Hlavní navigace

Ricardo Silva, viceprezident HP: Umíme zajistit produktivitu zaměstnanců v kanceláři i kdekoliv jinde

18. 4. 2024
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: HP
V reakci na dynamický posun k práci z libovolného místa jsme vyvinuli řadu koncových zařízení, od počítačů po monitory, které podporují efektivní hybridní práci. Současně nabízíme služby a řešení přizpůsobené různým potřebám a odvětvím, což zahrnuje bezpečnostní opatření a flexibilní možnosti financování, říká v exkluzivním rozhovoru pro CIO BW viceprezident divize Workforce Solutions & Services ve společnosti HP Inc. Ricardo Silva.

Jak všichni víme, ve světě dochází k velkým změnám, kterou prezentuje zejména posun k práci odkudkoliv a kdykoliv. Jak pomáháte svým zákazníkům touhle obrovskou změnou proplout?

I my se snažíme přijít na to, jaká je správná rovnováha mezi prací z domova a prací v kanceláři, takže si nejsem jistý, jestli jsem schopný říct, kde je ten funkční balanc. Ale nezbývá nám, než se novému světu a stylu hybridní práce přizpůsobit. Protože i když se některé společnosti snaží navrátit zaměstnance do kanceláří, je jasné, že starý svět se nevrátí a novému se musíme přizpůsobit.

Jak tedy usnadňujete firmám přechod na hybridní práci?

Jako dodavatelé koncových zařízení nabízíme širokou škálu produktů – od počítačů přes tiskárny až po sluchátka a monitory. Naším cílem je vytvořit komplexní infrastrukturu, která propojí všechna tato zařízení a umožní lidem pracovat produktivně, ať už jsou v kanceláři, doma nebo na jakémkoliv jiném místě.

V minulosti, kdy lidé pracovali v kancelářích, se veškerá IT řešení navrhovala a spravovala přes IT oddělení. Dnes se tento model vyvíjí. Je potřeba, aby zařízení a řešení fungovala i v domácím prostředí. To znamená, že IT manažeři nyní čelí výzvě zajistit, aby byl počítač nebo jakékoli jiné zařízení úspěšně doručeno přímo domů zaměstnancům připravené k okamžitému použití. Představte si, že otevřete krabici a ihned na vás dýchne atmosféra společnosti, doplněná o dokonale funkční náhlavní soupravu nebo webkameru. To vše je spojeno se snadnou konektivitou, aby zaměstnanci mohli být produktivní hned z vybalení z krabice.

Zaměřujeme se to, aby byla tato řešení co nejpřístupnější a obklopená řadou služeb, jako je technická podpora a opravy, což usnadňuje správu zařízení na dálku. Součástí služeb je i logistika – například možnost určit, že počítač má být doručen konkrétní den, což pomáhá plánování a efektivitě.

Takže kromě samotných produktů se HP stará i o logistickou a servisní podporu, abychom zajistili, že vaši zaměstnanci mohou být efektivní odkudkoli.

Nechabí vám tedy infrastrukturní služby, které kdysi HP vyčlenilo do jiné společnosti?

Infrastruktura je klíčová, zvláště nyní, kdy je potřeba podporovat lidi pracující mimo tradiční kanceláře. Je sice v jiné firmě, ale je to pořád naše sesterská společnost, takže spolu úzce spolupracujeme.

Chápu. Můžete poskytnout příklady, jak vaše služby zvyšují produktivitu? Zmínil jste logistiku, ale existují nějaké konkrétní úspěchy?

Například využíváme službu servisu, což znamená, že v případě technického problému rychle poskytneme řešení a opravu. Pokud potřebujete, aby počítač byl po opravě vrácen s konkrétním softwarem, můžeme to zařídit. Co se týče logistiky, jestli potřebujete, aby bylo pět počítačů doručeno v určitý den na různá místa, je to v našich silách.

To zní užitečně. A umožňujete to i pro mezinárodní zásilky?

Ano, samozřejmě. Dál třeba nabízíme službu „Protect and Trace“, která umožňuje identifikovat a na dálku vymazat data z ukradeného zařízení, a to i když není online. To je obzvláště důležité pro banky a vládní instituce, které chtějí mít kontrolu nad svými zařízeními a jejich obsahem.

