Hlavní navigace

Šestero způsobů, jak posunout kariéru vedoucího IT

14. 6. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Je vaše kariéra v IT zralá na změnu? Pak se podívejte na tyto způsoby, jak se dostat ze zajetých kolejí a vrátit se na správnou cestu.

V odvětví, kde může být těžké získat druhou šanci, se IT lídři, kteří uvízli v zaměstnáních s omezenou flexibilitou a potenciálem, mohou osvobodit od svých současných nesnází a vrátit se k budování kariéry bohaté na uspokojení a růst.

Role CIO prochází zásadními změnami, protože podniky mění svá očekávání ohledně nasazování schopností IT, říká Elizabeth Ebertová, poradenská partnerka CIO ve firmě Infosys Consulting poskytující IT služby. „Tyto změny zažívá každý CIO, se kterým spolupracujeme,“ poznamenává.

Jste připraveni začít vytvářet kariéru, kterou jste vždy chtěli mít? Pak se podívejte na těchto šest způsobů, jak přetvořit svou kariéru vedoucího IT, aniž byste opustili své současné místo.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Znovu zaměřte své vůdcovství
  2. 2. Rozšiřte svůj záběr
  3. 3. Osvojte si obchodní znalosti
  4. 4. Vybudujte si vlastní podnikání
  5. 5. Přijměte více rolí
  6. 6. Zdokonalte své měkké dovednosti

1. Znovu zaměřte své vůdcovství

Ebertová radí CIO, aby postupně přešli od svého zaměření na plánování, investice a dodávky IT k ovlivňování a spolupráci s vedoucími pracovníky podniku. Tato reinvence umožňuje ředitelům IT dosáhnout svých cílů v oblasti IT s maximálním dopadem na chod podniku. 

„Když vidíme IT jako funkci, kam se jde jako první při snižování nákladů a snižování rozpočtu, obáváme se, že vedení IT nebylo schopno poskytnout příběh o obchodních výsledcích a vytváření hodnot,“ říká.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Iniciativy digitální transformace jsou účinnými platformami pro vývoj nových obchodních modelů, zákaznických zkušeností, obchodních inovací a zaměření na data. Takové platformy mohou přeměnit IT z nákladového centra na partnerství, ve kterém CIO spolupracuje s managementem na tvorbě tržeb a dalších hmatatelných pozitivních obchodních výsledků, vysvětluje Ebertová.

2. Rozšiřte svůj záběr

Snažte se neuvíznout v žádném konkrétním funkčním pruhu. „Jít do hloubky a stát se skutečným odborníkem v určité oblasti je samozřejmě dobré, ale pravidelně se sami sebe ptejte, zda vám nechybí příslovečný les pro stromy,“ navrhuje Brian Keare, CIO ve společnosti Incorta, která se zabývá analýzou dat.

Zaměřte se na obchodní dopady – ne na jednotlivé nástroje, radí Keare. Budujte znalosti zkoumáním celého prostředí IT, nejen konkrétních oblastí. V IT je snadné stát se posedlými nejmodernějšími technologiemi. Pamatujte také, že technologické vychytávky a software jsou pouze jedním kouskem skládačky. 

„Nástroje musí být lidmi úspěšně využívány a lidé potřebují mít koherentní procesy, které lze kombinovat s nástroji, aby dosáhli úspěšných obchodních výsledků,“ říká.

Keare věří, že je důležité přeměnit znalosti v činy. „Převeďte to, co děláte, do hmatatelných dopadů na zbytek společnosti,“ doporučuje. "Nuťte se strategicky přemýšlet o tom, jak vaše úsilí může posílit organizaci, a budete na cestě stát se mnohem efektivnějším IT lídrem.“

3. Osvojte si obchodní znalosti

Nejjednodušší způsob, jak mohou CIO znovu objevit a pozvednout svou pozici, je osvojit si obchodní vhled. Získat finanční znalosti a získat schopnost zasvěceně hovořit o zmírňování rizik a také se stát důvěryhodným poradcem, pokud jde o odhalování potenciálních příležitostí růstu, je přerod, který je přínosem jak pro CIO, tak pro celý podnik, říká Charles „Chuck“ Everette, ředitel advokacie kybernetické bezpečnosti ve firmě Deep Instinct, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

Everette poznamenává, že CIO musí porozumět zdrojům příjmů svého podniku a také hodnotě všech toků příjmů. 

„Aby byli dnešní CIO úspěšní, musejí být schopni aplikovat správný rizikový profil na každý zdroj příjmů,“ říká. „To jim pomůže určit, kde je třeba utrácet ve formě upgradů, kybernetické bezpečnosti a dalších kritických výdajů, aby byly tyto toky tržeb chráněny.“

Silné obchodní znalosti jsou zásadní, protože CIO se často ocitnou v situaci, kdy mají na starosti kritické obchodní odpovědnosti související s hodnocením rizik a zabezpečením podniku do budoucna. „Kariéra může být výrazně posílena rozšířením jejich zaměření z pohledu správy IT a kybernetické bezpečnosti na takový, který zahrnuje ‚strategický celkový obraz‘ a jeho vliv na celkové podnikání,“ říká Everette.

