Hlavní navigace

SaaS: Druhá míza ERP?

8. 5. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Když se americký výrobce autodílů Inteva Products oddělil v roce 2008 od své mateřské společnosti, zjistil novopečený CIO Dennis Hodges, že jeho společnost je vybavena beznadějně zastaralým ERP systémem.

Výrobní podniky Intevy rozeseté po celém světě, testovací laboratoře i centrála používaly několik desítek samostatných serverů, každý z nich starý pět až osm let. Společnost se tak ocitla v bodě, kdy se musela během krátké doby rozhodnout, jak do budoucna zajistí funkčnost ERP pro 8 000 svých zaměstnanců v 18 zemích světa. Na výběr měla mezi upgradem klasického SAP ERP systému za 15 milionů dolarů a mezi cloudovým řešením. Volba nakonec padla na cloud, přičemž důležitým momentem pro rozhodování bylo, že nově vzniklá společnost nezdědila po matce žádné potřebné IT odborníky, kteří by se podíleli na implementaci klasického ERP systému a jeho udržování.

Případ Intevy ukazuje na volbu, kterou v současnosti musí učinit spousta společností – a nemusí jít zrovna o nadnárodní výrobce v autoprůmyslu. Otázku, zda raději vsadit na klasické ERP řešení s nutností pořízení dostatečně výkonného hardwaru a školení ve firmě potřebných IT specialistů nebo raději sáhnout po stále rozšířenější formě poskytování aplikací jako služby (SaaS – Software as a Service), si stále častěji kladou CIO a ředitelé IT nebo „obyčejní“ ředitelé v tuzemských podnicích. Zvažují, zda výhoda nižších počátečních investic a úspory personálu vyváží potenciální dodavatelská rizika či nutnost přizpůsobit některé procesy standardnímu hostovanému ERP. Argumentem může být pochopitelně i (ne)dostupnost vhodného ERP (ať už konkrétního produktu či oborově upravené varianty) v SaaS formě.Důležitým momentem pro rozhodování bylo, že nově vzniklá společnost nezdědila po matce žádné potřebné IT odborníky

Inteva se nakonec rozhodla pro SaaS řešení, které jí podle propočtů šetří 25?% nákladů oproti klasické instalaci a nutnému souvisejícímu upgradu hardwarové infrastruktury. Dennis Hodges říká, že poměrně obtížné bylo přesvědčit o SaaS řešení vrcholné vedení společnosti. Zatímco virtualizované servery jsou totiž dnes již poměrně běžnou záležitostí, využívání ERP v cloudu, respektive jako SaaS tak často k vidění není. Manažeři si dělali starosti o výkon a bezpečnost SaaS ERP, stejně tak bylo nutné doložit disaster recovery postupy. Jak už to v podobných případech bývá, zabrala argumentace předvídatelnými, stále stejnými měsíčními náklady a absencí úvodní investice nutné u on-premise ERP.

Po zvážení různých nabídek se Inteva nakonec rozhodla pro Plex Online ERP cloudovou službu společnosti Plex System, což je řešení orientované na výrobní podniky (o jeho využívání na tuzemském trhu nevíme, nicméně SaaS ERP řešení jiných dodavatelů orientovaná na výrobu na českém trhu jsou). Dříve používaná instalace softwaru od SAP sice nabízela širší možnosti a větší komplexitu, nicméně Plex Online přináší podniku dostatečné možnosti včetně vývoje nových dílů, nákupu, výroby, distribuce, účetnictví a dalších potřebných oblastí. Aplikace nabízí také moduly pro reportování projektových a výrobních nákladů i rozpočtování ceny materiálu.

Nasazení Plex Online samozřejmě neproběhlo ze dne na den, důležitým počátečním krokem byla migrace dat ze starého ERP systému – a to jak hlavní databáze, tak i vybraných transakčních údajů. Odborníci z Plexu také studovali podnikové procesy, aby jim mohli přizpůsobit poskytovanou službu. Inteva se rovněž rozhodla pro postupný, fázovitý přechod, kdy své dodavatele zahrnovala do nového systému postupně a po každém kroku testovala funkčnost systému. Variantou bylo provést jeden velký skok, nicméně podle Dennise Hodgese by to byl příliš velký krok do neznáma, který by v případě neúspěchu mohl ohrozit chod celého podniku.

Společný tým Intevy a Plexu dokončil během 12 měsíců migraci celkem na 14 místech. Od té doby dokonce stihla Inteva začlenit do své struktury nově získanou společnost, což byla podle jejího CIO nečekaně snadná záležitost právě i díky SaaS ERP modelu.

