Hlavní navigace

Tech City v Londýně: evropská protiváha Silicon Valley?

3. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Tech City UK
Britská ambasáda uspořádala v Praze prezentaci technologického centra Tech City UK.

Na britském velvyslanectví v Praze se v průběhu středečního podvečera představil projekt Tech City UK, který v současnosti vzniká v Londýně. Jedná se o technologické centrum shromažďující malé i velké rychle se rozvíjející firmy v oblasti IT, telekomunikací, digitálních technologií a kreativního průmyslu. Ambicí projektu je se stát "hlavním městem" digitální Evropy. Do Tech City ležícího ve východním Londýně vedle Olympijského parku chtějí Britové přilákat i české investory. Proto nyní obchodní oddělení Britského velvyslanectví uspořádalo ve spolupráci se zástupci Tech City UK prezentaci pro potenciální české partnery. Těch se na pražskou předváděcí akci přihlásilo mezi třemi a čtyřmi desítkami.

CS24

„Díky státním dotacím ve výši 400 milionů liber a podpoře významných firem se východní Londýn stal místem, kde sídlí stovky inovativních startupů. Tyto začínající firmy mají značný potenciál ekonomického růstu i tvorby pracovních míst,“ řekla britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeod. „Jako první ve střední Evropě měly české firmy příležitost získat o projektu více informací a promluvit si o něm se zástupci Tech City z Londýna,“ pokračovala velvyslankyně.

Projekt Tech City UK se těší přímé podpoře britského premiéra Davida Camerona. Tech City je součástí širšího projektu rozvoje východního Londýna, který úzce souvisí s londýnskými olympijskými hrami v roce 2012. Cílem britské vlády je, aby infrastruktura vybudovaná v souvislosti s olympiádou našla široké využití i dlouho po skončení her. Příslušné oblasti Londýna se tak mají proměnit v nejdynamičtější technologický region Evropy. Ne nadarrno se po vzoru kalifornského Silicon Valley těmto čtvrtím často říká Silicon Roundabout. TechCity se má po svém úplném dokončení rozkládat od Olympijského parku ve Stratfordu ve východním Londýně až po Shoreditch a Old Street přímo v centru londýnského City.

Kromě samotné infrastruktury, know how a lepších ponikatelských podmínek než v ČR  láká britská vláda zájemce o Tech City také na investiční pobídky - sníženou daň z příjmu podniků (10% ze zisku až do hodnoty 10 milionů Liber) nebo možnost uplatnění nákladů na výzkum a vývoj až ve výši 225%.

Projekt Tech City UK v Praze představil technologický specialista z Tech City Investment Organisation Chris MooreTeresa Montero z investiční divize britské vládní organizace UK Trade & Investment. Kromě semináře na Britském velvyslanectví se oba specialisté setkali se zástupci HUB Praha (moderní coworkingový proctor v něčem podobný konceptu Tech City) a s představiteli asociace CVCA, která zastupuje zájmy společností působících v oblasti private equity a venture kapitálu v České republice. Prezentace Tech City UK se konala souběžně s největším vědeckým festivalem v ČR „Týden vědy a techniky“, na němž se řadou aktivit podílí i British Council.

Více o „digital capital of Europe“  na oficiálním webu Tech City a na Facebooku britské ambasády v ČR.

Byl pro vás článek přínosný?