Hlavní navigace

Seznam.cz kupuje podíly v Kupi.cz a TopGis

8. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: IDG
Největší český portál se po několikaměsíční obchodní spolupráci se srovnávacím serverem Kupi.cz rozhodl odkoupit 51 procent provozující firmy. Vedle toho se Seznam.cz stává majitelem 30procentního podílu ve společnosti TopGis, která sbírá a obchoduje s geodetickými daty.

Když se letos na jaře Seznam.cz rozhodl vyhledávat ambiciózní projekty, byl tento "nový byznys" svěřen do péče Michalu Feixovi, jež do té doby působil v pozici výkonného ředitele Seznamu. Nyní firma oznámila první výsledky půlročního snažení: majetkový vstup do Kupi.cz a do společnosti TopGis.

Mým primárním úkolem je vyhledávat pro Seznam.cz nové trhy a nové ambiciózní příležitosti. První dvě akvizice pro nás mají zásadní význam. Majetkový vstup do Kupi.cz je strategickým krokem na nové trhy. V případě TopGisu vstupujeme na trh geobyznysu a zároveň jde i o pojištění si spolupráce se strategickým dodavatelem dat, podobně jako tomu bylo například u společnosti Borgis,“ komentuje Michal Feix, Business Development Director v Seznam.cz.

Finanční aspekty transakcí se firma rozhodla nezveřejňovat, jisté však je, že v obou subjektech zůstávají původní zakladatelé a budou firmy řídit dál. „Obrat Kupi.cz se aktuálně pohybuje v řádech desítek milionů korun, náš potenciál však vidím v úrovni stovek milionů," popisuje Tomáš Kapalín, zakladatel Kupi.cz. Portál má průměrnou denní návštěvnost šedesát tisíc lidí, měsíčně přijde na web 600 až 700 tisíc návštěvníků. Web má v databázi přes 12 tisíc prodejen z celkem třiadvaceti obchodních řetězců, od kterých návštěvníkům průměrně zprostředkuje 4900 slev denně.

Druhým nově ohlášeným majtekovým vstupem Seznamu je brněnská společnost TopGis, která pořizuje geodata pro ortofotomapu České republiky a nad těmito daty poskytuje analýzy a různé služby. TopGis kromě jiného dodává geodata Seznamu pro jeho Mapy.cz. "Pro tuto službu jsou klíčové aktuální mapové podklady. V rámci mapování však vzniká mnohem větší množství dat, než která dává smysl na službě Mapy.cz zobrazovat. Získáváme například kompletní informace o tom, kde jsou jaké dopravní značky, informace o venkovních kabelových rozvodech a sítích, hustotě zástavby a podobně," říká Feix.

CS24

"O tato data pak mají zájem například úřady, případně specializované soukromé společnosti, které s nimi dále pracují. Pro ně vyvíjíme novou komerční webovou službu GISonline, kde si mohou data analyzovat a zpracovávat pro své potřeby. To se týká jak tuzemských, tak i zahraničních firem,“ doplňuje Pavel Strašák, předseda představenstva TopGis. 

 Portál GISonline nyní funguje v neveřejné pilotní verzi. Dokončen by měl být do konce tohoto roku. Seznam.cz spolu se společností TopGis mezitím pracuje na rozšiřování klientské sítě nejen mezi úřady a firmami v ČR, ale nabízí řešení i za hranicemi ČR.

Byl pro vás článek přínosný?