Hlavní navigace

Skutečně mobilní tisk - jak na něj?

16. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia.com
Zkoušeli jste někdy vytisknout dokument z vašeho chytrého telefonu? Nebo tisknout snímky prezentace na návštěvě u zákazníka?

Jestliže jste na některou z otázek odpověděli kladně, nejspíše jste si také vzpomněli na útrapy, které vedly k (ne)úspěšnému výsledku. Odpovědí by přitom mohly být nové systémy pro řízení a správu tiskáren či autentizaci uživatelů, obsahující mimo jiné univerzální ovladače, zabezpečení tiskových úloh či speciální aplikace pro platformy, jako jsou iOS či Android. Právě takovým systémem je i uniFlow 5.1, který v září představily společnosti Canon a NT-ware na akci v německém Düsseldorfu a posléze i v Praze.

Jeden iPhone, mnoho možností

Na uniFlow je zajímavé, že podporu mobilních zařízení realizuje hned několika způsoby. Nejjednodušší cesta, jak vytisknout dokument z notebooku, chytrého telefonu či tabletu, je využít e-mailovou adresu tiskárny připojené k systému uniFlow, na kterou zašlete dokument k vytištění – buď přímo v těle e-mailu, nebo jako přílohu. To je pochopitelně postup, jenž podporují i jiné platformy a který má jistá omezení – co se podporovaných formátů souborů týče či nemožnosti tisknout pouze určité části dokumentu.

Řešení proto nabízí i další způsoby, jak mohou hosté odesílat tiskové úlohy: webové rozhraní, které nevyžaduje žádnou instalaci ovladače, a je tak použitelné z různých mobilních zařízení, a v případě majitelů laptopu pak pomocí internetového tiskového ovladače. Nicméně e-mailová cesta má některé nesporné výhody, například není třeba vytvářet uživatelský účet, zároveň lze nastavit obecná omezení pro takové tiskové úlohy (pouze černobílé, omezený počet stran apod.). Díky integraci s GoogleDocs, SharePoint online či FTP servery je navíc možné vytisknout i dokumenty, které nemáte na svém zařízení, ale kdesi v cloudu.

Nemusíte přitom obětovat prakticky nic z bezpečnostních možností, které tisková řešení nabízejí – i hosté se mohou na tiskárně identifikovat pomocí PIN kódu. Pokud navíc jste u konkrétní tiskárny a chcete, aby vám tisková úloha vyjela právě na daném stroji, je například možné v aplikaci uniFlow pro iPad či iPhone prostě vyfotografovat QR kód umístěný u tiskárny a systém pak ví, kam danou tiskovou úlohu nasměrovat. Stejně tak je možné návštěvníkům či určitým skupinám uživatelů zablokovat funkce, jako je skenování dokumentů na multifunkčních zařízeních přímo do e-mailu.

Nové uniFlow nabízí pochopitelně i řadu dalších novinek, například směrování tisku podle pravidel (třeba podle toho, na které tiskárně bude daná úloha vytištěna nejlevněji), univerzální tiskový ovladač podporující řadu značek tiskáren, funkci follow me, která nevyžaduje server, v bezpečnostní oblasti je to pak například automatické rozpoznávání citlivých údajů přes OCR a samozřejmě rozsáhlé funkce pro podporu workflow. Identifikaci uživatelů lze taktéž řešit řadou způsobů – e-mailová adresa firemní či soukromá, login, ID karta (vlastní i jiné společnosti) nebo například přístupové údaje do Google docs. Jako autentizační zařízení může fungovat i mobilní telefon.

Demo uniFlow 5.1 v německém Düsseldorfu bylo zajímavou příležitostí, jak si vyzkoušet naostro skutečně fungující tisk z mobilních zařízení, který pracuje nejen v domácím, ale i v cizím prostředí. Celý systém se doslova nabízí pro vybudování tiskových služeb dostupných veřejnosti. Nicméně Canon ani NT-ware nemají v tomto směru žádné vlastní ambice, a tak bude asi spíše na partnerech, zda podobný projekt uvedou v život. Mohlo by se bezesporu jednat o zajímavou alternativu k platformě CloudPrint, kterou již nějaký čas nabízí konkurenční HP.

CS24


Canon a NT-ware

Partnerství Canonu s německou společností NT-ware začalo v roce 1999, o pět let později, v roce 2004, byla uzavřena exkluzivní distribuční smlouva. V současné době Canon vlastní v NT-ware majoritní podíl. Dnes využívá řešení na 5 500 zákazníků po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?