Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefox se drží, Chrome roste (1)

6. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © k-artz - Fotolia.com
Firefox se v průběhu dubna i nadále držel nad vodou, když oddálil svůj pád dokonce mírným nárůstem, naopak Chromu se podařilo dorůst na úroveň, kterou jsme viděli naposledy před více než dekádou u nyní do značné míry irelevantního Internet Exploreru od Microsoftu.

Podle dat analytické firmy Net Applications z 1. května rostl podíl Firefoxu v průběhu dubna jen mírně – o méně než desetinu procentního bodu – na 7,3 %. Šlo přitom o první měsíc z posledních čtyř, kdy tento prohlížeč získal alespoň něco – a ještě důležitější je, že se mu podařilo udržet nad sedmi procenty. Tak nízký podíl přitom prohlížeč od Mozilly neměl od roku 2005, kdy postupně ukousával procenta od Internet Exploreru a Chromu chyběly ještě tři roky do oficiálního uvedení.

Firefox zůstával pozadu za Edge druhý měsíc v řadě, neboť v březnu prohlížeči od Microsoftu předal druhou pozici. Rozdíl mezi oběma se v dubnu prohloubil o desetinu procentního bodu na půl bodu.

CS24

A protože Firefox víceméně stagnoval a nepropadl se, jak mu bylo původně prorokováno, znamená to i změnu předpovědi amerického Computerworldu, který tento prohlížeč na základě jeho 12měsíčního průměru na konci tohoto měsíce umisťuje na hranici sedmi procent, a nikoliv pod ni jako dříve. Ztráty by samozřejmě mohly znovu začít nabíhat – v tomto případě, jestliže se budou rovnat průměru z loňského roku, dostal by se Firefox pod šest procent v říjnu a do konce roku by dosáhl chabého 5,3 procenta.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?