Se SaaS aplikacemi jsou tradičně spojeny obavy o bezpečnost dat a plynulost provozu. I Dennis Hodges si musel poradit s četnými nároky vedení na zabezpečení a případnou obnovu dat při selhání softwaru či hardwaru. Zpočátku se objevovaly varovné hlasy poukazující na to, že bude obtížné dostat potřebná data z a do SaaS systému. To se však nakonec naštěstí nepotvrdilo, každou noc například probíhá bezproblémové automatické stahování dat pro synchronizaci s dalšími podnikovými aplikacemi, nicméně pro tyto účely i vlastní práci se systémem bylo třeba zvýšit rychlost a propustnost internetového připojení.

Jednou z nejlepších vlastností SaaS ERP je rychlá obnova dat v případě jakýchkoli potíží, konkrétně v případě Plex Online jsou to dvě hodiny. To je rychlost, jaké by s klasickým ERP dosáhla Inteva jen velice obtížně. Nicméně pro všechny případy si společnost pořizuje pravidelně zálohy ERP dat a má i kopii softwaru, takže by v nouzi byla schopná ERP provozovat i vlastními silami. Dennis Hodges říká, že vítá možnosti i novinky spojené se SaaS formou ERP. Takové řešení například klade zcela rozdílné nároky na šéfa ERP, než tomu bylo dříve. Místo aby se musel vyznat v hardwaru sítí a systémové administraci, potřebuje znát analytické nástroje, ukládání dat a reporting.

I ostatní společnosti tak mohou využít ERP poskytovanou jako službu k tomu, aby se na podnikové ERP podívaly zcela jinak. Místo hraní si s hardwarem a sledování, zda má společnost dostatečně výkonné zdroje pro provoz komplexního systému, se mohou CIO a další IT specialisté soustředit na to, jak vyžít nabízenou službu pro co největší přínos k samotnému podnikání a snižování nákladů.

Vybraní poskytovatelé SaaS ERP

Zmapovat přesně, které ERP platformy jsou poskytovány formou služby, je o to složitější, že v mnoha případech jsou SaaS řešení nabízena nikoliv výrobcem, ale některými partnery. Nicméně nabízíme alespoň několik příkladů.

Globální trh

Infor: Společnost Infor nabízí jako Infor Syteline/Infor ERP i u nás dobře známý ERP systém. Jde o SaaS i on-premise systém mající modulární podobu.

NetSuite: Jako většina velkých výrobců ERP softwaru je i NetSuite společnost se sídlem v USA. Poskytuje ale jen čistě SaaS řešení, která jsou primárně zacílena na nevýrobní firmy a společnosti lehkého průmyslu.

QAD: QAD je dalším kalifornským výrobcem ERP. Zákazníci si mohou vybrat, zda dají přednost klasické on-premise instalaci v SaaS formě, popřípadě možnosti zakoupit přímo hardware s přednastaveným ERP softwarem.

SAP: Poslední podle abecedy, nikoli však co do významu. Ani německý SAP však nespí v klidu ukolébán svými úspěchy, v roce 2007 představil nový produkt SAP Business ByDesign poskytovaný v rámci SaaS modelu. Vybraní partneři pak nabízejí formou služby i další produkty včetně oborových řešení vyvinutých na bázi SAP.

Oracle: Součástí bohatého portfolia Oraclu, které v posledních letech zahrnuje nejen software, ale i hardware, jsou také řešení JD Edwards (ta pod křídly Oraclu skončila společně s dalšími aktivy PeopleSoftu v roce 2004). JD Edwards Enterprise One je v současné době nabízen (také) formou SaaS i na českém trhu.

Český trh

Abra: Významný český dodavatel podnikových informačních systémů nabízí své ERP jako cloudovou službu poskytovanou z vlastního datového centra. K dispozici je i 30denní zkušební provoz.

Asseco: Výrobce populárních systémů Helios má ve své nabídce produkt Helios i-Účto, webový ERP/ekonomický a účetní systém, který je podle všeho zaměřen spíše na střední a menší podniky. Zajímavé je, že i-Účto se „skrývá“ na vlastní doméně a na stránkách Asseco Solutions či Helios.eu o něm nic nenaleznete.

Vema: Další z tradičních tuzemských výrobců informačních systémů nabízí ASP Vema – tedy plně SaaS formu ERP (a navazujících HR a ekonomických aplikací).

CS24

K2 atmitec: Ostravská společnost nabízí SaaS verzi svého informačního systému K2 provozovanou ve vlastním datovém centru. I zde je možnost 30denního zkušebního provozu.

FlexiBee: Plzeňská společnost nabízí internetový ekonomický/ERP systém pro malé a střední společnosti. Zajímavostí je prostředí lokalizované do angličtiny či němčiny.

Byl pro vás článek přínosný?