Jak je možné, že to funguje, i když zařízení není online?

I když zařízení není online, existují technologie, které umožňují jeho identifikaci, a na dálku zasáhnout. To je důležité pro zajištění bezpečnosti dat, bez ohledu na to, kde se zařízení nachází.

Další službou, kterou nabízíme, je přizpůsobení pro specifické požadavky některých odvětví, například mediálního sektoru. Tyto společnosti vyžadují přesnou kalibraci barev na videu a zároveň si přejí zajistit, že jejich data neopustí firemní prostředí. Nabízíme řešení, kde data zůstávají uložena v bezpečné virtuální síti, čímž minimalizujeme riziko bezpečnostních hrozeb. I přes vzdálený přístup se data vlastně nikam nepřesouvají; místo toho se přenáší pouze jejich vizuální reprezentace. Toto řešení, nazvané HP Anywhere, efektivně řeší bezpečnostní obavy tím, že umožňuje pracovníkům přístup pouze k pixelům, nikoli k samotným datům.

Navíc rozvíjíme modely, které našim zákazníkům nabízejí větší flexibilitu, například možnost nejen koupě, ale i pronájmu tiskáren. Tento přístup je v souladu s naším dlouholetým zaměřením na tisková řešení, kde zákazníci mají možnost si vybrat, zda chtějí zařízení vlastnit nebo využívat na základě smlouvy s HP nebo s našimi partnery.

Podobně toto schéma aplikujeme i na počítače, kde zákazníci mohou zařízení financovat podobně jako auto, s dohodnutými podmínkami odpovídajícími očekávanému životnímu cyklu zařízení a jeho hodnotě na konci smlouvy.

A spíš zařízení prodáváte nebo už pronajímáte?

Podíl prodejů a pronájmů se liší mezi různými produkty a službami. V oblasti tisku, která je v tomto ohledu vyspělejší, je procento obchodu realizovaného prostřednictvím předplatného nebo pronájmů vyšší, což je dáno dlouhodobým vývojem a změnou preferencí zákazníků. Ti již často nevyhledávají nákup tiskáren jako takových, ale preferují outsourcing nebo jiné modely, které snižují nutnost vlastnit fyzická zařízení. Tato tendence je patrná i u počítačů a dalších IT infrastruktur, ale trh s tiskárnami ji akceptuje ve větší míře.

Očekávám, že služby budou nadále růst, protože společnosti hledají jednodušší a efektivnější způsoby, jak spravovat svou IT infrastrukturu bez potřeby zabývat se detaily. Partnerství s HP nebo s HP partnery umožňuje firmám využívat tyto služby bez zbytečné administrativní zátěže. Přestože některé společnosti stále preferují koupi zařízení, aby si zachovaly plnou kontrolu, jiné vidí výhody v pronájmech nebo předplatných službách, zejména když to umožňuje soustředit se na jiné oblasti svého podnikání.

Kde je ten zlomový bod, kdy se vyplatí si zařízení koupit?

Rozhodnutí mezi koupí a pronájmem tiskárny nebo jiných zařízení závisí na specifických potřebách firmy, včetně její velikosti, geografického rozmístění a interních požadavků na IT. Pro firmy s rozptýlenými pobočkami, kde každá pobočka využívá jen několik tiskáren, mohou být pronájmy nebo předplatné služby, jako jsou řízené tiskové služby, výhodnější. Tento model nabízí flexibilitu a může zjednodušit správu zařízení a zabezpečení, což je klíčové pro efektivní práci na dálku a ochranu firemních dat.

Už jste zmínil bezpečnostní aspekty, což je podle mého názoru klíčové. Jaká další bezpečnostní opatření máte k dispozici, zvláště s ohledem na práci na dálku?

Kromě funkce, kterou jste zmínili, tedy možnosti na dálku vymazat data z počítače, jsme nedávno představili technologii virtuálních strojů v rámci našeho bezpečnostního řešení Wolf. To je přístup, který umožňuje zvýšit bezpečnost tím, že efektivně izoluje pracovní prostředí od možných hrozeb.

Jak přesně to funguje?

