Hlavní navigace

Světová elektronická média opět pod útokem Syrské elektronické armády

28. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Hackerská organizace, která se označuje jako Syrská elektronická armády (SEA) vyřadila New York Times a další elektronická média.

Útok se podařil díky změnám v systému DNS, díky nimž byla doména nytimes.com po určitou dobu nepřístupná. Deník New York Times čelí útokům SEA opakovaně. V podobné situaci jsou i další západní elektronická média, která podle SEA neinformují o situaci v Sýrii objektivně a která tak musí čelit snahám o vyřazení z provozu. Dnes navíc čelil obdobným problémům se změnami v DNS i britský Huffington Post i Twitter.

Zatímco hlavní web twitter.com běžel dále bez problémů a pouze do údajů o správci byly propašovány údaje o SEA, mimo provoz byla další doména Twitteru twimg.com, ze které jsou distribuovány obrázky a formátování (CSS).

Syrská elektronická armáda patří mezi veřejné příznivce diktátora Bašára al-Asada. Útoky na média jsou jejím hlavním modem operandi. V minulosti nebyla ušetřena ani arabská televize Al-jazeera, napadeny ale byli komerční firmy, za všechy jmenujme Viber.com, založený izraelsko-americkým podnikatelem Talmonem Markem.

Aktivity SEA nám dávají pocítit, jak může elektronická válka vypadat v praxi. Mezi hlavní způsoby, jak se jejím hackerům daří uspět, patří především metody sociálního inženýrství.

CS24

Zdroj: IDG News Service

G+

Byl pro vás článek přínosný?