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

4. Vybudujte si vlastní podnikání

Esther Straussová, spoluzakladatelka Step By Step Business, poradenské firmy pro malé podniky, navrhuje, že nejlepším způsobem, jak CIO může přetvořit svoji kariéru, je zahájit poradenskou činnost založenou na jejich specializovaných talentech. 

„Například se správnými dovednostmi by mohli začít podnikat v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ říká. Otevření vedlejšího podniku nebo podniku na plný úvazek umožňuje CIO převzít kontrolu nad svým časem, příjmy a budoucností. „Zahájení většiny IT podniků nevyžaduje velké investice, takže neexistuje velké finanční riziko,“ poznamenává Straussová.

Kariérní riziko je také minimální, poznamenává Straussová. „Každý bývalý CIO je velmi dobře zaměstnatelný, takže pokud podnikání [na plný úvazek] nevyjde, může vždy znovu vstoupit na trh práce,“ říká a dodává, že klíčem k zahájení podnikání je naučit se podnikatelským procesům a porozumět jim.

5. Přijměte více rolí

Neexistuje žádný zákon, který by CIO omezoval na omezenou sadu předem definovaných IT odpovědností. Rakhi Oswalová, CIO v maloobchodě s oděvy Edrio, si tuto myšlenku vzala k srdci tím, že rozšířila svůj dosah do několika podnikových oblastí souvisejících s IT. 

„Jako CIO mé společnosti jsem si uvědomila, že moje pracovní náplň se v rychle se rozvíjející digitalizaci korporátního světa stala mnohem dynamičtější,“ vysvětluje. „V důsledku toho jsem přetvořila svou kariéru tím, že jsem do své společnosti zahrnula vlastnosti vedoucího podniku, hledače talentů, agenta změn a technologického průvodce.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Oswalová říká, že reinvence se ukázala jako přínosná pro její kariéru, protože jí pomohla přehodnotit roli technologií v jejím podniku i to, jak by ona sama mohla hrát významnější roli v jeho celkovém růstu. 

„Kromě mého profesního růstu mi to také pomohlo dosáhnout lepších výsledků a vytvořit základ pro budoucí růst,“ dodává.

S tím, jak Oswalová přetvářela svoji kariéru, pracovala také na zakořenění vylepšené technologické kultury v rámci své organizace a podporovala úzkou spolupráci mezi jednotlivými technologickými lídry a jejich týmy.

6. Zdokonalte své měkké dovednosti

Většina CIO tráví značné množství času zdokonalováním svých IT schopností a sledováním nejnovějších technologií a trendů. Relativně málo IT lídrů se však věnuje zdokonalování svých měkkých dovedností v tak kritických oblastech, jako jsou vedení, spolupráce a budování týmu.

„Rozvoj vašich interpersonálních dovedností, abyste byli přizpůsobiví potřebám různých členů personálu a tomu, co potřebují od vedení, zvýší vaši hodnotu v jakékoli organizaci,“ navrhuje Volodymyr Shchegel, viceprezident inženýrství ve firmě Clario zabývající se kybernetickou bezpečností. „Možná jste se dostali k roli CIO díky své technické zdatnosti a inovativním nápadům, ale pokud nejste zaměřeni na lidi, budete to mít ve vedení těžké.“

Měkké dovednosti lze získat postupně během volných hodin s malým nebo žádným narušením běžných úkolů a povinností. Mezi potenciální výhody patří rychlejší kariérní postup a zlepšená morálka a produktivita zaměstnanců, poznamenává Shchegel.

Shchegel doporučuje zahájit proces přerodu absolvováním kurzů a hodin veřejného vystupování a vytváření podnikových sítí. 

„Dokonce i improvizační kurzy nebo návštěva terapeuta vám pomůže lépe mluvit s lidmi a skutečně je vést,“ říká. „Najděte nějaké lídry, které obdivujete mimo technický prostor, a skutečně rozeberte, co je dělá skvělými.“

soutez_casestudy

Získávání měkkých dovedností nevyžaduje zásadní změnu osobnosti nebo závazek k neupřímnosti nebo falešnosti. 

„Jde o rozhodnutí pracovat na vůdčích schopnostech se záměrem a cílem být soucitnějším, intuitivnějším a přístupnějším vůdcem pro váš tým nyní i v budoucnu,“ říká Shchegel. „Zejména vzhledem k tomu, že se CIO stále více zapojují do obchodních rozhodnutí, schopnost mít měkké sociální dovednosti může skutečně zajistit odolnost vaší kariéry vůči budoucnosti.“

Byl pro vás článek přínosný?