Hlavní navigace

Zachyťte tempo změn

15. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Mopic - Fotolia.com
Jistě, SaaS není žhavou novinkou ani vynálezem cloudové éry. Že se ale věci zásadně mění, ukázalo mimo jiné nedávné představení Adobe Creative Suite 6 a nového Creative Cloudu.

Samozřejmě software, jako jsou Photoshop, Premiere či InDesign, snad nemůže být dále od „byznysových“ aplikací, jenže právě to, že i v Adobe se rozhodli vydat cestou pronájmu svých špičkových aplikací za měsíční (a mimochodem vcelku zajímavé) poplatky, ukazuje, jak zásadně se IT trh mění.

Cloud skutečně bourá vstupní bariéry. Software, který bylo dříve nutné koupit za desítky či stovky tisíc (u podnikových aplikací pak i miliony), lze dnes prostě pronajmout – a v případě tenkých aplikací (což Creative Suite pochopitelně není) i provozovat na cizím železe. Potřebujete profesionální firemní e-mail integrující základní nástroje pro spolupráci? To spraví pár eur. Chcete špičkové grafické nástroje nebo třeba CRM? Postačí několik desítek eur. Najímáte zaměstnance? Prostě jen přidáte jeden paušál. Propouštíte zaměstnance? Paušál uberete. Najednou je mnohem snazší spustit (ale též „zaříznout“) nový projekt, založit firmu na zelené louce, pustit se do podnikání a neriskovat víc než pár stovek či tisíc (na osobu) měsíčně.

CS24

Argument, že pronájmy jsou často v dlouhodobém horizontu dražší než nákup licencí (a infrastruktury), sice může být pravdivý, jenže při dnešním tempu aktualizací a vydávání nových verzí ne vždy obstojí, nehledě na to, že většina výrobců softwaru klasický licenční model neodstavila, jen jej doplnila o variantu měsíčního paušálu, která se, světe div se, líbí prakticky všem. Flexibilita a schopnost rychle reagovat a přicházet s novinkami (prostě to „zkoušet“) se dnes cení nade vše. S tím, jak se mění svět IT a služeb i „reálné“ průmyslové produkce, se do značné míry mění i chování nové vyrůstající generace, která vstupuje do pracovního procesu – pojmy, jako je zaměstnanecká loajalita, jsou jí sice cizí, na druhou stranu ale (snad) dokáže být mnohem flexibilnější.

Jediné, co se prakticky nemění, je pracovní právo – prakticky v celé EU odpovídá spíše tempu změn a vývoje, který se odehrával před třiceti či padesáti lety. Ale nebojme se, v Bruselu již jistě připravují nějaký zajímavý dotační program, který to už za dva či tři roky začne řešit. Koneckonců, co jsou dva či tři roky v dnešní „cloudové“ době, že.

Byl pro vás článek přínosný?