Jde o vytvoření odděleného, bezpečného prostředí, ve kterém mohou běžet aplikace nezávisle na hlavním operačním systému. Tato vrstva izolace pomáhá chránit hlavní systém před viry a malwarem. Ve výsledku, i když pracujete na dálku, váš počítač zůstává chráněný před externími hrozbami.

Kupříkladu PDF dokumenty se otevírají v samostatném virtuálním stroji a prakticky to ani nepoznáte, jenom kolem dokumentu máte malinkatý modrý rámeček. Když dokument zavřete, virtuální stroj se smaže, a kdyby dokument obsahoval malware, tak se smaže i s tím virtuálem bez následků.

Máte i nějaké další bezpečnostní zajímavosti?

Můžu prozradit, že plánujeme k zajištění větší bezpečnosti využívat umělou inteligenci. Dokáže velmi rychle učit z poskytnutých dat, což nám umožňuje sledovat trendy a identifikovat hrozby s předstihem. Díky AI můžeme zpracovávat obrovské množství dat a rozpoznávat nové hrozby téměř okamžitě. To zvyšuje naši schopnost reagovat na bezpečnostní incidenty a zároveň poskytuje nám přesnější diagnostiku.

Funguje to i na hardwarové úrovni?

Ano, dostane se to i tam. Začínáme to nazývat „chytrá podpora“. Budeme schopni předpovídat problémy, jako je poškození baterie nebo poruchy disku, v reálném čase. Tato technologie nám umožní informovat uživatele o potenciálních problémech ještě předtím, než se projeví.

Jedním z velkých trendů současnosti je ESG a udržitelnost? Jaký je váš přístup v této oblasti?

K udržitelnosti přistupujeme z několika úhlů. Jedním z klíčových směrů je zvýšení použití recyklovaných materiálů ve výrobě našich zařízení. Udržitelnost je pro nás široké téma, ale snažíme se ji integrovat do všech aspektů našeho podnikání, od výroby až po konec životnosti produktů. Je důležité, aby naše technologie nejenže posouvaly hranice možného, ale byly také šetrné k planetě.

Co třeba recyklujete?

Začali jsme s plastem, ale letos jsme rozšířili využívání recyklovaných materiálů na hliník a hořčík. Naším cílem je směřovat k udržitelnější výrobě. Máme produktové řady, které už obsahují až 80 % recyklovaných materiálů.

Je to pro zákazníky významný prodejní argument?

Na některých trzích ano, zvláště v USA a v Kanadě. V zemích s proaktivním přístupem k udržitelnosti, jako je Francie, to také hraje velkou roli. V Číně to až takový prodejní argument není. Záleží na trhu.

Jaké další aspekty udržitelnosti HP zahrnuje?

Kromě recyklace se zaměřujeme i na uhlíkovou neutralitu. V USA například zákazníci vyhledávají počítače s certifikátem uhlíkové neutrality. Dále pracujeme na konceptu oběhového hospodářství, kde renovujeme počítače a vracíme je zpět na trh. Tento přístup nám umožňuje prodloužit životnost našich produktů a snížit jejich dopad na životní prostředí.

Tyto renovované PC jsou určeny spíše pro podniky?

V současnosti ano. Je to pro nás nový, ale rychle se rozvíjející trh. Podařilo se nám oslovit některé vlády a společnosti v Evropě, například ve Francii, kde nyní veřejný sektor musí nakupovat určitý podíl renovovaných zařízení. Tento trend se postupně rozšiřuje i do jiných zemích.

Všiml jsem si, že jste se stali sponzory Realu Madrid. Myslíte si, že se to vyplatí?

To je docela citlivá otázka, zvlášť když jsou i jiné velké fotbalové kluby jako FC Barcelona. Někteří by řekli, že to byla špatná investice. Nicméně rozhodli jsme se podpořit fotbal, protože je to celosvětová značka a mnoho dětí fotbal miluje. I když názory jsou rozdělené, myslíme si, že to byla dobrá investice.

CS24

Zbývá vám ještě nějaký rozpočet na marketing, nebo jste všechno utratili?

Rozpočet je po této investici omezený. Zbývající část se bude soustředit na konkrétní akce. Například se chystáme na Gamescon v Německu, což je pro nás důležitá akce, protože hry jsou pro HP velkým segmentem.

Byl pro vás článek přínosný?