Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Adrián Lamo

8. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld/Reuters: Joshua Roberts
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Adrián Lamo: Hledaný hacker

Někdy etický hacker, jindy rozporuplný zvídavý samorost. Adrián Limo si udělal jméno odhalováním bezpečnostních mezer v sítích velkých korporací, například Microsoftu, AOL nebo Yahoo, a v době, kdy infiltroval výzkumný portál New York Times, mu bylo pouhých 21 let. Tímhle způsobem vydělával stovky tisíc dolarů. Poté, co se vzdal FBI, byl odsouzen na dvouletou podmínku se šestiměsíčním domácím vězením a byla mu uložena pokuta ve výši 65 tisíc dolarů.

Po tomto incidentu Lamo podle všeho začal psát novou kapitolu svého života, když začal pracovat jako bezpečnostní konzultant. V roce 2010 se stal online důvěrníkem Chelsea Manningové, která Lamovi vyzradila fakt, že WikiLeaks předala utajené vládní dokumenty. „Pomyslel jsem si: ‚Co když kvůli úniku těchhle informací někdo zemře?‘“ řekl Lamo v rozhovoru pro New York Times v roce 2010. Záznamy svých chatů s Manningovou tak předal FBI, což vedlo k jejímu zatčení. „Byla to kombinace aktu svědomí a činu vyvolaného mým chápáním zákona,“ řekl Lamo.

soutez_casestudy

Lamo napsal knihu Ask Adrián a byl námětem dokumentu Hackers Wanted z roku 2009. Zemřel ve věku 37 let.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?