Hlavní navigace

Rozhovor se zakladatelem společnosti Wrike Andrewem Filevem

17. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Wrike
Andrew Filev je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Wrike, která nabízí platformu pro efektivní firemní spolupráci a řízení projektů.

Pod jeho vedením společnost získala mnohá skvělá hodnocení  a ceny. V roce 2018 byla společnost Wrike již po čtvrté zařazena na seznam technologických společností Fast 500 podle společnosti Deloitte, po druhé získala první místo v Forrester Wave mezi nástroji pro spolupráci a po čtvrté byla vyhlášena jako nejlepší pracovní místo společností Bay Area News Group.

Společnost Wrike otevírá pobočku v České republice a souběžně s tím organizuje soutěž pro vývojáře, designéry a produktové manažery zaměřenou na vylepšení své platformy.

Jste finalistou ceny Podnikatel roku 2019  v severní Kalifornii a pro tento rok jste byl také vybrán jeden ze 40 podnikatelů v rámci soutěže Silicon Valley Business Journal 40. Narodil jste se a vyrostl jste ale v post sovětském Rusku. Ovlivnila vaše minulost váš přístup k podnikání a případně jakým způsobem?

Narodil jsem se a vyrůstal jsem v Rusku během bouřlivé doby a velkých změn. Sovětský svaz se zhroutil, když mi bylo sedm let a já dospěl v 90. letech, kdy se země snažila měnit a modernizovat. Stejně jako spousta dětí jsem v té době propadl počítačům. Byli jsme relativně chudí  a vlastnit počítač byl v té době luxus. Jediným způsobem, jak získat k počítači přístup bylo naučit se budovat si vlastní počítače z nejrůznějších součástek a ty pak směňovat s dalšími podobnými nadšenci.

Když vyrůstáte v místě, kde je nedostatek, zjistíte, že to podporuje vynalézavost. A tato zkušenost mi jako podnikateli znovu a znovu pomáhá. Věřím v testování všeho a nikdy neriskuji, dokud není prokázána návratnost jakéhokoliv nápadu. Také jsem se naučil oceňovat to, co funguje - a proto se tak soustředíme na vynikající zákaznický servis a podporu, kterými udržujeme naše zákazníky spokojené a loajální.

V letech 2014 až 2017 zvýšil  Wrike svou globální zákaznickou základnu o 443%, včetně klíčových zákazníků jako Airbnb, Delonghi Group, Bonnier, Sotheby´s a mnoha dalších. Společnosti se díky rychlému růstu (539%) dostala na seznamu Deloitte Fast 500. Co odlišuje vaše řešení od jiných platforem?

Wrike je jediná platforma pro řízení společné práce, kterou můžete snadno nastavit a konfigurovat si ji na jakýkoliv pracovní styl a nebo pracovní proces napříč týmy, odděleními a systémy. Doplňuje celý systém spolupráce na cloudu a umožňuje týmům mít svojí práci v digitálním prostředí vždy pod kontrolou a soustředit se na to, co je důležité.  

Naše řešení transformuje způsob jakým je práce vykonávána. Automatizuje práci a pracovní postupy, které se opakují, a to napříč týmy, odděleními a systémy, vyvažuje konzistenci s agilitou pomocí řízené transparentnosti a Single Source of Truth, maximalizuje využití talentu pomocí efektivního využívaní zdrojů. Umožňuje také maximální využití potenciálu skrze využití kolektivní inteligence, uspořádání napříč funkcemi, integrace s potřebnými nástroji od Adobe Creative Cloud až po Salesforce a NetSuite, tak aby bylo možné práci dokončovat rychle a vytvářet fungující ekosystém externích partnerů, klientů a spolupracovníků. Systém také identifikuje rizika dříve, než se z nich stanou problémy, zvyšuje efektivitu a procesní schopnosti organizace pro lepší zkušenosti klientů. 

příloha_ovladnete_sva_data

Proč jste si vybrali Prahu pro vaši novou mezinárodní kancelář? Jaké jsou vaše cíle a jaké zaměstnance hledáte?

Kromě toho, že je Praha žádaným městem, tak stejně jako je to u kanceláře v Dublinu v Irsku, tak i zde je mnoho univerzit. Pro pražskou kancelář máme ambiciózní cíle v oblasti náboru. Do konce roku chceme mít  více než 80 zaměstnanců a celkem 250 v příštích třech letech. Přijímáme zaměstnance pro náš prodej, zákaznickou podporu a výzkumný a vývojový tým, konkrétně vývojáře softwaru, projektanty a produktové manažery. Abychom splnili tento ambiciózní náborový cíl, rozhodli jsme se  uspořádat soutěž Wrike Work, Unleashed 2019. Hledáme talentované lidi od vývojářů softwaru až po grafické designéry a produktové manažery, kteří předloží své nápady na plugin, aplikaci, rozšíření nebo jinou funkci, která doplňuje nebo rozšiřuje platformu Wrike a pomáhá společnosti dosáhnout jejího cíle zvyšování efektivity, produktivity nebo spolupráce s našimi zákazníky. Mohou se zúčastnit jednotlivci nebo týmy až se čtyřmi členy a je potřeba jasně formulovat problém a rozumně definovat řešení. Soutěž Wrike Work, Unleashed 2019 je otevřen v 11 evropských zemích, včetně Běloruska, Bulharska, Chorvatska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska, Ruské federace, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny. Výherní fond činí téměř 100 000 USD. Za první, druhé a třetí místo si výherci odnesou 25 000 USD, 10 000  USD a 5 000 USD a na jednotlivých místech se může umístit více než jeden tým. 10 finalistů vyhlásíme 20. srpna 2019 a všichni přiletí do Prahy, kde se bude konat závěrečné hodnocení a slavnostní předávání cen 19. září 2019.

Byl pro vás článek přínosný?