Hlavní navigace

Stráví podniky konečně Android?

12. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © kaptn - Fotolia.com
Letošní rok přinesl jak záplavu nových skvělých telefonů a tabletů, tak novou verzi OS Android „Zmrzlinová oplatka“ – přes řadu novinek zaměřených na firemní uživatele ale stále čeká Android dlouhá cesta, než bude připraven pro velké podniky.

Důvody, proč chtějí zaměstnanci používat zařízení s Androidem, iPhony a zejména iPady či nový Galaxy Note, jsou v podstatě dva: za prvé vědí, že jim tato zařízení pomoci zefektivnit práci a pracovní komunikaci. Za druhé se jim nové sexy telefony a tablety líbí. Chtějí je, a když je mají, chtějí je používat i pro práci. Chytrý CIO se tedy přenese přes počáteční rozpaky a začne iPad vnímat jako příležitost zbavit se technologických pastí, které po desítky let izolovaly IT oddělení od byznysu jako takového a od ostatních zaměstnanců – uživatelů.

Zejména na evropském trhu, kde je přítomnost Applu o poznání slabší než v USA, se telefony s Androidem staly populárními takřka přes noc. Na rozdíl od standardně poměrně „uzamčených“ iPhonů či firemně orientovaných BlackBerry jsou ale pro IT nemalou výzvou. To potvrzuje například společnost MobileIron, která v posledních deseti měsících získala 1 000 nových zákazníků z řad podniků. Minimálně polovina z nich volí zařízení s Androidem, a to většinou v pilotních programech. Apple zároveň tvrdí, že devět z deseti společností skupiny Fortune 400 již používá nebo minimálně testuje iPhony a iPady.

AndroidJinými slovy, nadšení vlastníci mobilních zařízení s Androidem v nejbližších měsících protlačí zařízení s tímto operačním systémem, která se aktuálně nacházejí ve stadiu testování, do celopodnikového využití?– stejně jako se to stalo v minulém roce s iPady a o rok dříve s iPhonem. To samozřejmě přináší otázku: Jsou na to zařízení s Androidem připravena?

Ne tak úplně.

Příběh roku: Mobilní malware

Otevřenost platformy společně s mnoha různými variantami operačního systému, samotnými hardwarovými zařízeními a konfiguracemi operátorů se spojuje a vytváří podhoubí pro bujení různého malwaru. „Operační systém Android od Googlu se stal doslova magnetem na malware,“ píše blogger CIO.com Constantine von Hoffman. „Dominance platformy Android na trhu smartphonů předznamenává mnohem větší bezpečnostní riziko, než s jakým se uživatelé mohou setkat u iOS.“

Abychom byli féroví, musíme zmínit, že technologický ředitel Good Technology Nicko van Someren předpovídá ikonickému iPhonu podobný osud?– i přestože je toto zařízení často označováno za odolné vůči malwarovým nákazám (především díky chybějící „oficiální“ alternativě ke kontrolovanému App Storu), stane se v nejbližší době cílem sofistikovaných útoků. Van Someren přitom odkazuje na schopnost odblokovat iPhone jediným kliknutím na Jailbreakme.com, což z něj činí zařízení náchylné k infekci malwarem.

„Technologie, kterou Jailbreakme.com využívá, je potenciálně zneužitelná i druhou stranou,“ varuje Someren. Jinými slovy, programátoři škodlivého kódu mohou být teoreticky schopni odblokovat iPhone, aniž o tom jejich vlastníci vědí.

Badatel Charlie Miller nedávno napsal škodlivou aplikaci, která se na první pohled tvářila jako nástroj pro kontrolu burzovních výsledků. Následně se mu ji podařilo protlačit prověřovacím procesem „Velkých bratrů“ na App Store. Millerova aplikace se dokázala nekontrolovaně připojit k serveru, odkud by se bez problémů mohl do zařízení „natáhnout“ malware. Miller tím ukázal, že škodlivé aplikace už v App Storu mohou dávno existovat.

CIO na rozcestí

Podívejme se například na tablet Amazon Kindle Fire, který je poměrně velkým marketingovým úspěchem. Noví vlastníci tohoto zařízení, které běží na operačním systému Android 2.3 Gingerbread, budou na tomto řešení pravděpodobně chtít přijímat minimálně korporátní e-maily. Kindle Fire proto má potenciál proniknout do podnikových struktur.

soutez_casestudy

Podle bezpečnostních kritérií MobileIron by mělo zařízení být schopné šifrovat data, vzdáleně konfigurovat e-mail, podporovat uzamykání a mazání hesel, nastavovat bezpečné připojení a kontrolovat identitu pomocí certifikátu. Amazon Kindle Fire nezvládá ani jednu z těchto věcí (na rozdíl od zařízení s novějšími verzemi OS Android, jako je například tablet Asus Nexus 7?– pozn. red.).

Některé podniky zaujaly k Androidu konzervativní postoj, nicméně IT oddělení svou obrannou linii už neudrží dlouho. „Ať už se to CIO líbí nebo ne, podniková data pravděpodobně na tato zařízení proniknou, pokud se tak už dávno nestalo,“ říká van Someren. „Buď tento fakt přijmete, nebo stejně dříve či později zjistíte, že nad podnikovými daty nemáte absolutně žádnou kontrolu.“

Byl pro vás článek přínosný?