Hlavní navigace

Stav virtualizace v Česku (3.)

15. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Průzkum Kaspersky realizovaný v polovině roku 2012 odhalil, že české firmy stále více důvěřují virtualizačním technologiím a využívají virtuální prostředí k běhu aplikací klíčových pro byznys.

← Předchozí díl

Jak se projeví nové produkty od Microsoftu?

Velkým aktuálním tématem je příchod nové generace produktů společnosti Microsoft – na úrovni serverové je to MS Server 2012, na straně klientů potom Windows 8 či jejich mobilní odnož Windows Phone 8. Microsoft za účelem podpory VDI a BYOD scénářů upravuje stávající licenční modely, což lze hodnotit jako velký krok kupředu. To dokresluje Jaroslav Šabacký z Comparexu: „K nasazení Microsoft VDI na Windows Serveru 2008 R2 a Windows 7 jste dříve potřebovali celý tým specialistů a minimálně jeden týden na hrubou implementaci. Totéž s použitím Windows Serveru 2012 a Windows 8 zvládne jeden člověk během pracovního dne.“

Nadšení poněkud mírní Ondřej Marek z RedHatu: „Nové systémy samy o sobě dramatickou změnu nejspíše nepřinesou. Je nutné, aby impuls přišel od uživatelů, kteří musí ve virtualizaci vidět výhodu, podobně jako se to děje například u mobilních zařízení.“ V podobném duchu se vyjadřuje také Richard Novák, ředitel strategie a segment marketingu GTS Czech: „Osobně si myslím, že většina zákazníků vynechá verzi Windows 8 a zůstanou na nižších verzích MS produktů.“

CS24

Mobilita tlačí na virtualizaci desktopů

U některých zákazníků to byli vedoucí pracovníci, kteří začali ve větší míře využívat mobilní zařízení a přišli s požadavkem na zpřístupnění firemních Windows, webových a SaaS aplikací na mobilních zařízeních s operačním systémem iOS a Android. „U některých klientů vidíme snahu udržet kvalitní zaměstnance umožněním práce z domova nebo v době, která jim pro práci nejlépe vyhovuje,“ upozorňuje Vladimír Špička. Svět IT v oblasti koncových zařízení se velmi rychle mění a vedení společností si začíná uvědomovat, že stávající systém provozu koncových zařízení dosáhl svých limitů. „Virtualizace desktopů je prvním krokem k dosažení konceptu post PC éry v podnikové sféře,“ prohlašuje Michal Stachník.

Pro další rozvoj v této oblasti tak budou důležité především pozitivní reference pocházející z lokálního trhu, které mohou pomoci překonat prvotní obavy – podobně jako se to podařilo před skoro deseti lety u virtualizace serverů.

Byl pro vás článek přínosný?