Hlavní navigace

Rok 2018 byl pro segment smartphonů nejhorším rokem. Proč? (1)

6. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Dodávky smartphonů jsou na minimu, a tenhle pokles lze do značné míry přisuzovat vysokým cenám a rostoucí frustraci spotřebitelů. Jeden z expertů dokonce dnešní trh s chytrými telefony nazývá „chaosem.“

Data společnosti IDC odhalila, že po „komplikovaném vánočním kvartálu“ na konci roku 2018 se globální objem prodeje smartphonů loni propadl o 4,2 procenta s celkově dodanými 1,4 miliardami kusů. Jen v samotném čtvrtém čtvrtletí pak propad dosáhl 4,9 % a finální číslo znělo 375,4 milionu dodaných kusů. Letošní rok by neměl být o nic lepší.

„Složité tržní podmínky budou pokračovat i v prvním čtvrtletí 2019, a pravděpodobnost klesajícího trhu se letos stává více realitou,“ napsala firma IDC ve své studii Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

Další analytická firma, IHS Markit, zveřejnila svoje vlastní čísla prodeje smartphonů, ze kterých vychází, že dodávky za čtvrté čtvrtletí byly dokonce ještě horší než statistiky IDC. Globální dodávky smartphonů podle ní v Q4/2018 dosáhly 365,2 milionu kusů, což je mezičtvrtletně 5,7% propad. Čísla IHS za celý kalendářní rok však zněla optimističtěji – propad odhaduje na 2,4 procenta z 1,44 miliardy na 1,41 miliardy kusů.

Důvody klesajících prodejů jsou různé. Patří k nim prodlužující se cykly výměny smartphonů za nové; saturace na mnoha velkých trzích; politická a ekonomická nejistota; a rostoucí frustrace zákazníků kvůli postupně stoupajícím cenám.

„Globální trh smartphonů je dnes chaos,“ říká Ryan Reith, viceprezident Worldwide Mobile Device Trakcers. „Mimo hrstky trhů s vysokým růstem, jako jsou Indie, Indonésie, Korea a Vietnam nevnímáme v roce 2018 mnoho pozitivní aktivity.“

soutez_casestudy

Klesající prodeje zasáhly například i Apple, který v Q4/2019 utrpěl 11,5% meziroční pokles navzdory uvedení tří nových modelů iPhonů. Za celý rok pak prodeje iPhonů klesly o 3,2 %, což dává smysl, neboť podle IDC zažily jejich největší trhy – USA a Čína – vůbec nejhorší rok pro prodeje smartphonů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?