnost dotace

Ačkoli je vždy možnost využít půjčky online, k pořízení tepelného čerpadla můžete zažádat o státní dotaci.

soutez_casestudy

Vyplatí se investice do nákupu tepelného čerpadla?

Z dlouhodobého hlediska je investice do nákupu tepelného čerpadla určitě chytrá. Ačkoli je počáteční investice vyšší, následné provozní náklady jsou velmi nízké, protože mechanismus jednoduše přenáší teplo z jednoho prostoru do druhého, nevyrábí ho jako ostatní systémy.

 

Byl pro vás článek přínosný?