Hlavní navigace

Společnosti řízené daty finančně překonávají konkurenci (2.)

26. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Společnosti, které mají mnohem větší míru využívání dat než jejich konkurenti, mají také výrazně lepší finanční výkonnost. Vyplývá to z průzkumu zpravodajské jednotky Economist.

Předchozí díl

Kultura řízená daty vyžaduje podporu v top managementu

Giles tvrdí, že jedním z nejdůležitějších kroků je prolomit datová sila a prosazovat sdílení. Více než polovina respondentů z nejvýkonnějších společností řekla, že prosazování sdílení dat pomohlo v jejich organizaci vytvořit kulturu řízenou daty. Takové sdílení nevzniká organicky. Někdo v nejvyšším manažerů musí tvorbu rozhodnutí řízenou daty ve společnosti prosadit a využít svůj top-down mandát a řízení pro management posunu v kultuře.

„Někdo tu důležitost musí vidět a vykročit dopředu,“ řká Sidney Minassian, výkonný ředitel Contexti, společnosti analyzující big data, která funguje ve Spojených státech, Austrálii a Asii. „Měl by to být kdokoliv z top manažerů.“

Více než dvě třetiny manažerů nejvýkonnějších společností v průzkumu souhlasilo a uvádělo důležitost vedení top managementem v otázkách dat.

Samozřejmě, dokonce i v případě, že top managementu se „datová politika“ zamlouvá, mohou vzniknout problémy s integrací využití dat do srdce společnosti. V neposlední řadě mezi tyto problémy patří školení zaměstnanců k tomu, aby využívali data, a najímání (a udržování) datových specialistů pro úkoly, jako je prediktivní modelování. Téměř 70 procent respondentů řeklo, že najímání a udržování lidí, kteří jsou efektivní při analýze dat, je „určitým způsobem“ či „velmi“ složité. Nedostatečně výkonné společnosti, stejně jako společnosti v regionu Asie-Pacifiku, označily tento problém dokonce jako ještě vážnější. Respondenti uváděli jako hlavní důvody složitosti nedostatečnou profesionální kvalifikaci uchazečů, nedostatek analytiků v jejich sektoru a velké náklady na platy.

Společnosti řízené daty svá data demokratizují

Nejvýkonnější společosti nicméně nenechávají data pouze na specialistech. Snaží se o demokratizaci využívání dat. Přesně polovina nejvýkonnějších společností potvrdila, že školení zaměstnanců v oblasti datové gramotnosti je velice důležité.

Colin Hill, výkonný ředitel společnosti GNS Healthcare poznamenává, že interní experti tvoří nejen algoritmy pro nástroje používané k hodnocení komparativní efektivity různých léků, ale i tyto nástroje samotné jsou vytvořeny proto, aby mohly být používány zaměstnanci v rámci celého odvětví zdravotnictví.

„Částečně je to o zjednodušování komplexního,“ říká Hill. „Počítače jsou velice dobré na komplexní úrovni, ale nakonec to musíme rozebrat na lidskou úroveň.“

příloha_ovladnete_sva_data

„Vedoucí společnosti si uvědomují, že být úspěšný znamená poskytnout lidem příležitost k práci s daty,“ říká Elisa Fink, marketingová ředitelka Tableau Software. „Zpřístupňování a zjednodušování dat pro všechny zaměstnance může transformovat kulturu celé společnosti. Je to dobré pro celkové fungování organizace.“

Společné prvky organizací řízených daty

Nakonec, přestože neexistuje žádná univerzální cesta, jak se stát společností řízenou daty, existují určité prvky, které mají společnosti, jež dosáhly úspěchu, společné:

  • Společnosti řízené daty si cení sdílení. Věří, že společnosti, ne zaměstnanci, vlastní data a tato data jsou zdrojem pro posilování růstu, ne něčím, co má být hromaděno.

  • Společnosti řízené daty věří tomu, že sdílená data by měla být používána co nejvíce zaměstnanci, a v potřebném rozsahu zaměstnance školí k tomu, aby data uměli využít.

  • Společnosti řízené daty berou sběr dat jako primární aktivitu všech oddělení.

  • Společnosti řízené daty mají podporu jednoho nebo více top manažerů, kteří si vytkli za cíl implementovat kulturu řízenou daty.

Byl pro vás článek přínosný?